Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Markus Bystedt och Ola Ravald instruerar styrkeövningar under lördagens skidskyttekonferens.

Markus Bystedt och Ola Ravald instruerar styrkeövningar under lördagens skidskyttekonferens.

Skidskyttekonferensen dag 2: Hälsa, teknik och föreningsstöd

Skidskyttekonferensen i Uppsala har fortsatt med ett imponerande tempo. Under lördagen fick den svenska skidskyttefamiljen lära sig mer om hälsa, idrottspsykologi och antidoping med möjlighet att fördjupa sig inom teknik, skytte och rekrytering av ungdomar.

Den andra dagen på svenska skidskytteförbundets skidskyttekonferens var minst sagt fullspäckad med workshops och föreläsningar med syfte att skapa hållbara, glädjefyllda och framgångsrika idrottare. Lördagens olika delar sammanfattas nedan.

Rekommendationer kring värmeväxlare

Nikolai Stenfors, Universitetslektor och Överläkare, fick möjlighet att presentera den senaste forskningen kring kyla och luftfuktighet och hur våra luftrör påverkas av detta. Nikolais forskning visar tydligt att ökad användning av värmeväxlare minskar risken för astma och för skador på luftrör. En stor hänsyn till temperatur och intensitet är viktig för att förebygga problem med luftrör.

Emma Lindblom under lördagens föreläsning: den hållbara idrottaren

Emma Lindblom under lördagens föreläsning: den hållbara idrottaren

Den hållbara idrottaren

Emma Forsén Mantilla och Emma Lindblom fortsatte dagen med en djupdykning inom nutrition och hållbarhet. Under första delen av föreläsningen lades ett stort fokus på att lära sig se tecken på när en balanserad skidskytt rör sig mot en ätstörning. Symptom som skador, sjukdom, humörsvängningar och mycket mer kan vara tecken på energibrist – en gråzon mellan balans och ätstörning. Under den andra delen öppnades det upp för diskussioner där skidskyttefamiljens ledare fick med sig nyttiga verktyg för att hantera de frågor som dykt upp. Läs mer om "Den hållbara idrottaren" via länken nedan.


Stöd till föreningar: RF-SISU

Idrottskonsulenterna Lina Stolpe och Åsa Karlsson var på plats för att informera om det stöd skidskytteförbundets föreningar kan få från RF-SISU inom utbildningar, bidrag och mycket mer. Lina och Åsa uppmanar alla föreningar att kontakta sin lokala idrottskonsulent för att lära sig mer om vilket stöd som finns och hur det ska implementeras. Lär mer via länken nedan.


Antidoping i skidskyttesverige

För att sprida information om antidopingarbetet i Sverige fick sportchef Anna-Maria Uusitalo möjlighet att presentera för skidskyttefamiljen. Ett stort fokus lades på hur den nationella verksamheten kan utbilda sig, ”vaccinera” sin klubb och hur vi tillsammans kan informera våra aktiva. Vi uppmanar alla att läsa mer om hur svenska skidskytteförbundet arbetar med antidoping. Information hittar du via länken nedan.

Ola Ravald instruerar skidteknik på rullskidor.

Ola Ravald instruerar skidteknik på rullskidor.

Workshop: Styrka & Skidteknik

Markus Bystedt och Ola Ravald bjöd in till en ordentlig genomkörare där konferensens deltagare fick arbeta på sin stabilitet och balans. För att få till en bra skidteknik krävs en bra kroppskontroll och deltagarna fick med sig nyttiga övningar för att aktivera rätt muskelgrupper. Kort därefter fick teori och rörelseövningar sättas i praktiken med rullskidor på fötterna, utan stavar. Under ledning av Ola Ravald drillades deltagarna i position, timing och frekvens för att få till en effektiv skidteknik.

Workshop: Skytteteknik

Jonas Johansson utmanade konferensdeltagarnas skytteteknik genom flertalet övningar som försvårade skyttet. Deltagarna fick öva skjutställning balanserandes på stenar och bollar och fick sikta med vikter hängandes i pipa och armar. Klarar man av att skjuta med dessa provokationer, är det enkelt att skjuta utan dem.

Jonas Johansson visade roliga skytteövningar som skapar stabilare och tryggare skidskyttar.

Jonas Johansson visade roliga skytteövningar som skapar stabilare och tryggare skidskyttar.

Workshop: Regionernas arbete & rekrytering av ledare och ungdomar

Inne i konferensanläggningen fanns det möjlighet att ta med sig matnyttiga tips på hur man engagerar ungdomar och får de att vilja syssla med skidskytte. Skidskytteförbundets skidskyttekonsulenter Caroline Olsen och Emelie Walheim berättade om hur de arbetar i sina respektive regioner och vilket stöd Sveriges skidskytteledare kan få. Caroline och Emelie fokuserar mycket på rörelseglädje och manar alla att fokusera på att ha kul på träningspassen.

Workshop: Regelutbildning

Skidskytteförbundets nationella chef, Ulrika Öberg fick möjlighet att utbilda ytterligare i skidskyttets alla regler. Skidskyttets regelbok är väldigt tjock och omfattande, så under lördagen lades ett extra fokus kring de delar som berör tävlingsmomentet. Det finns mycket information om skidskyttets göra och icke göra, som vi nu uppmanar alla Sveriges skidskytteledare att förmedla till sina adepter. Mer information kring skidskyttets reglemente finnes via länken nedan.

Gemenskap i den svenska skidskyttefamiljen

Utöver alla workshops, träningspass och alla information så har det även funnits mycket tid för att komma närmre varandra. Under lördagen arrangerades det en så kallad speeddating där deltagarna fick möjlighet att komma närmre RF, anställda på skidskytteförbundet och ledare på Sveriges olika skidskyttegymnasium. Innan det var dags för läggdags bjöd även Stina Nilsson på en överraskande videohälsning där hon berättade om sin skidskytteresa och tackade den svenska skidskyttefamiljen för det fina stöd hon fått. Vi lyckas hålla oss nära varandra, trots att vi växer så det knakar.

Publicerad: 2022-10-16

Senast uppdaterad: 2022-10-17

Läs mer: