Hoppa till sidans innehåll

Rapport från RF:s ordförandemöte och Riksidrottsforum 2011, 12-14 november i Malmö.

14 NOV 2010 20:40
Ordförande Olle Dahlin skriver om helgens möten i Malmö
  • Skapad: 14 NOV 2010 20:40

(2010-11-14)
Hej skidskyttevänner!

Jag har tillsammans med vår Generalsekreterare Ingemar Arwidsson precis avverkat en intressant helg i Malmö där vi varit på RF:s ordförandemöte och Riksidrottsforum 2011.


Här kommer några korta rader från helgens innehåll.

 

Ordförandemöte – SOK:s ’Topp- och talangprogrammet fortsätter’

Efter ett inledningsanförande av RF:s ordförande Karin Mattsson-Weijber gavs lägesrapporter av Organisationsutredningen, Anslutningsutredningen och SF(specialförbunden)-bidragsutredningen. Dessa kommer i början av nästa år kommer att lägga fram ett remissförslag inför ett slutförslag till Riksidrottsmötet i Uppsala, maj 2011.
Vad utredningarna handlar om ska jag berätta lite mer om.

Organisationsutredningen behandlar ”Idrottens regionala och lokala organisation”. Ett tydligt behov finns att klargöra distriktsförbundens uppgift.

Anslutningsutredningen behandlar kraven för medlemskap i Riksidrottsförbundet. Här finns bland annat ett behov att anpassa kraven till nuläget, där 10-12 av nuvarande medlems förbund inte uppfyller kraven. Även rösträttskriterierna ska ses över.

SF-bidragsutredningen ser över fördelningen av basbidrag, storleksbidrag, verksamhetsbidrag och stimulansbidrag till specialförbunden. Planen är att påbörja en förändring 2012 och att den genomförs under en treårsperiod.

Mötets ”huvudnummer” var emellertid redovisning från beslutsgruppen hur elitstödet ska hanteras. Gruppens beslut var baserat på regeringens direktiv till idrottsrörelsen, såsom bättre samordning och elitstöd till alla specialidrottsförbunden med inriktning på internationell konkurrenskraft. Elitstödet kommer att vara uppdelat i två delar, ett allmänt landslagsstöd och ett riktat stöd. Kontakten med de olympiska förbunden ska skötas av SOK och för övriga förbund av RF. Pengarna kommer att utbetalas under december.


 

Riksidrottsforum – ’Vägen framåt för svensk idrott’

Temat på Riksidrottsforum var ’Vägen framåt för svensk idrott’.
Tanken med Forum är att det ska vara vägledande för det kommande Riksidrottsmötet nästa år.
Föredragstitlarna var
"En övergripande omvärldsspaning" (se
www.rf.se),
"In i framtidens barn- och ungdomsidrott" samt
"In i framtidens kommunikation" vilket var ett mycket intressant föredrag om nya eller sociala mediers möjligheter.
Sista föredragets titel var "In i framtidens idrottsytor" där ett antal exempel från Luleå presenterades.

Under avslutningsdagen fanns en rad olika seminarier med huvudtemat som bas och avslutningsvis en presentation "Kommunikationssatsning Svensk Idrott", där idrottens betydelse för samhället ska lyftas fram.

Dagarna gav självfallet också möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra förbund där många värdefulla kontakter knöts men där också information och frågor till politiker inte minst runt våra internationella evenemangs skatter och ekonomiska risker togs upp samt fortsatta frågor att diskutera med RF.

 

Det var allt för den här gången från ett Malmö där väntan på vinter fortfarande är stor. Norröver är skidsäsongen redan i gång.

Vi ses på världscupen i Östersund!
Olle

 

Skribent: Patrik Jemteborn

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info