Hoppa till sidans innehåll

Olle Dahlins inledningsanförande på årsmötet

19 AUG 2012 11:00
I dag höll Svenska skidskytteförbundet årsmöte i samband med Rullskidskytte-SM i Sollefteå. Orförande Olle Dahlins inledningsanförande kan du läsa här nedan.
  • Skapad: 19 AUG 2012 11:00

Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

 

Liksom vid förra årsmötet vill jag ge lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det andra i innevarande 4-årsperiod tillika mitt andra år som ordförande.

Ni känner säkert alla till det övergripande målet ’Sverige ska vara bland de 3 bästa landslagen och en av de 3 främsta världscuparrangörerna, med dubbelt så många aktiva’. Målet återspeglar även strukturen i vår verksamhet: Föreningsverksamhet, Idrott och Internationella tävlingsarrangemang.

 

Inom”Idrott” är årets höjdpunkt VM i Ruhpolding, med 5 medaljer genom Carl-Johan Bergman (2 st), Björn Ferry, Fredrik Lindström och Helena Ekholm - det bästa VM någonsin för svenskt skidskytte. A-laget presterade bra under säsongen som helhet med 16 pallplatser på världscupen, där både Carl-Johan och Fredrik stod för segrar, dessutom vann Helena distans-världscupen. I nations-världscupen kom herrarna på en femteplats och damerna på en sjundeplats.

 

På tränarsidan genomgick vi förändringar efter det att Wolfgang Pichler lämnade svenskt skidskytte efter många framgångsrika säsonger. Markko Laaksonen tog över med den äran.

Vi har även haft ett utökat deltagande i IBU-cupen där vi haft representation vid 6 tävlingar, bästa placeringen fick Elin Mattson med en femteplats.

I finska Kontiolahti visade våra yngre juniorer att det finns en bra tillväxt i svenskt skidskytte, genom att ta silver både i dam- och herrstafetten.

 

När det gäller ”Föreningsverksamhet” är det mycket glädjande att vi fått 7 nya föreningar i förbundet under året, IFK Västerås, Medåkers IF, Ås IF, Åsarna IK, Forserums SOK, Utrikes SK och Föllinge JSK. Här har luftgevärsprojektet bidragit mycket positivt till denna utveckling.

Den från i fjol utökade utbildningssatsningen har fortsatt. Ytterligare 150 ledare, föräldrar och aktiva har tagit skidskyttekortet. Utbildning i skidskyttekunskap har genomförts både i förbundets och föreningarnas regi. Ca 30 nya ledare har utbildats i Steg 1 och kursmaterial för Steg 2 utbildningen har i det närmaste gjorts klart. Positivt är också att antalet deltagartillfällen och deltagare när det gäller Lokalt Aktiveringsstöd ökar.

 

Sammantaget gör den fina utvecklingen vi har, samt att vi blir bättre på att redovisa vad som görs att vi får ett ökat stöd från RF. All heder åt er ute i klubbarna för detta. Den ”dolda miljonen” som jag pratade om vid förra årsmötet har redan blivit verklighet! Jag ser framför mig att den kan bli två innan nya RF-modellen är genomförd under den planerade 3-årsperioden!

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste vi få starkare distrikt där utveckling av SDF-ens roll och arbetssätt är en viktig kugge i detta arbete, några exempel från vår 4-årsplan:

-          att varje distrikt med skidskytteverksamhet utarbetar en verksamhetsplan

-          att det i distrikten bedrivs skidskytteverksamhet som samordnas och stöds av distriktet

 

Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag vid förra årsmötet kallade ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren.

Förutom föreningsutveckling ingår även den nationella tävlingsverksamheten i ”Föreningsverksamhet”, vilken fortsätter att utvecklats positivt och jag vill här lyfta fram en väl fungerande tävlingskommitté/ regelutskott. Här görs bl a utvärderingar som ligger till grund för förbättringar.

 

Vi har haft två ”Internationella tävlingsarrangemang”, den internationella säsongsöppningen med IBU Cup och den årliga världscupöppningen. På grund av den milda vintern fick IBU Cupen flyttas från Idre till Östersund, där arrangörerna gjorde ett fantastiskt jobb med att både klara av IBU Cup och världscup på en och en halv vecka. Lyckade arrangemang med publikrekord och ett bra ekonomiskt resultat.

Vi tog också beslut under förra hösten efter att ha genomfört ’Förstudie för en eventuell VM-ansökan’ att kandidera för IBU World Championships Biathlon 2017. Sveriges motkandidat är Hochfilzen i Österrike och omröstningen kommer att ske 2 september, alltså om 2 veckor i italienska Merano. Jag ser fram emot en mycket jämn match när det gäller de 48 deltagande nationernas röster, som jag hoppas vi vinner.

 

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna, där ett av målen har varit:

-           att anpassa organisationen till en växande verksamhet och att utveckla kommittéstrukturen’.

Under verksamhetsåret har kommittéarbetet utvecklats och uppdraget för respektive kommitté tydliggjorts. Mötesfrekvensen i de olika kommittéerna har varierat och tävlingskommittén med regelutskottet utgör, som jag nämnde tidigare ett bra exempel på en fungerande kommitté och utskott.

 

Vad gäller det ekonomiska resultatet har vi lyckat med målet att öka det egna kapitalet enligt den budget vi haft för året. Med den takten har vi möjlighet att nå målet för 4-årsperioden, ett eget kapital på 20-25% av omsättningen. Med den basen kan vi arbeta än mer stabilt och långsiktigt.

Resultatet har nåtts tack vare högre sponsorintäkter, mer RF-pengar och ett bättre ekonomiskt resultat från världscupen i Östersund.

 

Återigen kan vi summera ett framgångsrikt år för svenskt skidskytte, TACK för alla insatser som har gjorts för att åstadkomma detta.

 

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet

Skribent: Patrik Jemteborn

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info