Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson och Peppe Femling på pallen i sprinten på Sommar-VM

Sebastian Samuelsson och Peppe Femling på pallen i sprinten på Sommar-VM

Svensk dubbelseger i VM-sprinten!

De svenska framgångarna fortsatte med guld för Sebastian Samuelsson och silver för Peppe Femling i herrarna sprint vid VM i rullskidskytte i ett grått Ruhpolding. Elvira Öberg blev femma i damernas regniga tävling efter två missade skott, men med näst bästa åktid.

Herrar sprint

Sebastian Samuelsson var näst snabbast på väg in till det liggande skyttet - och tack vare fem fullträffar lämnade han vallen som fortsatt tvåa, bara åtta tiondelar från täten. När det var dags för stående hade avståndet växt till åtta sekunder, men trots en bom tog han över ledningen med drygt tre sekunder före närmaste konkurrent. På slutvarvet utökade Sebastian sedan segermarginalen med ytterligare fem sekunder och tog hem VM-guldet med åtta sekunders marginal i mål. Det var ett nytt styrkebesked av 25-åringen från Sollefteå som hade näst snabbaste åktid, nio sekunder efter Martin Ponsiluoma. Stort grattis till guldet Sebastian!

Bronset i supersprint hade ökat självförtroendet rejält för Peppe Femling som bara var sju sekunder från täten inför det liggande skyttet. Efter en bom lämnade han vallen som 16:e man, men avancerade sju placeringar på det andra varvet. När Peppe lyckades nolla på 22 sekunder i stående gick han ut på slutrundan som tvåa, bara tre sekunder bakom Sebastian. Han kunde visserligen inte utmana landsmannen om segern, men fixade silvermedaljen utan problem. Piteåkaren fortsatte att imponera med femte åktid totalt, 22 sekunder efter Martin. Precis som igår var Peppe dessutom klart snabbast på skjutvallen, efter två serier på 43 sekunder!

Martin Ponsiluoma var snabbast av alla på väg in till liggande och lämnade också vallen i en knapp ledning efter säker nolla. Han utökade avståndet till sju sekunder före tysken Johannes Kühn på den andra rundan, men fick problem i den luriga vinden med hela fyra bom i det stående skyttet som resultat. Det gjorde att Martin föll till 26:e plats, men klättrade sedan 10 placeringar på slutrundan och blev 16:e man i mål, en dryg minut från segern. Det var olyckligt med skyttet eftersom Martin var snabbast på alla tre varven och naturligtvis även sammanlagt, nio sekunder före Sebastian.

Precis som vanligt inledde Oskar Brandt i ett högt tempo och var 10:a inför det liggande skyttet. Den här gången klarade han sig med en bom och lämnade vallen som 25:e man, en dryg halvminut från täten. Oskar klättrade sedan 12 placeringar med tredje åktid på mellanrundan, men missade ytterligare två skott i stående och föll till 22:a plats. På slutrundan fick han visserligen släppa en åkare förbi sig och blev 23:a i mål, 1,19 bakom Sebastian - men dagens sprint är Oskar klart bästa internationella lopp hittills. Han hade 10:e åktid totalt, 35 sekunder långsammare än Martin.

Jesper Nelin var sju tiondelar snabbare än Oskar som nia på väg in till liggande och lämnade sedan vallen som femma efter fullt skytte, bara åtta sekunder från täten. Han var fortfarande sexa och i slagläge för medalj när det var dags för det stående skyttet, men åkte på hela fyra bom och föll till 41:a plats. På slutvarvet putsade Jesper ändå till resultatet och klättrade åtta placeringar till 33:e plats i mål, 1,44 från segern. Han var 37 sekunder efter snabbaste man åkmässigt - två sekunder långsammare än Oskar.

Damer sprint

Elvira Öberg ville ha revansch efter fallet i supersprinten och var snabbast på väg in till det liggande skyttet, men åkte på en bom och låg på 10:e plats när hon lämnade vallen. Lite oväntat tappade hon sedan två placeringar och fem sekunder mot täten på vägen till stående där Elvira dessutom missade ytterligare ett skott. Hon gick ut på slutrundan som 12:a, men fick upp farten igen och klättrade till femte plats och blomsterceremoni - knappt 40 sekunder bakom Lisa Vittozzi som tog hem guldet med två sekunders marginal. Trots bommarna imponerade Elvira i spåret med andra åktid sammanlagt, 10 sekunder efter den segrande italienskan.

Sent startande Tilda Johansson var 25 sekunder från täten inför det liggande skyttet där hon lyckades nolla. Det gjorde att hon låg på 19:e plats ut på mellanrundan och hade samma placering på väg in till stående. När Tilda imponerade med fullt skytte ännu en gång avancerade hon till 16:e plats. Däremot tröttnade hon lite på slutvarvet och blev delad 21:a i mål, 1,27 från segern - och hon tappade totalt 1,32 mot den snabbaste åkaren. Dagens resultat med nollskytte är ett litet genombrott för den lovande 23-åringen från Anundsjö som bara har gjort en världscupstart tidigare.

Mona Brorsson var så bra som åtta på väg in till vallen, men inledde med en bom i det liggande skyttet och gick ut på det andra varvet som 25:a. Tack vare femte åktid klättrade hon 12 placeringar, men missade ytterligare två skott i stående. Det gjorde att Mona föll till 26:e plats, men passerade en åkare på slutvarvet och blev 25:a i mål, tre sekunder bakom Tilda. Däremot var värmländskan betydligt snabbare med sjunde åktid totalt, 35 sekunder långsammare än Lisa Vittozzi.

Trots 10:e tid på det första varvet fick Linn Persson problem direkt på vallen med två bom i det liggande skyttet. Hon var 33:a på väg in till stående, men åkte på ytterligare tre bom och fick nöja sig med 47:e plats i mål - 2,46 bakom Lisa Vitozzi. Linn var totalt 1,10 långsammare än italienskan åkmässigt, en bra bit ifrån hennes vanliga nivå.

Anna Magnusson åkte i stort sett lika fort som Linn på vägen till det liggande skyttet och missade också två skott. Hon var sex sekunder bakom landslagskompisen som 35:a inför stående där hon åkte på ytterligare tre bom. Anna blev till sist 49:a i mål, fyra sekunder bakom Linn - men var däremot 11 sekunder snabbare runt banan.

I morgon avslutas VM i Ruhpolding med två masstarter med totalt åtta svenska deltagare. Damerna kör kl. 13.00 medan herrarnas tävling avgörs två timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-27

Senast uppdaterad: 2022-10-07