Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Greta Seldahl vann klassen D18/19

Greta Seldahl vann klassen D18/19 på lördagens SWE-cup

Anna och Tobbe vinnare i Swe Cup

Sverigecupen fortsatte med den tredje deltävlingen under lördagen i ett kallt och snöigt Östersund. Det kämpades hårt i sprint med fyra nollskyttar bland juniorerna i den kraftiga vinden, flera rafflande dueller och Anna Hedström och Tobias Arwidson som seniorsegrare.

Damer 16/17

Elsa Tänglander från Tullus var mer än 40 sekunder snabbare än konkurrenterna inför det liggande skyttet, men åkte på två bom i blåsten och lämnade vallen 11 sekunder efter Ramundbergets Ellen Rydhult som sköt fullt. På mellanrundan var Elsa tillbaka i täten, 17 sekunder före Line Palopää från Arjeplog - och med Ellen ytterligare 20 sekunder bakom. Men när Ellen klarade sig med en bom i stående tog hon hem segern i damernas yngsta juniorklass med 15 sekunders marginal före Line som avslutade med två missade skott. Elsa tvingades åka hela fyra straffrundor, men lyckades i alla fall fixa den tredje pallplatsen, 41 sekunder från segern.

Herrar 16/17

I herrarnas yngsta juniorklass tog Teo Dolk från I 21 ledningen med 21 sekunder efter fullt i liggande före Ornäs Anton Modigs som också lyckades nolla. På mellanrundan utökade Teo avståndet med ytterligare 20 sekunder, men åkte sedan på hela fyra bom i det stående skyttet. I stället tog Harald Eriksson från Dala-Järna över täten efter sin andra felfria serie och vann till sist med en dryg halvminut tillgodo mot Anton som missade två skott i stående, men tog in 10 sekunder på slutvarvet. Trots bommarna blev Teo trea i mål, fem sekunder före Häverödals Oskar Jansson som hamnade strax utanför pallen på fjärde plats efter två missade skott.

Damer 18/19

Tullus Greta Seldahl var först in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som tvåa, 17 sekunder bakom Ida Eriksson från Mora som sköt fullt. På mellanrundan plockade Greta in hela avståndet och hade på nytt ledningen med en dryg halvsekund när det var dags för stående. Där lyckades båda nolla, men Ida var något snabbare på vallen och var tillbaka i täten med fem sekunder ut på slutvarvet. Men på nytt var Greta klart snabbare i spåret och drygade till sist ut segermarginalen till knappt 16 sekunder i mål. Elsa Brandt från Ornäs tog hand om tredjeplatsen, men var drygt två minuter från segern efter totalt två bom.

Herrar 18/19

Jacob Larsson från Mora var snabbast på det inledande varvet, men missade två skott i liggande och lämnade vallen som trea, 37 sekunder bakom Tullus Henning Lindh Ten Berg som sköt fullt. På mellanrundan minskade ledningen med 15 sekunder och när han åkte på två straffrundor i det stående skyttet tog Jacob i stället över täten med 49 sekunder efter fem fullträffar och drygade dessutom ut avståndet med ytterligare 20 sekunder på vägen till mål och en överlägsen seger. Henning klarade i sin tur andraplatsen med drygt 20 sekunder tillgodo mot Viktor Vestman från I 21 som blev trea efter sammanlagt tre missade skott.

Damer 20/22

Tre av de främsta namnen tävlar i IBU-cupen, vilket gjorde damernas äldsta juniorklass till en oviss historia på förhand. Linda-Louise Köld från Biathlon Östersund tog ett fast grepp redan efter fullt i det liggande skyttet, 20 sekunder före Kimstads Alice Pettersson som också lyckades nolla. På mellanrundan utökade hon ledningen till nästa det dubbla och kunde kosta på sig en bom i stående. Linda-Louise vann till sist med en halvminut före Alice som imponerade med två nollor. Wilma Björn från SK Bore blev trea i mål efter fyra bom, 1,36 från segern - men fem sekunder före klubbkompisen Stina Nilsson på fjärde plats.

Herrar 20/22

Alfred Eriksson från Dala-Järna fick en behaglig resa när två av hans främsta konkurrenter är ute på internationella äventyr. Han var visserligen 17 sekunder bakom Oscar Andersson från Älvdalen som trea efter två bom i det liggande skyttet, men åkte snabbare och hade ledningen med 12 sekunder när det var dags för stående. Där lyckades han skjuta fullt och kunde helt ohotad ta hem segern med 52 sekunder före Finnskogas Fabian Hermansson som hade en bom mindre. Hjalmar Gedda från OK Landehof var 1,51 från segern, men klarade den tredje pallplatsen med sju sekunders marginal före Ornäs Melker Nordgren.

Damer seniorer

Det var bara nio damer till start i seniorklassen när många tävlar antingen i Världscupen eller IBU-cupen. Anna Hedström från I 21 var en av favoriterna på förhand, men inledde med en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen 17 sekunder från täten som fyra. Men när hon lyckade skjuta fullt i stående medan konkurrenterna framför åkte på straffrundor kunde Anna ta en övertygande seger med 55 sekunder före Tullus Anna-Karin Heijdenberg som också hade en bom. Annie Lindh från Finnskoga var knappt fyra sekunder bakom henne som trea i mål efter två missade skott, men klarade pallplatsen med en halvminut tillgodo.

Herrar seniorer

Det var ett något större startfält bland herrarna där Limas Tobias Arwidson tog ledningen efter fem fullträffar i det liggande skyttet, 42 sekunder före Henning Sjökvist från Biathlon Östersund som missade ett skott. Men medan Tobbe lite överraskande åkte på tre bom i stående klarade sig Henning med en straffrunda och var bara tre sekunder bakom honom ut på slutvarvet. Där kunde Tobbe åka på konkurrentens tider och lyckade hålla undan in i mål, till sist med en segermarginal på 2,6 sekunder. Viktor Olsson från Biathlon Östersund var drygt åtta sekunder bakom klubbkompisen Henning på tredje plats efter två missade skott.

I morgon fortsätter Swe Cup i Östersund med ytterligare en sprint, både för juniorer och seniorer.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-07

Senast uppdaterad: 2023-01-07