Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Tilda främst av svenskarna i IBU-cupens jaktstart

Tilda Johansson plockade fyra placeringar till 13:e plats i lördagens jaktstart i Ridnaun, medan Sara Andersson hamnade på 17 plats efter att ha klättrat 10 placeringar. I herrtävlingen blev Anton Ivarsson bäste svensk på nytt som 21:a - men även här fick vi se flera fina avancemang.

Damer jaktstart

Tilda Johansson avancerade åtta placeringar till nionde plats efter fullt i första liggande, men åkte på två bom i det andra skyttet och föll till 15:e plats. Tyvärr gjorde ännu en bom i första stående att hon tappade ytterligare tre placeringar, men satte punkt med fem nya fullträffar. Det gjorde att Tilda lämnade vallen på 13:e plats och höll placeringen in i mål, 1,21 bakom norskan Maren Kirkeeide som spurtslog Federica Sanfilippo från Italien med två tiondelars marginal. 23-åringen från Anundsjö har mattats en aning i spåret sedan tävlingarna på Idre Fjäll och hade 12:e åktid sammanlagt, 1,09 långsammare än italienskan Michela Carrara. Tilda har däremot ökat skjuthastigheten på senare tid och hade 10:e tid på vallen idag.

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet klättrade Sara Anderson åtta placeringar till 19:e plats - och avancerade sedan ytterligare en placering trots en bom i andra liggande. Däremot föll hon till 20:e plats efter ännu ett missat skott i första stående, men lyckades därefter nolla på nytt i det avslutande skyttet och klättrade till 17:e plats i mål, 10 placeringar bättre än vid starten. 19-åringen från Mora har börjat få upp farten efter alla sjukdomsproblem under hösten och var snabbast av svenskarna i dag med sjätte tid totalt, 58 sekunder efter bästa åkare. Sara imponerade dessutom med att vara så bra som sexa även i själva jaktstarten.

Mona Brorsson gick ut först av svenskorna som 10:e åkare, men föll tre placeringar efter en straffrunda i det första skyttet. Däremot lyckades hon nolla i andra liggande och lämnade vallen på nionde plats, men missade ytterligare två skott i första stående och avslutade sedan med en fjärde bom i det sista skyttet. Det gjorde att Mona hamnade på 19:e plats i mål efter att ha blivit passerad av Sara på slutvarvet. Hon var knappt två minuter bakom Maren Kirkeeide i mål och 1,42 efter snabbaste åkare i spåret. Däremot hade Mona fjärde tid på skjutvallen.

Det blev en inledande bom i det första skyttet för Felicia Lindqvist och ytterligare ett missat skott i andra liggande. Trots det låg hon kvar på 33:e plats, men avancerade därefter sex placeringar efter fullt i det tredje skyttet. Felicia avslutade med en fjärde bom i sista stående, men lyckades hålla sin placering och blev också 27:a i mål, 3,48 från segern. 27-åringen från Östersund var sammanlagt två minuter långsammare i spåret än Michela Carrara.

Alva Sköld föll till 24:e plats efter ett missat skott i första liggande och tappade ytterligare två placeringar efter samma resultat i det andra skyttet. Tyvärr gjorde fyra missade skott i första stående att hon rasade rejält i resultatlistan, men tog revansch med fem fullträffar i det sista skyttet. På slutvarvet passerade Alva fem åkare och avancerade till 28:e plats i mål, fem sekunder bakom Felicia. Däremot var hon en dryg sekund snabbare i spåret, totalt 1,58 efter bästa åkare.

Precis som Felicia inledde Nicolina Lindqvist med ett missat skott i första liggande, men åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet och föll till 44:e plats. Tack vare fem fullträffar i första stående var hon tillbaka på 31:a plats, men avslutade sedan med ytterligare tre straffrundor. Till sist fick Nicolina nöja sig med 40:e plats i mål, 4,48 bakom Maren Kirkeeide - och i spåret var hon 2,04 långsammare än Michela Carrara.

Herrar jaktstart

Anton Ivarsson inledde lovande med fullt i det första liggande skyttet och avancerade tre placeringar till 17:e plats. Tack vare fem nya fullträffar i andra liggande plockade han ytterligare tre placeringar och låg även kvar på 14:e plats, trots ett missat skott i första stående. Tyvärr gjorde två bom i det sista skyttet att Anton föll till 21:a plats, men lyckades hålla sin placering på slutvarvet ända in i mål, 2,46 bakom segrande norrmannen Mats Överby. Den duktige 21-åringen från Östersund höll emot riktigt bra mot det meriterade motståndet och var sammanlagt 1,39 långsammare än Aleksander Fjeld Andersen i spåret efter ännu en fin insats.

Trots en bom i det första skyttet avancerade Malte Stefansson åtta placeringar till 49:e plats - och efter en nolla i andra liggande lämnade han vallen som 38:a. Däremot tappade Malte en placering efter ytterligare två missade skott i första stående, men klarade sig med en bom i det sista skyttet och klättrade sju placeringar på slutvarvet till 30:e plats i mål, 3,21 från segern. 22-åringen från Oxberg fortsatte den fina farten i spåret med fjärde tid totalt, 33 sekunder efter snabbaste åkare - och idag fungerade skyttet betydligt bättre. Malte var dessutom åttonde man och bäste svensk i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 27 placeringar.

Viktor Brandt inledde med en bom i första liggande, men plockade ändå tre placeringar till 47:e plats. Han avancerade ytterligare 11 placeringar efter fem fullträffar i det andra skyttet, men åkte på två straffrundor i första stående och föll till 40:e plats. Däremot lyckades Viktor nolla på nytt i det sista skyttet och lämnade vallen som 30:e man, men blev passerad av två åkare och hamnade på 32:a plats i mål, drygt fem sekunder bakom Malte. I spåret var han 1,37 långsammare än Aleksander Fjeld Andersen, men två sekunder snabbare än Anton efter att ha avancerat 18 placeringar i jaktstarten.

Tack vare fullt i det första skyttet klättrade Henning Sjökvist 13 placeringar till 41:a plats och avancerade ytterligare nio placeringar efter ännu en nolla i andra liggande. Däremot föll Henning till 36:e plats efter en bom i första stående, men avslutade med fem fullträffar i det sista skyttet och lämnade vallen som 29:a. På slutvarvet blev han passerad av fem åkare till 34:e plats i mål, sex sekunder bakom Viktor. Åkmässigt var Henning totalt 2.10 efter snabbaste man - men hade det klart bästa skytteresultatet av svenskarna och klättrade hela 20 placeringar från start.

Alfred Eriksson hade det sämsta utgångsläget av svenskarna som 59:a från start och fick också en trist inledning med två bom i första liggande - och åkte sedan på en straffrunda både i det andra och tredje skyttet. Däremot lyckades 21-åringen från Dala-Järna nolla i sista stående och avancerade till 45:e plats efter att ha klättrat 14 placeringar i jaktstarten. Alfred gick i mål 4,43 bakom segrande Mats Överby och var sammanlagt 1,50 långsammare än Aleksander Fjeld Andersen i spåret.

I morgon avslutas IBU-cupen i italienska Ridnaun med dubbla masstarter. Herrarna kör kl. 10.30, medan damernas tävling avgörs kl. 13.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-17

Senast uppdaterad: 2022-12-17