Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma på en sjätteplats i sprinten i Hochfilzen

Martin Ponsiluoma på en sjätteplats i sprinten i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Martin bäste svensk i herrarnas sprint

Norrmannen Johannes Thingnes Bö utklassade konkurrenterna i fredagens världscupsprint i Hochfilzen, efter fullt skytte och snabbaste åktid. Martin Ponsiluoma var främst av de svenska herrarna på sjätte plats, medan Jesper Nelin gjorde en nytt fint lopp som 11:a i mål.

Martin Ponsiluoma var femma inför det liggande skyttet och lämnade vallen som åttonde åkare, 11 sekunder från täten. Han höll även den placeringen på den långa mellanrundan, men missade ett skott i stående och föll till nionde plats. Men tack vare näst bästa tid på slutvarvet klättrade svensken tre placeringar till sjätte plats i mål, 1,04 bakom den suveräne Johannes Thingnes Bö. I spåret hade Martin sjätte tid sammanlagt, 31 sekunder långsammare än norrmannen - men det är bara 17 sekunder upp till tredje plats inför söndagens jaktstart...

- Jag är väl nöjd med loppet, framförallt skyttet som är väldigt stabilt. Åkmässigt är det inte riktigt super. Det andra varvet var riktigt jobbigt. Jag hade ett bra förstavarv, slet på andra och ett bra slutvarv, berättade Martin Ponsiluoma för SVT Sport.

På det inledande varvet var Jesper Nelin bara sju sekunder långsammare än Martin och fick på nytt en fin start med fem fullträffar i liggande. Han lämnade vallen på 19:e plats, men plockade nio placeringar på vägen till det stående skyttet. Där blev det visserligen en bom, men Jesper var ändå 14:e åkare ut på slutvarvet och avancerade dessutom vidare till 11:e plats i mål, 1,29 från segern. Han fortsatte den starka åkningen med 11:e tid totalt idag, 52 sekunder efter Johannes Thingnes Bö.

Sebastian Samuelsson fick en trist start med två inledande bom i det liggande skyttet och var inte bättre än 78:a när han gick ut på den långa mellanrundan. Men tack vare fem fullträffar på 22 sekunder i stående klättrade han ända till 27:e plats och plockade dessutom ytterligare åtta placeringar på slutvarvet till 19:e plats i mål, 13 sekunder bakom Jesper. Däremot var Sebastian en tiondel snabbare än landslagskompisen i spåret med 10:e åktid sammanlagt.

Tack vare fullt skytte på 24 sekunder i liggande lämnade Peppe Femling vallen drygt tre sekunder före Jesper som 16:e man, 15 sekunder från täten. Trots en bom i det stående skyttet gick han sedan ut på slutvarvet som 22:a, men fick släppa Sebastian och ytterligare en åkare förbi sig till 24:e plats i mål, 1,48 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var Peppe totalt 1,25 långsammare än den segrande norrmannen, men bara en dryg halvminut efter Sebastian och Jesper.

Emil Nykvist inledde lovande med fem fullträffar i det första skyttet och gick ut på det andra varvet som 47:a. Han var fem placeringar bättre på väg in till stående, där värmlänningen lyckades nolla ännu en gång och klättrade till 29:e plats. Emil blev visserligen passerad av tre åkare på slutrundan, men fixade en nytt fint personbästa som 32:a i mål, 2,08 från segern. Han var sammanlagt 1,55 långsammare än Johannes Thingnes Bö - klart bättre åkning än tidigare.

Det blev en bom i vardera skyttet för Oskar Brandt som inledde bra i spåret, men tröttnade en del efterhand. Han gick ut på slutvarvet som 55:e man, men blev passerad av sex åkare och hamnade precis utanför jaktstarten på 61:a plats i mål - 3.10 bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var Oskar 2,05 långsammare än norrmannen.

I morgon fortsätter Världscupen i Hochfilzen med damernas jaktstart kl. 11.30, följt av herrarnas stafett kl. 13.40.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2022-12-10