Hoppa till sidans innehåll

OS-silver till Martin!

18 FEB 2022 12:41
Martin Ponsiluoma fick äntligen till skyttet och lyckades fixa en ny svensk silvermedalj i herrarnas avlutande masstart vid OS i Peking. Norrmannen Johannes Thingnes vann, trots två avslutande bommar.
  • Skapad: 18 FEB 2022 12:41

Efter en bom i första liggande var Martin Ponsiluoma 21 sekunder från täten som 14:e man. Däremot lyckades han nolla i det andra skyttet och avancerade åtta placeringar - och tack vare samma fina resultat i första stående lämnade Martin vallen som tvåa, bara sex sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. När han kom in till det avslutande skyttet tillsammans med  Quentin Fillon Maillet hade avståndet växt till en knapp halvminut - men svensken klarade sig med en straffrunda i den ökande vinden medan fransmannen missade hela tre skott. Det gjorde att Martin gick ut på slutvarvet som tvåa, 18 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö, men med nästan en halvminut ner till närmaste åkare. 26-åringen från Östersund spurtade till sist i mål som lycklig silvermedaljör, 40 sekunder från segern. I spåret hade han sjätte tid totalt, 1,11 efter den segrande norrmannen - men framförallt imponerande det stabila skyttet. Stort grattis Martin!

Martin Ponsiluoma under det sista, avgörande skyttet. Foto: Nordic focus

– Jag fick en bra resa hela vägen och skyttet fungerade bra. Det var riktigt nervöst sista skyttet. Sen var spurtvarvet rätt skönt. Jag grinade nästan halva spurtvarvet. Det var känslosamt och känns otroligt stort, berättade en tårfylld och glädjestrålande Martin Ponsiluoma till Kanal 5 efter silverloppet.

Sebastian Samuelsson fick en kanonstart med fem fullträffar i det inledande skyttet och lämnade vallen i en knapp ledning. Han fortsatte med ännu en nolla i det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som tredje man, bara fyra sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. Tyvärr gjorde en bom i första stående att Sebastian föll två placeringar och tappade kontakten med täten - och efter ytterligare tre missade skott i den besvärliga blåsten gick han ut på slutvarvet som 11:a.  Tack vare en sista kraftansträngning lyckade svensken hålla placeringen in i mål, 2,47 från segern - och i spåret hade han 14:e åktid, totalt 1,50 efter snabbaste åkare.   

Ett glatt svenskt team. Foto: Nordic focus

Foto: Nordic focus
Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info