Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma växlar till Sebastian Samuelsson

Martin Ponsiluoma växlar till Sebastian Samuelsson. Foto: Nordic Focus

Sverige 10:a i herrarnas stafett

De svenska herrarna fick nöja sig med 10:e plats i torsdagens världscupstafett i Kontiolahti, efter en jobbig dag på skjutvallen med tre straffrundor och 14 extraskott. Johannes Thingnes Bö avgjorde på den sista sträckan och förde Norge till en säker seger.

Peppe Femling hängde med fint på det inledande varvet och var trea inför det liggande skyttet. Han fick också en kanonstart med fem snabba fullträffar på 22 sekunder och lämnade vallen i en ledning med fyra sekunder, men fick sällskap av fyra andra lag och var trea på nytt när det var dags för stående. Tyvärr åkte Peppe på två straffrundor och föll till 17:e plats, 1,15 bakom ledande Frankrike. På slutvarvet höll han ändå ihop det bra och tappade bara några sekunder till mot Eric Perrot och växlade som 16:e lag. I spåret hade Peppe femte åktid sammanlagt, 25 sekunder efter norrmannenVetle Sjåstad Christiansen.

På sitt första varv tog Jesper Nelin in fyra sekunder mot täten med tredje åktid och avancerade till 15:e plats. Trots två extraskott i liggande behöll han placeringen, men tappade 20 sekunder mot Tyskland som tog över ledningen. Jesper fortsatte ändå fint i spåret med tredje tid på nytt och klättrade till 13:e plats på vägen till det stående skyttet, men tvingades använda alla tre extraskotten. Det gjorde att Sverige var tillbaka på 16:e plats, men växlade till sist som 12:e lag, 1,37 bakom Tyskland och Norge i täten. Jesper hade näst bästa åktid totalt, knappt sju sekunder efter norrmannen Sturla Holm Laegreid - men var däremot 11:a på sträckan.

Martin Ponsiluoma tappade tre sekunder mot de ledande lagen men tog sig förbi USA på vägen till det liggande skyttet. Tyvärr gjorde två extraskott i en långsam serie att Sverige var tillbaka på 16:e plats, drygt två minuter från täten. På mellanrundan passerade Martin ändå fem lag med snabbaste åktid, men fick problem i stående och lämnade vallen som 16:e man på nytt efter ytterligare en straffrunda. Han växlade till sist som 15:e lag, 3.03 bakom Norge och Tyskland. Martin hade sjätte åktid sammanlagt, 24 sekunder efter norrmannen Tarjei Bö - men var bara 17:e man på sträckan.

Det var ett trist utgångsläge för Sebastian Samuelsson som ändå höll jämna steg med Johannes Thingnes Bö i täten och passerade två lag med näst bästa åktid på vägen till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade han vallen som 12:a och var två placeringar bättre när det var dags för sista stående, efter andra åktid även på mellanrundan. Han gick också ut på slutvarvet som 10:a och förde till sist det svenska laget i mål på samma placering, 2,54 bakom segrande Norge. Sebastian gjorde en stark insats och var totalt 24 sekunder snabbare än Johannes Thingnes Bö med bästa åktid - och nio sekunder bättre än norrmannen på själva sträckan.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-01

Senast uppdaterad: 2022-12-01