Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elsa Mattson under lördagens sprint.

Elsa Mattson under lördagens sprint. Foto: Tim Malmborg

Malva och Elmer distansvinnare i USM

SM-tävlingarna i rullskidskytte inleddes med distans för ungdomarna i ett regnigt Östersund under lördagen. Malva Nisén och Elmer Nordlander tog hem gulden efter imponerande åkning och stabilt skytte.

Trots gråa moln och ett ihållande regn var det ett taggat gäng som stod på startlinjen för att göra upp om distansmedaljerna i Ungdoms-SM. Deltagarna kunde välja mellan att skjuta med luftgevär eller vanligt gevär, men gemensamt för alla var att vapnet väntade på vallen och lämnades kvar där medan ungdomarna gav sig ut på banan igen. Det var härligt att se hur målmedvetet de unga skidskyttarna tog sig an uppgiften och imponerande kämpat av alla i det regniga vädret!

Flickor 14-15 år

Det var hela 34 tävlande till start i flickornas ungdomsklass, ett bevis på den fortsatt starka medvinden för svenskt skidskytte efter alla internationella framgångar de senaste åren. Svegs Malva Nisén öppnade i ett rasande tempo och hade ledningen med nästan en halv minut inför det första liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som trea. Det var fem sekunder upp till ledande Etna Jonasson från I 21 som hade Häverödals Siri Colliander en dryg sekund bakom sig - båda efter fullt skytte.

Malva fortsatte i sitt höga tempo även på nästa varv och hade på nytt närmare en halv minut tillgodo mot konkurrenterna inför det andra skyttet. Trots ytterligare två bom behöll hon täten, tre sekunder före Siri som missade ett skott - medan Etna bommade två gånger och tappade tätkontakten något.

Ida Eriksson, Elin Bergman & Emma Larsson från Mora Biathlonklubb.

Ida Eriksson, Elin Bergman & Emma Larsson från Mora Biathlonklubb. Foto: Tim Malmborg

När det var dags för det sista skyttet ledde Malva Niséns med 32 sekunder och hade råd att missa ett skott eller två. Men den här gången blir det fem fullträffar, vilket gjorde att hon till slut tog hem SM-guldet med hela 1,30 före tvåan Etna Jonasson som också avslutade med en nolla. Däremot blev det ett spännande duell om tredjeplatsen mellan Moras Emma Larsson och Astrid Hagström från Lima. Astrid hade fyra sekunder tillgodo ut på slutvarvet, men Emma kunde åka på hennes tider och lyckade fixa bronset med åtta tiondelars marginal, drygt två minuter från segern.

Zeb Nykvist från Skidklubben Bore.

Zeb Nykvist från Skidklubben Bore. Foto: Tim Malmborg

Pojkar 14-15 år

Elmer Nordlander från I 21 var snabbast på det inledande varvet i det 18 man starka startfältet i pojkarnas ungdomsklass. Han hade 17 sekunders ledning på väg in till det första skyttet där det blev en bom. Elmer lämnade ändå vallen 12 sekunder före nollskytten Ture Nordgren, även han från I 21 - och med Kimstads Kasper Glawing ytterligare fem sekunder bakom efter samma skjutresultat.

På vägen till det andra skyttet drygade Elmer ut ledningen med ytterligare 22 sekunder och hade fortfarande 19 sekunder tillgodo mot närmaste man efter ännu en bom. Klubbkompisen Ture var fortfarande tvåa efter sin andra nolla, medan SK Bores Zeb Nykvist tog sig upp på tredje plats efter totalt två missade skott - 51 sekunder från täten.

Men åt Elmer Nordlanders SM-guld fanns inget att göra den här dagen. Han hade 37 sekunders ledning inför det sista skyttet och utökade avståndet med ytterligare några sekunder på vallen, trots en tredje bom. Elmers segermarginal blev till sist en minut före Ture Nordgren som fixade en dubbel till Sollefteå. Johan Fladrich från Kimstad tog hand om bronsmedaljen efter totalt fyra missade skott, 2,05 från segern.

I morgon fortsätter ungdomarnas SM-tävlingar med sprint. Precis som idag är starttiden kl. 08.40 och kan följas via SportExpressen Play eller Bonnier News lokala sajter.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-20

Senast uppdaterad: 2022-08-20