Hoppa till sidans innehåll

Diskussion om klassindelning: ungdom och junior

06 SEP 2016 12:42
I samband med rullskidskytte SM i Boden genomfördes ett möte där det diskuterades för- nackdelar med ny klassindelning för ungdomar och juniorer. Många förslag på lösningar och utmaningar som vi har inom svenskt skidskytte diskuterades.
  • Skapad: 06 SEP 2016 12:42

Den största utmaningen är för 16 åringarna som ska skjuta med .22 och åka med vapen på ryggen. Utmaningarna är dels för de som är luftgevärsföreningar, ungdomen bor fortfarande hemma och kan bara träna med luftgevär men skall tävla med .22. Behov av att äga dubbla gevär. Även licensfrågan är en utmaning för denna åldersgrupp samt att 16 åringarna skall tävla mot de som tränar professionellt på skidskyttegymnasium (17 åringarna).

En annan utmaning är i juniorklasserna. UOS riktar sig till 17-18 åringar vilket skulle underlätta om klassindelningen är densamma. Men IBU har inte de rekommendationerna och SSSF har för avsikt att diskutera denna fråga, dels vid ett seminarium i oktober med tekniska delegater från hela världen, dels i samband med UOS/JVM i vinter med andra nationer. Är det flera nationer som instämmer med våra funderingar så kan vi skicka en motion till IBU:s tekniska kommittés möte i vår.

Fördelar med den klassindelning vi har idag är bland annat att man lär sig skjuta stå tidigare och man är bättre förberedd när man börjar gymnasiet. Ex finland (och den ungdomslandskamp vi har gemensamt) har samma klassindelning som vi har idag. Skulle vi ändra klassindelning nationellt skulle det bli svårt att ha ett utbyte för denna målgrupp. Samma sak gäller även om vi skulle arrangera ex en juniortävling med internationella deltagare.

Det rimmar bättre att man har dubbelklasser i de yngre åldrarna (ungd – yngre junior) trippla åldrar som äldre junior och ”obegränsat” som senior Det är ofördelaktigt att ha olika klassindelningar nationellt och internationellt varför vi tror att det kan vara avgörande hur man resonerar internationellt

Slutligen kom vi i alla fall fram till att vi tar med oss tankar o funderingar hem på kammaren och fortsätter klura på vad som är bäst för svenskt skidskytte.
Ett nytt diskussionsmöte kommer genomföras vid någon nationell tävling under vintern. Det blir således ingen ändring i klassindelning denna säsong.

Vid frågor eller funderingar - kontakta Ulrika Öberg

 

Skribent: Ulrika Öberg
E-post: This is a mailto link

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info