Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus

Elvira Öberg under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus

Elvira nära pallen i masstarten

Elvira Öberg sköt om segern men var till sist en halv sekund från pallen som fyra i söndagens masstart i franska Annecy-Grand Bornand efter en grym avslutning. Anna Magnusson gjorde ett nytt imponerande lopp på sjunde plats i mål och hade också tätkänning inför sista stående.

Damer masstart

Elvira Öberg fick en fin start med fullt i första liggande och lämnade vallen som fyra, fem sekunder från täten. När hon lyckades nolla även i det andra skyttet hade hon en knapp ledning ut på det tredje varvet och kom sedan in till första stående i sällskap med tre andra åkare. Där blev det en bom, vilket gjorde att Elvira föll till femte plats - men hon var ändå bara 17 sekunder från täten när det var dags för det sista skyttet. När flera av konkurrenterna missade hade svenskan chansen med fem nya fullträffar, men tyvärr smet det allra sista skottet ut. Hon lämnade vallen som fortsatt femma, men svepte förbi fransyskan Chloe Chevalier med klart snabbaste åktid på slutvarvet och närmade sig också hennes två lagkamrater framför. Till sist fattades det bara en dryg sekund till Anais Chevalier-Bouchet på tredjeplatsen som fyra i mål, 16 sekunder bakom segrande Lisa Theresa Hauser från Österrike. I spåret hade Elvira näst bästa tid sammanlagt, 11 sekunder efter Sophie Chauveau från Frankrike - och i och med dagens resultat gick hon dessutom upp på andra plats i den totala cupen.

– Kul att vara där uppe igen, sa Elvira Öberg till SVT Sport efter loppet och berättade om det dramatiska slutvarvet.

– När jag går ut vet jag att det är ganska långt upp, men ganska tajt bakom, så då är det bara att köra. Jag tror inte att det kommer att vara möjligt att ta mig upp till pallen, eftersom det är så duktiga åkare. Men då får jag höra att jag tagit fyra redan efter den första backen.

– Det var ändå lite för långt upp. Jag hade behövt göra ett bättre krön och kurva upp vid vändningen, där tappar jag lite och då blir det lite, lite för långt.

Tack vare fem fullträffar på 20 sekunder i första liggande lämnade Anna Magnusson vallen som sjua, bara nio sekunder bakom Julia Simon i ledningen. Efter ytterligare en nolla i det andra skyttet avancerade hon en placering till - och när hon lyckades skjuta fullt för tredje gången på 23 sekunder i första stående gick Anna ut på det fjärde varvet på en sensationell andraplats. Hon fick visserligen släppa fyra åkare förbi sig på vägen till det sista skyttet, men var bara en dryg sekund bakom Elvira med rejäl chans till en pallplats. Tyvärr missade även Anna ett skott och gick ut på slutvarvet som sexa och hamnade på sjunde plats i mål efter att ha passerat Chloe Chevalier under den sista biten in mot mål. Svenskan var en dryg halvminut från segern och var 49 sekunder efter snabbaste åkare i spåret. Däremot hade Anna andra tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,34 och visar på nytt att hon har hittat en ny och högre nivå den här säsongen.

Anna Magnusson under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus.

Anna Magnusson under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus.

Hanna Öberg inledde med en bom i det första skyttet och åkte på ytterligare två straffrundor i andra liggande. Däremot lyckades hon nolla på 20 sekunder i det tredje skyttet och avancerade fyra placeringar till 20:e plats. Trots en fjärde bom i sista stående plockade Hanna en placering och passerade dessutom tre åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål, 1,17 bakom Lisa Theresa Hauser. Piteåkaren var aldrig med i matchen på allvar och var totalt 39 sekunder långsammare än Sophie Chauveau, men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,37.

Efter två missade skott i första liggande och ännu en bom i det andra skyttet låg Linn Persson på 28:e plats. Men tack vare fem fullträffar på 20 sekunder i första stående klättrade hon till 21:a plats, strax bakom Hanna. Precis som henne avslutade Linn med ett fjärde missat skott och hade sedan en intern kamp med lanslagskompisen på slutvarvet som värmländskan förlorade med åtta tiondelars marginal som 17:e åkare i mål, 1,18 från segern. Däremot var Linn fyra sekunder bättre än Hanna i spåret, totalt 35 sekunder efter snabbaste åkare.

Jesper Nelin under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus

Jesper Nelin under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus

Herrar masstart

Jesper Nelin inledde fint med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som sexa. Han fortsatte med ytterligare en nolla i det andra skyttet och var bara 21 sekunder från täten som nia inför första stående, men åkte på hela tre bom och avslutade sedan med ännu ett missat skott. Det gjorde att Jesper fick nöja sig med 22:a plats i mål, 1,50 bakom segrande norrmannen Johannes Dale. I spåret var Piteåkaren 42 sekunder långsammare än fransmannen Fabien Claude som var snabbast.

Efter en bom i det första skyttet gick Martin Ponsiluoma ut på det andra varvet som 18:e åkare, men föll fem placeringar efter ytterligare två missade skott i andra liggande. När han sedan åkte på två bom både i det tredje och fjärde skyttet hamnade Martin till sist på 26:e plats i mål, 2,18 från segern. Han var totalt 40 sekunder långsammare än Fabien Claude i spåret, men två sekunder snabbare än Jesper.

Sebastian Samuelsson inledde också med ett missat skott, men lyckades nolla i det andra skyttet och lämnade vallen på 19:e plats. Tyvärr var benen inte med svensken som tappade mycket i spåret - och efter tre bom i första stående gav han i stort sett upp loppet. Sebastian avslutade med en femte bom och motionsåkte på slutvarvet och blev 30:e man i mål, drygt fyra minuter bakom Johannes Dale.

Nu tar Världscupen helgledigt i några veckor men är tillbaka igen med sprint, jaktstart och mixtafetter i slovenska Pokljuka, med start torsdagen den 5:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-18

Senast uppdaterad: 2022-12-18