Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Spännande Swe Cup-premiär i Östersund

Den inhemska säsongen tog fart på allvar under lördagen med den första av tio deltävlingar i Sverigecupen för juniorer och seniorer. Det var drygt 150 laddade skidskyttar som kom till start i det kyliga men vackra vintervädret i Östersund för distanslopp i åtta olika klasser.

Damer 16/17

Elsa Tänglander från Tullus tog en klar ledning efter fullt i första liggande och hade fortfarande 1,34 tillgodo mot närmaste åkare, trots en bom i det andra skyttet. Men efter ytterligare tre missade skott i andra liggande och samma resultat även i det avslutande skyttet föll hon till tredje plats, medan Sundsvalls Frida Bergqvist tog över täten efter totalt endast ett missat skott. Frida tog till sist hem segern med 58 sekunder före Elsa som hade sex bom mer, men som var överlägset snabbast i spåret. Line Palopää från Arjeplog blev passerad av Elsa på slutvarvet, men klarade tredjeplatsen utan större problem efter fyra missade skott - 1,11 bakom Frida.

Herrar 16/17

Efter en bom i det inledande skyttet och ytterligare två missade skott i första stående låg Anton Modigs från Ornäs bara på fjärde plats - och var fortfarande mer än två minuter bakom ledande Teo Dolk från I 21 som femma efter en bom även i andra liggande. Men när Anton lyckades skjuta fullt i det sista skyttet medan Teo åkte på tre bom tog han över täten och drygade dessutom ut segermarginalen med en dryg halvminut på slutvarvet till 55 sekunder i mål. Teo hade i sin tur 16 sekunder tillgodo mot Oskar Jansson från Häverödal som jagades bakifrån av Dala-Järnas Harald Eriksson, men var tre sekunder före honom som trea i mål.

Damer 18/19

Tullus Fanny Israelsson var tre sekunder från täten på tredje plats efter fullt i första liggande, men tog över ledningen med en halvminut efter ytterligare en nolla i det andra skyttet. Trots en bom i andra liggande utökade hon avståndet med ytterligare 22 sekunder och behöll ledningen även efter ytterligare ett missat skott i sista stående, men nu bara 13 sekunder före Nanna Grönborg från Sundsvall som avlutade fint med två nollor. På slutvarvet tappade Fanny drygt tre sekunder mot Nanna men var nio sekunder före i mål som segrare. Luleås Lisa Hörnqvist fixade den tredje pallplatsen, en knapp minut bakom Fanny efter totalt tre missade skott.

 

Herrar 18/19

Kehva Mark-Markos från Estland var säkerheten själv på skjutvallen och den enda skidskytten under hela dagen med fyra nollor. Det felfria skyttet gjorde att han ledde redan efter första liggande och tog till sist hem segern med 1,37 före Moras Jacob Larsson som hade fem bom mer, men som var överlägset snabbast i startfältet. Jacob Torgrimsson från I 21 gick ut på slutvarvet som klar trea efter tre missade skott och hade till sist 20 sekunder tillgodo mot fyran Henning Lindh Ten Berg från Tullus som sköt fyra bom mer, men hade näst snabbaste åktid och som tog in över en minut mot Jacob på slutvarvet.

Damer 20/22

Stärkt av framgången i IBU-cupen tog Alva Sköld från Mora täten efter fullt i första liggande och utökade avståndet till närmare en minut, trots en bom i det andra skyttet. Hon fortsatte med ännu en nolla i andra liggande och gick ut på det fjärde varvet 1,30 före Bente Skåle från Tullus - och tack vare fem fullträffar även i det sista skyttet vann Alva en säker seger med 2,11 före Bente som också avslutade med en nolla. Storfavoriten Sara Andersson från Mora hade däremot en jobbig dag på vallen med hela nio bom, varav fem i det sista skyttet. Tack vare sin snabba åkning klarade hon ändå tredjeplatsen, men var drygt sex minuter bakom klubbkompisen i mål.

Herrar 20/22

Victor Berglund från I 19 ledde knappt efter fem fullträffar i det inledande skyttet, men drygade ut avståndet till en dryg minut trots en bom i första stående. Efter ytterligare ett missat skott i andra liggande lämnade han däremot vallen i delad ledning med Dala-Järnas Alfred Eriksson som följde upp 2+1 med en nolla i det tredje skyttet. I det sista skyttet klarade sig Victor med en bom och gick ut på slutvarvet en halvminut före Alfred som missade två skott, men på vägen till mål åt Alfred upp hela avståndet och var drygt tre sekunder före i mål. Erik Larsson från Mora hade totalt sju bom, men var snabbast i spåret och blev trea, 50 sekunder från segern.

Damer seniorer

Damernas distans blev en spännande duell mellan Ella Halvarsson från Biathlon Östersund och Finnskogas Annie Lindh. Bägge inledde med en bom vardera i de två första skjutningarna, med Ella åtta tiondelar före ut från vallen. De fortsatte med ett missat skott i andra liggande, vilket gjorde att avståndet växte med en dryg sekund - och efter att båda avslutat med felfritt skytte hade Ella fem sekunder tillgodo ut på slutvarvet. Där kunde Annie åka på konkurrenten tider och plockade in sekund efter sekund, men var till sist fem tiondelar efter Ella i mål. SK Bores Emma Nilsson hade snabbast åktid, men var 50 sekunder från segern som trea i mål efter fem missade skott.

Herrar seniorer

Dala-Järnas Gabriel Stegmayr tog ledningen med över en minut redan efter det första skyttet där han lyckades nolla och höll avståndet trots två bom i första stående. Han lämnade sedan vallen nästan två minuter före Johan Bergman från I 21 efter fem nya fullträffar i andra liggande och kunde till och med kosta på sig två bom i det sista skyttet. Han tog till slut hem segern med 1,14 före Johan som hade en bom mindre, efter att ha drygat ut avståndet med fyra sekunder på vägen till mål. Limas Tobias Arwidson hade det oväntat kämpigt på skjutvallen och fick nöja sig med tredje plats i mål efter sammanlagt fem missade skott, 2,27 bakom Gabriel.

I morgon fortsätter Swe Cup i Östersund med sprint, både för juniorer och seniorer - och med flera åkare med färska meriter från IBU-cupen på startlinjen.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-10

Senast uppdaterad: 2022-12-10