Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Skidskytteförbundets nya vallatrailer

Skidskytteförbundets nya vallatrailer.

Gemensam satsning på ny vallatrailer

Dags för ett nytt ekipage med vallatrailer för Skidskyttelandslaget, ett viktigt steg på vägen mot fortsatta framgångar i tävlingsspåren. Den nya, större och mer funktionella arbetsplatsen för vallateamet har skett i ett samarbete mellan Volvo Lastvagnar, Swegon och en grupp av samarbetspartners.

Samarbetet mellan Volvo Lastvagnar och Svenska Skidskytteförbundet har pågått ända sedan 2010. Det resulterade i den allra första vallatrailern i skidskyttevärlden. Det är en Volvo FH som dragit trailern ända sedan början. Volvo Lastvagnar kommer under hösten att byta ut den nuvarande dragbilen genom att leverera en ny Volvo FH med I-Save 4x2 till Skidskytteförbundet. Tillsammans ska Volvo FH och den nya vallatrailern säkerställa att landslaget har snabba skidor under fötterna även i framtiden. Lastbilen har en motor på 500 hk med I-Save, där körningen blir både mjukare och tystare genom möjligheten att köra på lägre varvtal och högre växlar under längre tid. Den senaste generationens Volvo FH är utvecklad med ett starkt fokus på att sänka utsläpp och minska bränsleförbrukning.

– Vi på Volvo Lastvagnar är oerhört stolta och glada att fortsätta vårt vinnande samarbete med Svenska Skidskyttelandslaget. Båda parter har så otroligt mycket gemensamt i form av kultur, inställning och värderingar där det handlar om att inte lämna något åt slumpen, alltid sträva efter att bli bättre och att med stor ödmjukhet ta sig an uppgiften att vinna varje dag. Det helt nya ekipaget med trailer och nya Volvo FH med I-Save kommer att lyfta arbetsmiljön till en helt ny nivå för världens bästa vallateam, säger Niclas Johnson, försäljningschef Volvo Lastvagnar Sverige.

Fortsatt fokus på hållbara lösningar

Den gångna säsongen innebar hela 28 pallplatser i världscupen och fyra OS-medaljer. En som är glad över framgångarna och som ser ljust på framtiden är Skidskytteförbundets Generalsekreterare Rikard Grip. Han säger:

– Vi är väldigt nöjda med vår nya vallatrailer som blir en helt fantastisk arbetsplats för vallateamet. Den är miljömässigt toppmodern och erbjuder personalen bästa möjliga arbetsklimat. För oss är det viktigt att kunna ge vallateamet en attraktiv arbetsmiljö och nu får vi den mest effektiva arbetsplatsen bland vallateamen inom skidskyttevärlden. Uppvärmning och ventilation använder den senaste teknologin för att vallateamet ska kunna utföra sitt krävande och viktiga arbete under väldigt långa arbetsdagar i vallatrailern.

Den nya trailern ligger i framkant vad gäller många områden. Till exempel är ventilation och uppvärmning uppbyggt på ett unikt sätt.

– Det är en stor investering som genomförts. Vi är mycket glada över det goda partnerskapet som gjort det möjligt för vårt landslag, säger Rikard Grip.

Samarbete som ger frukt

Satsningen på den nya vallatrailern är genomförd i nära samarbete med SpecialKarosser AB (SKAB), Volvofinans Bank, Volvia och Volvos återförsäljare Wist Last & Buss. För vallateamet innebär det ännu bättre förutsättningar att fokusera på sitt arbete med all utrustning lättillgänglig för att kunna välja optimala skidor, analysera vilka produkter som behövds för att valla på allra bästa sätt och göra leverera de bästa skidorna till Skidskyttelandslaget.

– Att ta sig an stora kundanpassade projekt har vi inom SKAB-gruppen stor erfarenhet av och när det dessutom är till ett svenskt landslag vill vi som alltid givetvis prestera på topp. Kreativitet och ett stort engagemang hos alla inblandade har skapat förutsättningar för detta lyckade projekt. Det är med stolthet vi levererar denna vallatrailer och önskar Skidskyttelandslaget stort lycka till inför den kommande säsongen, säger Andreas Claesson, försäljningschef SKAB.

Insidan av vallatrailern.

Insidan av vallatrailern.

Stora förbättringar inom hållbarhet och arbetsmiljö

Kent Norell är chef för skidskyttelandslagets vallateam, och även förare av ekipaget.

– Vår nya trailer kommer att ge oss en arbetsmiljö som är ledande inom vallatrailers. Det här ekipaget ger verkligen de bästa förutsättningarna för oss som jobbar i trailern att prestera på högsta nivå. Det medför i sin tur att våra aktiva kommer att stå på startlinjen med skidor i världsklass. Den nya trailern ger oss ett starkt signalvärde som visar på professionalism och ligger i linje med hur vi vill arbeta. Vi vill ligga i framkant och leda utvecklingen, precis som Volvo Lastvagnar. Genom den nya trailern skapar det förutsättningar för att vi kan vara världsledande inom skidvallning, berättar Kent Norell.

Målet har varit att sätta en helt ny standard med Svenska Skidskytteförbundets nya trailer, med en arbetsmiljö i toppklass. Hållbarhet och arbetsmiljö har varit ledord genom hela projektet där stora förbättringar gjorts tillsammans med skidskytteförbundets teampartner, Swegon. Till att börja med är det en stor skillnad i arbetsyta jämfört med den gamla vallatrailern. I den nya trailern uppgår arbetsytan numera till 80 kvadratmeter, jämfört med den gamla ytan på ca 30 kvadratmeter. Den nya vallatrailern har hela fem luftbehandlingsaggregat installerade, vilka återvinner ca 90% av värmeenergin som sugs ut ur trailern. Luften renas via filter och släpps sedan ut i naturen. Det totala luftflödet är ca 800 liter/sekund och på en yta av 80 kvm kan det jämföras med vad man använder i operationssalar på sjukhus. Utöver detta finns effektvakter som optimerar och anpassar strömbehovet i trailern vilket leder till att man alltid använder bara den absolut nödvändigaste eldriften för vallaarbetet. Hela konceptet är skräddarsytt för att ge vallarna de bästa förutsättningarna att ta fram optimala skidor till de svenska skidskyttarna.

Körupplevelsen med Volvo FH med I-Save

Kent Norell berättar att han är mycket nöjd med att köra Volvo FH med I-Save och ser fram emot att få den nya dragbilen under hösten.

– Samarbetet med Volvo Lastvagnar är av yttersta vikt för oss. Vi har en optimerad och anpassad dragbil som är helt ämnad för våra önskemål och behov. Förutom en arbetsmiljö i toppklass gör dragbilen att vi kan förflytta vår arbetsplats på ett säkert och tryggt sätt mellan de olika tävlingsorterna.

Att köra en Volvo FH är en härlig upplevelse. I samband med vår kommande dragbil har Volvo jobbat med att förbättra förarmiljön. Bland många nyheter så gillar jag särskilt de adaptiva helljusen som fungerar utmärkt. Sen måste jag också nämna VDS-styrningen som medför att man rattar dragbilen med lätthet. Vi färdas på ett säkert sätt med stolthet mellan de olika tävlingsorterna, avslutar Kent Norell.

Publicerad: 2022-08-24

Senast uppdaterad: 2022-08-24