Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Under utbildningen ingick ståteknik som ett av momenten

Under utbildningen ingick ståteknik som ett av momenten

En lyckad helg för blivande juniortränare

Under helgen 4-5 november arrangerade Skidskytteförbundet en juniortränarutbildning. Utbildningen riktade sig till de som gått barn och ungdomsledarutbildningen och vill ta nästa steg som tränare för juniorer. I utbildningen deltog 10 personer från Arjeplog i norr till Landehof i söder.

Juniortränarutbildningen riktar sig främst till de som har aktiva från 16år och uppåt. Efter genomförd kurs ska deltagarna ha grundläggande kunskaper inom flera områden:

  • Fysiologi & Träningslära
  • Hållbara Aktiva och Ledare
  • Skidteknik
  • Metodik Skytteträning
  • Fördjupning Liggande Skytte
  • Stående Skytte

Den första träffen av tre hölls i Idre Fjäll. Nästa träff sker i april och till dess kommer deltagarna att jobba med hemuppgifter. Den sista träffen sker i juni och därefter kommer deltagarna kunna titulera sig juniortränare.

- Mellan träffarna får deltagarna jobba med praktiska hemuppgifter, och de får under utbildningen även stöd och kontinuerlig uppföljning i sitt dagliga arbete som tränare/ledare från Skidskytteförbundets utbildare, säger Jonas Johansson, utbildningsansvarig på Skidskytteförbundet. Vi hoppas och tror att detta skapar en trygghet att praktiskt jobba med till exempel stående skytte som är ett krävande moment som Juniortränare ställs inför.

Skidskytteintresset växer bland barn och ungdomar i hela landet, vilket innebär ett ökande behov av juniortränare. Jonas Johansson ser därför positivt på att så många vill ta steget till juniortränare :

- Vi är glada och stolta att vi idag ha så många duktiga och engagerade ledare runt om i Skidskyttesverige. Vi behöver som sagt bli fler, men även hänga med i utvecklingen av skidskyttesporten. Steg 2 – Juniortränarutbildningen har omarbetats och är nu uppdaterad med den senaste kunskapen och forskningen inom ledarskap, träningslära och skytte. Vi strävar efter att vara världsledande även vad gäller utbildningar för ledare och tränare. Detta för att fortsätta öka bredden inom Svenskt Skidskytte och för att skapa möjligheter för att ha ett landslag i världstoppen även i framtiden.

För de som vill ta första steget att börja med skidskytte finns det möjlighet för teoriutbildning i skidskyttekortet 15 december. Alla utbildningar som Skidskytteförbundet erbjuder går att läsa om här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2022-11-17