Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson på en andraplats, Martin Ponsiluoma på en förstaplats och Gustav Berglund på en tredjeplats

Sebastian Samuelsson på en andraplats, Martin Ponsiluoma på en förstaplats och Gustav Berglund på en tredjeplats. Foto: Tim Malmborg

Martin och Elvira vinnare på rullskidor

Det blev Martin Ponsiluoma från Tullus och Piteås Elvira Öberg som triumferade i fredagens högklassiga tävlingar på rullskidor i Östersund - två fina formbesked inför SM i rullskidskytte i helgen.

Herrar

Det var riktigt tätt i toppen efter det inledande varvet med hela 10 åkare inom 10 sekunder. Förstaårssenioren Malte Stefanson från Oxberg var snabbast i det läget, två tiondelar före Tullus Martin Ponsiluoma - och med först startande Sebastian Samuelsson från I 21 ytterligare en dryg halvsekund bakom. Däremot tröttnade Malte på den andra rundan och föll tillbaka - och i stället tog Martin över täten med 13 sekunder före Oskar Brandt från I 2. Men Sebastian hade häng på värmlänningen hela varvet och var bara sju tiondelar efter på tredje plats på väg ut på den tredje rundan.

Nu fick Sebastian upp farten rejält och plockade in fem sekunder mot Martin som dock fortfarande hade ledningen med nio sekunder vid varvningen. Piteås Peppe Femling hade också en bra utveckling på sitt lopp och tog sig upp på tredje plats, 23 sekunder från täten - men hotades bakifrån av längdåkaren Gustaf Berglund från IFK Mora som bara var fyra sekunder bakom.

Det var upplagt för en giganterna kamp på slutrundan, men trots Sebastian Samuelsson starka forcering lyckades Martin Ponsiluoma hålla undan och ta hem segern med sex sekunders marginal. Gustaf Berglund åkte åtta sekunder snabbare än Peppe Femling under det sista varvet och knep den tredje pallplatsen, 31 sekunder från segern och knappt fem sekunder före Peppe. Tullus Oskar Ohlsson imponerade med att bli femma, 44 sekunder bakom segrande Martin - medan Emil Nykvist från SK Bore var ytterligare fyra sekunder bakom på sjätte plats i mål.

Foto: Tim Malmborg

Linn Persson på en andraplats, Elvira Öberg på en förstaplats och Hanna Öberg på en tredjeplats i rullskidtävlingen på rullskidskytte-SM. Foto: Tim Malmborg

Damer

Precis som förra året i Sollefteå tog Piteås Elvira Öberg hand om taktpinnen direkt, men hennes lagkamrat Anna Magnusson var bara en dryg sekund efter vid den första varvningen - och med Linn Persson från SK Bore ytterligare två sekunder bakom.

På den andra rundan åkte Linn snabbt och plockade in nästa hela avståndet mot Elvira som ändå varvade i fortsatt ledning, men bara med tre tiondelar. Anna föll tillbaka till tredje plats, knappt nio sekunder från täten - medan barndomskompien Hanna Öberg lurade åtta tiondelar bakom som ett reellt hot mot den sista pallplatsen.

Elvira Öberg visade till sist att hon är den starkaste åkaren i svenskgänget genom att dra ifrån Linn Persson med åtta sekunder under den sista biten in till mål och vinna ganska komfortabelt. Värmländskan lyckades ändå klara andraplatsen med en sekund tillgodo mot trean Hanna Öberg som åkte jämnt med lillasyster Elvira på slutvarvet. Anna Magnusson var sju sekunder från pallen på fjärde plats - medan Mona Brorsson från Finnskoga blev femma, en halvminut från segern. Limas Stina Nilsson inledde hyfsat men tappade mycket på den sista rundan och var 54 sekunder bakom Elvira på sjätte plats i mål.

I morgon inleds SM i rullskidskytte i Östersund med distanstävlingar för ungdomar, juniorer och seniorer - med start kl. 08.40. Allt sänds direkt via SportExpressen Play och på Bonnier News lokala sajter.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-19

Senast uppdaterad: 2022-09-14