Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Mona Brorsson på pallen i distansen på Idre Fjäll

Mona Brorsson på pallen i distansen på Idre Fjäll. Foto: Per Danielsson

Mona på pallen i IBU-cupen!

Tack vare fyra nollor lyckades Mona Brorsson nå pallen som trea i lördagens distanslopp i IBU-cupen på Idre Fjäll. Dessutom hamnade Tilda Johansson på 10:e plats efter två missade skott, medan Tobias Arwidson var bäst av de svenska herrarna på 15:e plats i mål.

Damer distans

Mona Brorsson var 20:e åkare inför för det första skyttet, men lämnade vallen som 12:a efter fem fullträffar, en dryg halvminut från täten. När hon lyckades nolla även i stående avancerade hon fyra placeringar - och gick sedan ut på det fjärde varvet som sjua efter efter ett tredje felfritt skytte. Det var många av konkurrenterna som fick problem i sista stående, men Mona satte rutinerat alla skotten på nytt och var bara sex sekunder bakom Janina Hettich-Walz när hon lämnade vallen som tvåa. Det var inget att göra åt tyskan - och hon blev dessutom passerad av den snabbåkande unga norskan Maren Kirkeeide på slutvarvet. Men Mona fixade den tredje pallplatsen utan större problem, till sist knappt nio sekunder från segern. Värmländskan var visserligen drygt tre minuter långsammare än Anamarija Lampic med 18:e åktid, men skyttemässigt imponerade hon på nytt.

Tack var näst bästa åktid på det inledande varvet och fullt i första liggande låg Tilda Johansson på andra plats när hon gav sig ut på den andra rundan, 16 sekunder bakom ledande Anamarija Lampic.Tyvärr tappade svenskan mark efter en bom i det andra skyttet, men hon lyckades däremot sätta alla skotten på nytt i andra liggande och lämnade vallen som 10:a. Tilda var två placeringar bättre inför det sista stående skyttet, men åkte på ytterligare en bom - och med det försvann chansen till en topplacering. Hon låg på nionde plats ut på slutvarvet, men tröttnade lite och fick släppa tyskan Vanessa Hinz förbi sig till 10:e plats i mål, 1,14 bakom Janina Hettich-Walz. Idag hade 23-åringen från Anundsjö fjärde tid i spåret sammanlagt, drygt två minuter efter snabbaste åkare.

Emma Nilsson inledde lovande med fullt i det första liggande skyttet och lämnade vallen som 19:e åkare - och klättrade sedan sju placeringar tack vare ännu en nolla i stående. Däremot föll hon till 21:a plats efter en bom i det tredje skyttet. Emma avslutade ändå snyggt med fem nya fullträffar i sista stående och avancerade sju placeringar - och hamnade till sist på 15:e plats i mål, 2,30 från segern. Hon var totalt drygt fyra minuter långsammare än Anamarija Lampic i spåret, men skyttet var stabilt och ett klart fall framåt före Boreåkaren.

Övriga svenskor hade det jobbigt på skjutvallen. Nicolina Lindqvist missade fem skott och kom på 46:e plats, medan Alva Sköld blev 53:a med samma skytteresultat. Hennes juniorkollega Bente Skåle hade en bom mer och hamnade till sist på 65:e plats i mål.

Herrar distans

Tobias Arwidson inledde med två bom i det första skyttet, men tog snabb revansch med fem fullträffar i stående. Han lyckades sedan nolla ännu en gång på 23 sekunder i de tredje skyttet och lämnade vallen som 20:e man. När Tobbe satte alla skotten för tredje gången i sista stående avancerade han ytterligare sju placeringar och hamnade till sist på 15:e plats i mål, drygt tre minuter bakom segrande Endre Strömsheim från Norge. I spåret var svensken 3,40 långsammare än hans landsman Sverre Dahlen Aspenes, men däremot tvåa på skjutvallen efter fyra serier på 1,40.

Precis som Tobbe åkte Viktor Brandt på två bom i det inledande skyttet - och efter ytterligare två missade skott i första stående låg han på 72:a plats. Men med hjälp av fullt i det tredje skyttet och fem nya fullträffar på 24 sekunder i sista stående avancerade värmlänningen till 34:e plats - och plockade dessutom tre placeringar på slutvarvet till 31:a plats i mål, knappt fem minuter från segern. Viktor var totalt 3,25 efter snabbaste åkare i spåret.

Henning Sjökvist inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som 16:e man, men föll tillbaka efter två bom i stående. Han fortsatte med en bom vardera i de två återstående skjutningarna och avancerade till 38:a plats - och tog sig förbi ytterligare fyra åkare på slutvarvet till 34:e plats i mål, 10 sekunder bakom Viktor. Henning var däremot fyra sekunder snabbare åkmässigt, totalt 3,21 långsammare än Sverre Dahlen Aspenes.

Efter en bom i det första skyttet och ytterligare två missade skott i stående låg Alfred Eriksson på 60:e plats. Han var två placeringar sämre efter en fjärde bom i det tredje skyttet, men lyckades nolla i sista stående och avancerade 20 placeringar - och fixade till sist en poäng som 40:e man i mål, 5,48 bakom Endre Strömsheim. Alfred tappade sammanlagt 3,39 mot snabbaste åkare i spåret, men var sex tiondelar bättre än Tobbe.

Malte Stefansson lyckade nolla i första liggande och lämnade vallen som sjua, bara 11 sekunder från täten. Däremot gjorde två bom i det andra skyttet att han föll till 21:a plats. Men trots ännu ett missat skott i andra liggande låg den unge svensken på 18:e plats när det var dags för sista stående. Tyvärr avslutade han med hela fyra bom och hamnade till sist på 41:a plats i mål. Det var verkligen synd med de sista bommarna när Malte åkte så imponerande. Han var faktiskt näst snabbast sammanlagt, 55 sekunder efter Sverre Dahlen Aspenes, men klart före tysken Philipp Horn och de övriga norrmännen.

Erik Larsson inledde också fint med fullt i det första skyttet och gick ut på det andra varvet som 13:e åkare, men åkte sedan på hela fyra bom i stående och föll tillbaka rejält. Han tog revansch med en ny nolla i andra liggande och avancerade till 52:a plats, men avslutade med ytterligare två missade skott och blev 60:e man i mål, drygt sju minuter bakom Endre Strömsheim. I spåret var Erik totalt 3,17 efter snabbaste åkare.

I morgon avslutas tävlingarna på Idre Fjäll med två sprinttävlingar. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-03

Senast uppdaterad: 2022-12-04