Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Felicia Linqvist och Ella Halvarsson på blomstercermoni i supersprinten

Felicia Linqvist och Ella Halvarsson på blomstercermoni i supersprinten

Två svenskor på blomsterceremonin i IBU-cupen

Felicia Lindqvist och Ella Halvarsson blev femma och sexa i torsdagens spännande supersprint i slovakiska Brezno-Osrblie - och alla sex svenska damerna hamnade bland de 17 främsta efter en stark laginsats. I herrarnas tävling var Anton Ivarsson bäste svensk på 17:e plats i mål.

Damer supersprint

Felicia Lindqvist har tagit sin enda seger i IBU-cupen i den här snabba disciplinen och blev 12:a i kvaltävlingen efter en straffrunda och 10:e åktid. Hon inledde även finalen fint med fem fullträffar och lämnade vallen som femma. Trots ytterligare en nolla i det andra skyttet tappade Felicia två placeringar, men avancerade på nytt till femte plats efter fullt för tredje gången i första stående. Hon avslutade däremot med en bom i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet som sexa, men passerade en åkare på vägen till mål och en slutlig femteplats, en minut bakom Maren Kirkeeide. Felicia gjorde en imponerande insats på skjutvallen och var 58 sekunder långsammare än den segrande norskan åkmässigt.

Det var säsongsdebut i IBU-cupen för Ella Halvarsson som kvalificerade sig till finalen utan större problem som 22:a, trots två missade skott. Där var hon en halvminut från täten efter en bom i första liggande och lämnade sedan vallen som 21:a efter fullt i det andra skyttet. Tack vare fem nya fullträffar i första stående klättrade Ella ända till åttonde plats och lyckades dessutom nolla för tredje gången i det avslutande skyttet. Det gjorde att hon gick ut på det sista varvet som femma, men blev passerad av Felicia och hamnade på sjätte plats i mål, drygt tre sekunder bakom landsmaninnan. Ella visade också upp ett starkt och stabilt skytte och var 1,06 efter snabbaste åkare i spåret.

Sara Andersson imponerade stort med att bli tvåa i kvalet trots två missade skott, men med näst bästa åktid. Hon tog också kommandot direkt i finalen efter fullt i det inledande skyttet och var också först ut från vallen efter ännu en nolla i andra liggande, men med fem åkare i släptåg inför första stående. Tyvärr åkte Sara på hela fyra bom och föll till 12:e plats och fick även samma placering i mål efter ännu en straffrunda i det sista skyttet. Hon var 1,31 bakom segrande Maren Kirkeeide och hade åttonde åktid sammanlagt, 33 sekunder långsammare än norskan. Sara kommer säkert att vara rejält revanschsugen till lördagens sprint.

Emma Nilsson gjorde en stabil insats i kvalet där hon blev åtta efter ett missat skott och med bättre åkning än innan helgerna. Hon inledde finalen med en straffrunda i första liggande, men lyckades nolla i det andra skyttet och lämnade vallen som 16:e åkare. Trots ytterligare ett missat skott i första stående avancerade Emma tre placeringar, men åkte på en tredje bom i det sista skyttet. Hon låg på 14:e plats ut på slutvarvet och höll placeringen in i mål, sju sekunder bakom Sara. Åkmässigt var värmländskan 41 sekunder långsammare än Maren Kirkeeide, men näst snabbast av svenskorna.

Tack vare fin fart i spåret och endast en bom hamnade Alva Sköld på en imponerande sjätteplats i kvaltävlingen. I finalen blev det en bom redan i det första skyttet och ytterligare två i andra liggande, vilket gjorde att hon gick ut på det tredje varvet som 26:a. Däremot nollade Alva i första stående och klättrade åtta placeringar, men tappade en placering efter ytterligare två missade skott i det sista skyttet. Hon lyckades ändå passera tre åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål, 11 sekunder bakom Emma - och i spåret var Alva nio sekunder långsammare än landsmaninnan.

Bente Skåle levde farligt efter två bom i kvalet, men klarade sig till slut med en tiondels marginal som 30:e och sista finalåkare. Där åkte hon på en bom vardera i de två liggande skjutningarna och gick ut på det tredje varvet som 27:a, men klättrade åtta placeringar efter fem fullträffar i första stående. Trots ytterligare två missade skott i det sista skyttet lämnade Bente vallen på 18:e plats och var en placering bättre i mål, en knapp sekund bakom Alva. I spåret var Bente 1,16 långsammare än Maren Kirkeeide, men 17:e plats är ett nytt fint personbästa i IBU-cupen för 21-åringen.

Herrar supersprint

Tack vare två felfria skytten hamnade Anton Ivarsson på 10:e plats i kvaltävlingen, 10 sekunder från täten. I finalen blev det däremot en bom både i första och andra liggande, vilket gjorde att han gick ut på det tredje varvet som 25:a. Trots ännu ett missat skott i första stående avancerade Anton fyra placeringar och lyckade sedan nolla på 25 sekunder i det sista skyttet. Han lämnade vallen som 17:e man och fick samma placering i mål, 1,29 bakom segrande Eric Perrot. I spåret var Anton 1,09 långsammare än fransmannen, men resultatet är nytt personbästa i IBU-cupen även för honom.

Oskar Brandt blev överraskande tvåa i kvalet efter två missade skott och tredje åktid, fyra sekunder efter bäste man. Han var även bra med som sexa inför det första skyttet i finalen, men lämnade vallen som 16:e man efter en straffrunda och låg kvar på samma placering efter ytterligare en bom i andra liggande. Tre missade skott i första stående gjorde att han föll fyra placeringar och Oskar avslutade sedan med två bom i det sista skyttet. Han avancerade en placering på slutvarvet till 19:e plats i mål, nio sekunder bakom Anton - och hade nionde åktid totalt, 37 sekunder efter snabbaste åkare.

Gabriel Stegmayr brukar vara en stabil skytt och lyckades också nolla i kvalet, vilket räckte till plats 16:e plats i mål. Han fick också en lovande start i finalen med fullt i första liggande och lämnade vallen som 17:e man, men föll sex placeringar efter en bom i det andra skyttet. Gabriel missade tyvärr fyra skott i första stående, men tog viss revansch med fem fullträffar på 20 sekunder i det sista skyttet. Han fick ändå nöja sig med 29:e plats i mål, 2,43 bakom Eric Perrot - och i spåret var han 1,56 långsammare än fransmannen.

Tyvärr gjorde en straffrunda i liggande och ytterligare två missade skott i det stående skyttet att Viktor Brandt hamnade utanför finalen som 38:a i mål, medan Erik Larsson blev 70:e man efter två bom både i liggande och stående.

IBU-cupen i Brezno-Osrblie fortsätter på lördag med sprint. Damernas tävling avgörs kl. 10.30 och herrarnas kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-05

Senast uppdaterad: 2023-01-06