Hoppa till sidans innehåll

Olle Ordförandes inledningsanförande på Årsmötet 2013

20 AUG 2013 07:01
Här nedan kan ni läsa Olle Dahlins inledningsanförande vid Svenska skidskytteförbundets årsmöte den 18 augusti 2013 i Torsby
  • Skapad: 20 AUG 2013 07:01

 

Skidskyttevänner, mötesdeltagare!

Jag vill ge lite reflektioner och tillbakablick på året som varit, det tredje i innevarande 4-årsperiod tillika mitt tredje år som ordförande och inte minst förbundets 25:e verksamhetsår. Det officiella firandet kommer att ske lördag 5:e oktober i Östersund dit representanter för alla klubbar och distrikt är inbjudna. Här kommer vi bl a att utse ett Hall of Fame för svenskt skidskytte.   

 

Ni känner säkert alla till det övergripande målet ’Sverige ska vara bland de 3 bästa landslagen och en av de 3 främsta världscuparrangörerna, med dubbelt så många aktiva’. Målet återspeglar även strukturen i vår verksamhet: Föreningsverksamhet, Idrott och Tävlingsarrangemang

 

Inom”Idrott” är årets höjdpunkt VM i Nove Mesto, Tjeckien, med en välförtjänst bronsmedalj på distansen genom Fredrik Lindström och en femteplats för Björn Ferry i samma tävling. Fredrik blev 7:a i den totala världscupen och genomförde sin bästa säsong hittills. I nations-världscupen kom herrarna på en sjundeplats och damerna på en elfteplats.

 

I IBU-cupen presterade Sverige den hittills bästa säsongen, med tre individuella segrar genom Magnus Jonsson och Ted Armgren. I nationscupen blev Sveriges damer sexa och herrarna sjua och vid EM i Bansko, Bulgarien tog Tobias Arwidsson en silvermedalj.

I slutet på säsongen sa vår förbundskapten Staffan Eklund upp sig för att gå till ett attraktivt jobb inom sin hemkommun, Boden. Ett nytt ledarupplägg har utsetts i början av innevarande säsong.

 

När det gäller ”Föreningsverksamhet” är vi nu uppe i 70 föreningar som är medlemmar i förbundet. Nya under verksamhetsåret är Sätra IF och Annebergs GIF. Här har luftgevärsprojektet fortsatt bidragit mycket positivt till utvecklingen.

Den från i fjol utökade utbildningssatsningen har fortsatt. Ytterligare 204 ledare, föräldrar och aktiva har tagit skidskyttekortet. 10 nya ledare har utbildats i Steg 1 och den första steg 2 utbildningen har hållits. Positivt är också att antalet deltagartillfällen när det gäller Lokalt Aktiveringsstöd fortsatt ökar.

 

Vi är på god väg att klara målet att bli dubbelt så många aktiva under innevarande 4-årsperiod.

Sammantaget gör den fina utvecklingen vi har, samt att vi blir bättre på att redovisa vad som görs att vi får ett ökat stöd från RF. Här görs ett utmärkt jobb ute i skidskytte-Sverige. Den ”dolda miljonen” som jag pratade om vid årsmötet 2011 är på väg att bli två innan nya RF-modellen är helt genomförd under 2014.

 

För att ytterligare få kraft i utvecklingen av svenskt skidskytte, måste vi få starkare distrikt där utveckling av SDF-ens roll och arbetssätt är en viktig kugge i detta arbete och jag ser fram emot att vi under detta möte kan besluta om en regionindelning för svenskt skidskytte för att stärka detta, några exempel från vår 4-årsplan:

-          att varje distrikt med skidskytteverksamhet utarbetar en verksamhetsplan

-          att det i distrikten bedrivs skidskytteverksamhet som samordnas och stöds av distriktet, här handlar det mycket om utbildningsverksamhet och regionala tävlingar.

 

 

Hur väl vi lyckas med detta, tillsammans med utveckling av kommittéernas arbetssätt, vilket jag kallar ”skidskytterörelsens spelsystem”, är nyckeln till hur vi överhuvudtaget lyckas med att utveckla vår verksamhet de kommande åren. För att ytterligare stötta etablering och utveckling av föreningarna har ett anläggningsutskott bildats under året.

 

Vi har haft två ”Internationella tävlingsarrangemang”, den internationella säsongsöppningen med IBU Cup och den årliga världscupöppningen. Bägge arrangemangen har genomförts på ett förtjänstfullt sätt, men vi måste få mer publik till världscuptävlingarna i Östersund!

 

Vi kandiderade till VM 2017 vid kongressen i Merano (Italien) och förlorade på upploppet mot österrikiska Hochfilzen med 27-22 (jag tippade vid förra årsmötet att det skulle bli ”knallhart” med 24/24, men att jag som svensk måste tro på 25-23 till Sverige). Det var alltså tre nationers marginal. Vi kommer att vara revanschsugna vid kongressen 2014, då det handlar om VM 2019.

 

 

Avslutningsvis vill jag också nämna något om de mer ”Övergripande” frågorna.

Under verksamhetsåret har kommittéarbetet fortsatt att utvecklas, men mötesfrekvensen i de olika kommittéerna varierar och tävlingskommittén med regelutskottet är fortsatt det bästa exemplet på en fungerande kommitté och utskott.

Vad gäller det ekonomiska resultatet har vi lyckat med målet att öka det egna kapitalet enligt den budget vi haft för året. Med den takten har vi möjlighet att nå målet för 4-årsperioden, ett eget kapital på 20-25% av omsättningen, vilket ger oss möjligheten att arbeta än mer aktivt och  långsiktigt.

Resultatet har nåtts tack vare fortsatt högre sponsorintäkter, samt mer pengar från RF och IBU. Mer detaljer kommer när vi går igenom det ekonomiska utfallet för verksamhetsåret senare på dagordningen.

 

Jag vill även nämna att vi utarbetat förlag på verksamhetsinriktning för nästkommande 4-årsperiod redan nu, ett år tidigare än förra 4-årsplanen, för att direkt efter Sochi-OS ta sikte mot Korea-OS. Återkommer till denna senare på dagordningen.

 

 

Återigen kan vi summera ett framgångsrikt år för svenskt skidskytte, TACK för alla insatser som har gjorts för att åstadkomma detta, utan er och föreningsverksamheten hade inte detta kunna nås.

Olle Dahlin

Ordförande Svenska Skidskytteförbundet 2012/13

Skribent: Patrik Jemteborn

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info