Hoppa till sidans innehåll

Skidskytteforum 2015

10 MAJ 2015 08:41
I helgen var det Skidskytteforum i Östersund och det var glädjande nog representanter från samtliga regioner från norr till söder. Programmet var en blandning av information, reflektion, utvärdering och även gemensamt arbete i grupper.
  • Skapad: 10 MAJ 2015 08:41

Ett smakprov av vad som diskuterades:

Lördag:

Var är vi på väg?

Helgen inleddes med en liten påminnelse om Svenska Skidskytteförbundets vision och mål.

Ny organisation inom idrott.

Wolfgang Pichler är tillbaka som head coach, en träningsgrupp har tagits ut och en juniorgrupp kommer att nomineras inom kort. En sportchef kommer att anställas framöver och samarbetet med SOK fortsätter. Ingemar Arwidson underströk att när det gäller vilka som ska åka på internationella tävlingarna i vinter är det liknanade uttagningsregler som i vintras som gäller för kommande vinter.

Den nationella tävlingsverksamheten

utvärderades under ledning av Ulrika Öberg som varit TD på alla tävlingarna. De utmaningar som man står inför som arrangör diskuterades i grupper. Många kloka och konkreta förslag på förbättringar kom fram. En viktig påminnelse var att man ska använda de verktyg som finns, t.ex. arrangörshandboken, som hjälp så man behåller kvaliteten på tävlingarna. Andra viktiga saker att ta tag i är tidtagningssystemet, speaker, funktionärsantal  och inte minst tillgången på snö. Inbjudan och PM måste vara rätt och uppdaterade. Samarbete mellan föreningar och regioner är också högt på prioriteringslistan, inte minst när det gäller kompetens och funktionärer.

Webb för ungdomsträning.

Den 1/8 2015 är ett datum att hålla reda på. Då publiceras en helt ny verktygslåda på förbundets hemsida med tips och råd för ungdomsträning. Marcus Chabloz presenterade  teorier och fakta om ungdomsträning och demonstrerade, med hjälp av två elever från Jämtlands gymnasium, enkla praktiska övningar. Han visade också prov på de videofilmer som kommer att finnas på hemsidan med övningar både för skytte, träning och lekar. Tanken är att man från föreningarna sedan kan skicka in egna filmer på lekar och övningar så det byggs upp en enkel och praktisk "videobank" där tränare och ledare kan hämta inspiration och idéer.

"Hur blir ert VM 2019?"

Patrik Jemteborn berättade om vägen till VM och vad vi har framför oss. Hur ska vi få hela skidskyttesverige engagerade i VM 2019 och hur engagerar vi andra att komma som publik? Hur kan man som förening eller region bidra och skapa VM känsla på hemmaplan? Många bra idéer kom fram i grupperna och nu gäller det att ta chansen och vara med. För det är som Patrik sa, " - när vi sitter på på Forum i maj 2019, då  ska vi säja att vi var med och skapade festen, vi var med när det började 2015!"

Söndag:

SISU forum 15

Föräldrar inom idrotten

Lef Danielsson, SISU Idrottsutbildarna, inledde dagen med ett mycket intressant pass om idrottens värdegrund, barn- och ungdomsidrottande och föräldrarnas och familjens roll. Det blev många roliga och viktiga reflektioner blandart med många skratt och igenkänningsfaktorer. De känns helt klart som ett ämne man alltd ska ha med sig i bakhuvudet att idrotten ska ske på barnen/ungdomarnas villkor.

Full fart i regionerna!

Det är det minsta man kan säja. Företrädare från alla sju regioner berättade om höjdpunkter från säsongen som gått och vad som är på gång framöver. Det är intressant att man,  trots ganska olika förutsättningar beträffande tillgång på både snö och 50-meters skjutbanor, har stor aktivitet på många platser. En del är i uppbyggnadsfasen med sina föreningar och andra är lite mer etablerade föreningar. En gemensam utmaning är att  få flera engagerade och kunniga ledare för att kunna möte det stora intresse som är att börja med sporten.

Kommittéerna

Kommittéernas arbete och uppdrag presenterades. Där uppmanas alla att kontakta kommittéerna om det är något man tycker det borde göras eller man har frågor.

 


 

Nästa gång skidskyttesverige samlas är i Torsby på Rullskidskytte SM 29-30 augusti. Då kommer även SSSFs årsmöte att hållas på lördagen och i samband med det blir det även konvent med föreläsning.

 


 

Skribent: Marianne Tharaldsson

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info