Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Anna, Linn, Elvira och Hanna vinner årets första stafett. Foto: Nordic Focus

Anna, Linn, Elvira och Hanna vinner årets första stafett. Foto: Nordic Focus

Svensk seger i damernas stafett!

De svenska damerna höll för favorittrycket och vann torsdagens världscupstafett i Kontiolahti på ett övertygande sätt, efter en imponerande laginsats både i spåret och på vallen. Stort grattis till Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Precis som vanlig tog Linn Persson hand om den första sträckan. Hon fick en problemfri resa på det inledande varvet och var tredje åkare på väg in till liggande. Tack vare fem säkra fullträffar lämnade hon vallen som tvåa, men tog över täten på mellanrundan. Linn var också först in på vallen inför det stående skyttet, men med sex konkurrenter i släptåg. När hon fick använda ett extraskott hann fyra lag ut före Sverige, men det var bara 10 sekunder upp till ledande Tyskland. Linn passerade snabbt Österrike och Finland och tog sikte på duon i täten. Sverige växlade till sist som andra lag, en dryg sekund efter Norge och strax före Tyskland efter bästa tid på slutvarvet. Linn var näst snabbast i spåret sammanlagt, en sekund efter Paulina Batovka-Fialkova från Slovakien efter en stabil sträcka.

Anna Magnusson tog sig snabbt ifatt norskan Ida Lien och hade också sällskap av Tyskland på väg in till liggande. Hon kom snabbt igång med sin serie och var först ut från vallen efter fullt skytte, sju sekunder före Norge. Vid nästa mellantid var Ida Lien ifatt och sedan förbi - och tyskan Sophia Schneider låg strax bakom svenskan inför det stående skyttet. Där fick Anna använda ett extraskott och lämnade vallen som fyra, nio sekunder efter snabbskjutande italienskan Lisa Vittozzi som tog över täten. På slutvarvet passerade svenskan förbi Schweiz och närmade sig topplagen - och växlade som fyra, men bara en sekund efter ledande Frankrike. Anna var totalt 22 sekunder långsammare i spåret än Anais Chevalier-Bouchet med sjunde åktid - sexa på själva sträckan.

Redan vid nästa mellantid var Hanna Öberg uppe i spets och grillade konkurrrenterna rejält i långbacken. Hon hade åtta sekunders ledning före tre jagande lag på väg in till det liggande skyttet och drygade ut avståndet med ytterligare två sekunder på skjutvallen, trots två extraskott. På mellanrundan tryckte svenskan på lite extra och hade 23 sekunder tillgodo mot de närmaste lagen när det var dags för stående. Trots att hon tvingade använda två extraskott ännu en gång gick Hanna ut på slutvarvet 18 sekunder före Norge och Tyskland och hade utökat den svenska ledningen med ytterligare tre sekunder vid växling. I spåret var Piteåkaren snabbast på de två första varven och även sammanlagt, nio sekunder före finländskan Mari Eder - och hon var klart bäst även på sträckan trots de fyra extraskotten.

Elvira Öberg höll Norge och Tyskland på behörigt avstånd och hade drygt 20 sekunder tillgodo inför det liggande skyttet - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen 26 sekunder före Denise Hermann-Wick och Ingrid Landmark Tandrevold. På vägen till sista stående var avståndet i stort sett oförändrat, men när Elvira kom in på vallen hade hon en ledning på närmare en halvminut. Svenskan stressade ändå inte utan tog skott för skott och lyckades sätta alla fem, vilket gjorde att segern var i hamn. Elvira förde till sist det svenska laget i mål en knapp halvminut före Tyskland - och med Norge som trea. Elvira var snabbast på de två inledande varven, men tog det lugnt på slutet och hade tredje åktid sammanlagt, 12 sekunder efter Denise Hermann-Wick. Däremot var hon sex sekunder före tyskan och bäst på själva sträckan!

Världscupen i Kontiolahti fortsätter närmast på lördag med sprint både för herrar och damer, följt av jaktstarter under söndagen.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-01

Senast uppdaterad: 2022-12-02