Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Rullskidåkare

Sommarstatus i skidskyttesverige

Sommartider och svenskt skidskytte växer så det knakar, det blir fler föreningar, läger arrangeras och sommarcuper genomförs. Det är några av de verksamheter som sker runt om i Sverige under sommaren.

Skidskytte som vanligtvis förknippas med snö och vintertider ligger inte på latsidan bara för att det nu är sommar. Det bedrivs skidskytteverksamhet i stora delar av Sverige hela året och just nu är det nya föreningar som startar, läger som arrangeras och skjutbanor som byggs. Här kommer en statusrapport från Skidskyttesverige:

Skidskytteträning

Region Syd

Skidskyttet kom på besök hos Göteborgsföreningen IK Stern i början på juni då intresserade fick möjlighet att prova på skidskytte. IK Stern är en ganska ny medlem i SSSF men har inte kommit igång med en egen verksamhet då de än så länge saknar bra ytor att träna skytte på. Med lite kreativitet har de dock kunnat köra träningar på parkeringsytor.

Där Göta kanal mynnar ut i Östersjön ligger Söderköpings SK där de under ett antal år haft skidskytte i sin verksamhet. Ledorden är lek och lust i träningen och vid Petersburgsstugan har de anlagt en plats för att kunna träna luftgevär. Där går även en deltävling i Syd-cupen som är en regionstävling.

Region Öst

Region Öst är en region som växer och årets nyhet är att skidskyttar från hela Sverige kommer att samlas i Uppsala för den årliga skidskytte konferensen den 14–16 oktober.

Region Norra Norrland

Här välkomnar vi Röbäcks SK in i Skidskyttefamiljen Föreningen håller till i Umeå och kommer att göra att det nu finns möjligheten att fostra skidskyttar i Umeå. Utöver det finns det två till föreningar i startgroparna för att bli medlemmar i Svenska skidskytteförbundet i vår norra region.

Region Västernorrland

Sommarcupen i springskytte är en serie av tävlingar som Region Västernorrland startade upp under förra sommaren. Tre deltävlingar körs under sommaren och hösten och i år var Anundsjö först ut med en springskyttetävling i juni. Härnäst är det I21IF som ska köra en distanstävling och i september är det Sundsvall som avslutar hela cupen.

Träning på skidor i sol

Region Gävle/Dala

Bollnäs har precis fått bygglov för världens första kombinerade skytteanläggning för skidskytte och bågskytte. På Bolleberget tas snart det första spadtaget för den nya anläggningen, ett intressant projekt mellan två olika sporter som kommer att kunna samsas om en skjutanläggning.

22 aktiva åkte på skidläger till glaciären som ligger vid Sognefjellshytta, i centrala Norge. Minst ett skidpass om dagen och utöver det löpning längst fjorderna och rullskidor uppför backarna. Ett standardpass är att åka rullskidor nere från boendet i dalen vid Sognefjorden och upp det 800 höjdmetrarna och 10km till Sognefjellet ski center.

Skidskytteträning i tunnel

Region Jämtland/Härjedalen

I Gällö hölls ett längd- och skidskytteläger för ungdomar i månadsskiftet juni-juli. 28 stycken ungdomar var med där hälften var skidskyttar. Många av lägrets träningstimmar kördes inne i den 1,3km långa skidtunneln och det svalkade skönt med 2 minusgrader när temperaturen utomhus visade 30 grader varmt. Inne i tunneln finns 6 stycken elektroniska skidskyttemål och utöver skid- och skytteträning kördes löpning och styrka utomhus i terrängen runt omkring Gällö.

Region Väst

Sommarskidskolan i Torsby arrangeras årligen för längd och skidskyttar. I år var det inget undantag. 60 ungdomar deltog och hälften var skidskyttar. Träningen bestod av skidåkning i tunneln, löpning, spänst och hinderbana. Utöver det ett långpass där de fick vandra och paddla kanot i strålande väder. En av kvällsaktiviteterna på lägret var en träff med OS-stjärnorna Linn Persson och Mona Brorsson. Något som var givande för ungdomarna och där de kunde ställa frågor kring hur det är att vara elitaktiv.

Publicerad: 2022-08-02

Senast uppdaterad: 2022-08-04