Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Anna Hedstöm, Hanna Öberg & Mona Brorsson under SM i Rullskidskytte 2021

Anna Hedstöm, Hanna Öberg & Mona Brorsson under SM i Rullskidskytte 2021

SM-medaljer i sikte för skidskyttarna

I helgen är det äntligen dags för Svenska mästerskapen i rullskidskytte i Östersund med över 200 anmälda deltagare i 10 olika klasser - ett första men viktigt formbesked inför vinterns tävlingar. Elvira Öberg, Stina Nilsson och Sebastian Samuelsson tog hem seniorgulden förra året.

Innan man hänger gevären på ryggen och kämpar om de åtråvärda medaljerna blir det en ren rullskidtävling under fredagen för seniorer och de äldsta juniorerna. För ett år sedan ledde Elvira Öberg damernas lopp från start till mål och vann klart före längdåkaren Evelina Settlin - medan Anna Magnusson bara var fyra tiondelar efter henne på tredje plats i mål. I herrklassen tog längdåkaren Fredrik Jonsson till sist hem segern efter en stark avslutning, med Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson på de övriga pallplatserna. Förhoppningsvis får de duktiga skidskyttarna lite extra konkurrens av några åkare från längdsidan även den här gången.

Elvira Öberg utklassade sedan konkurrenterna och vann med över två minuter i distansloppet efter ruggigt stark åkning - ett bevis på hennes snabba utveckling i spåret som ledde till fyra världscupsegrar, tre OS-medaljer och andra plats i den totala cupen under en makalös säsong. SM-silvret i Sollefteå förra året gick till Hanna Öberg, medan veteranen Elisabeth Högberg fick med sig ett brons.

Däremot fick Elvira ge sig i sprinten där Stina Nilsson lyckades ta sig förbi både henne och Hanna på slutvarvet och vinna sitt första efterlängtade SM-guld i skidskytte. Det innebar dessutom ett jättelyft för självförtroendet som hjälpte henne till en pallplats i Världscupen under vintern.

Stina Nilsson under SM i Rullskidskytte 2021

Stina Nilsson under SM i Rullskidskytte 2021

Stina Nilsson skulle nog inte ha något emot att kopiera bedriften i Östersund, men kommer att få hårt motstånd - inte bara av storfavoriten Elvira Öberg utan också av storasyster Hanna. Hon har enligt egen uppgift haft en klart bättre känsla under sommarträningen än förra säsongen då hon ändå ingick i det segrande stafettlaget i OS och blev fyra totalt i Världscupen. Dessutom vill landslagskollegorna Mona Brorsson, Linn Persson och Anna Magnusson säkert ha ett ord med i laget. Inte minst Linn som imponerade med att ta hem supersprinten under Blinkfestivalen i Norge, före världsstjärnor som Marketa Davidova, Justine Braisaz-Bouchet och Marte Olsbu Röiseland.

Det blir också spännande att se om unga och lovande Tilda Johansson kan utmana de mer rutinerade konkurrenterna., Hon fick nästan hela förra tävlingssäsongen spolierad, men var tillbaka i elfte timmen med två fina lopp och en bronsmedalj under SM-veckan i Piteå.

På herrsidan har Sebastian Samuelsson dominerat fullständigt med dubbla SM-guld de tre senaste åren. På hemmaplan i Sollefteå förra sommaren vann han sprinten med hela 1,40 efter två säkra nollor, före Viktor Brandt som också lyckades nolla och ta sin första medalj som senior. Sistaårsjunioren Malte Stefansson avancerade tre placeringar på slutvarvet och fixade bronset med två tiondelar tillgodo mot en vilt jagande Martin Ponsiluoma.

Herrarnas distanslopp blev en chansartad historia med många missade skott, men tack vare stabil åkning räckte Sebastians fyra bom till en ny överlägsen seger före säkre snabbskytten Tobias Arwidson - medan Martin i alla fall lyckades få med sig en bronsmedalj, trots hela sju bom.

Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson under SM i Rullskidskytte 2021

Förra säsongen kom Sebastian Samuelssons definitiva genombrott i den absoluta toppen med två världscupvinster och tredje plats i den totala cupen - och frågan är om någon kan rubba honom den här gången heller? Martin Ponsiluoma har absolut farten för att konkurrera, men då måste skyttet stämma bättre än under förra vintern - även om han lyckades ta ett överraskande OS-silver i masstarten. Jesper Nelin och Peppe Femling är de främsta utmanarna om de övriga medaljerna bakom toppduon, men förhoppningsvis har också Malte Stefansson och Oskar Brandt närmat sig sina mer namnkunniga landslagskollegor efter ännu en sommar med hård barmarksträning.

Så här säger Skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo om förväntningarna inför SM:

”Landslagen har haft en mycket bra sommar med många timmars träning och tusentals skott. Det är ett laddat och taggat gäng som kommer att stå på startlinjen. Helgens tävlingar är ett av två tillfällen att visa framfötterna innan säsongen drar igång på riktigt. Presterar man bra nu har man goda möjligheter till internationellt deltagande i vinter.”

Anna-Maria avslutar också med ett insidertips:

”Jag kan höja ett varningens finger för Linn Persson som just nu är väldigt formstark efter segern på norska Blinkfestivalen för två veckor sedan.”

SM-tävlingarna i Östersund går även att följa via SportExpressen Play och Bonnier News lokala sajter.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2022-08-18