Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Felicia Lindqvist bästa svenska på nionde plats

Felicia Lindqvist bästa svenska på nionde plats. Foto: Igor Stancik

Felicia och Sara topp 10 i IBU-cupen

Felicia Lindqvist blev på nytt bästa svenska på nionde plats i lördagens täta och spännande sprint i slovakiska Brezno-Osrblie efter ett missat skott - och med Sara Andersson på placeringen strax bakom. Oskar Brandt var främst av de svenska herrarna på 13:e plats i mål.

Damer sprint

Felicia Lindqvist inledde med en bom i liggande och lämnade vallen som 21:a, men lyckades sedan nolla på 25 sekunder i det stående skyttet och klättrade till 10:e plats. Hon avslutade dessutom starkt med tredje tid på slutvarvet där hon plockade en placering till nionde plats i mål, 30 sekunder bakom segrande italienskan Eleonora Fauner som sköt fullt. Felicia var sammanlagt 31 sekunder långsammare än Michela Carara från Italien åkmässigt och verkar ha hittat formen perfekt efter helguppehållet, både i spåret och på skjutvallen.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet gick Sara Andersson ut på mellanrundan som tvåa, en dryg sekund bakom norskan Juno Arnekleiv - och var fortfarande i segerläge på väg in till stående. Tyvärr gjorde två missade skott att hon föll till 11:e plats, men lyckade ändå ta sig förbi en åkare på slutvarvet till 10:e plats i mål, knappt fyra sekunder bakom Felicia. Trots att Sara mattades en aning mot slutet hade hon näst bästa tid totalt i spåret, bara en dryg sekund efter snabbaste åkare. 19-åringen från Mora kommer mer och mer för varje tävling.

Emma Nilsson lämnade vallen som 34:a efter en bom i liggande, men tog revansch med fem fullträffar i det stående skyttet. Det gjorde att hon avancerade 12 placeringar och klättrade sedan vidare på slutvarvet till 17:e plats i mål, 51 sekunder bakom Eleonora Fauner. Boreåkaren var 41 sekunder långsammare än Michela Carrara i spåret, men börjar få upp farten och har också hittat tillbaka till sitt stabila skytte.

Precis som Emma inledde Alva Sköld med en straffrunda i det liggande skyttet, men klättrade 14 placeringar till 23:e plats efter fullt i det stående skyttet. Hon plockade dessutom ytterligare tre placeringar på slutrundan till 20:e plats i mål, tre sekunder bakom Emma. I spåret var Alva fyra sekunder långsammare än sin rutinerade landslagskompis och har höjt sig rejält den här säsongen med flera imponerande resultat.

Ella Halvarsson hamnade precis utanför poängplats som 41:a i mål efter tre missade skott, 1,55 från segern - och var en dryg minut efter snabbaste åkare i spåret. Det blev en bom i vardera skyttet för Bente Skåle som blev 52:a i mål, 2,27 bakom Eleonora Fauner. Åkmässigt var hon totalt 1,58 långsammare än Michela Carrara.

Foto: Igor Stancik

Foto: Igor Stancik

Herrar sprint

Oskar Brandt hade åttonde tid på det första varvet och lämnade också vallen som åtta efter fem liggande fullträffar, 10 sekunder från täten. Han avancerade däremot tre placeringar på mellanrundan, men åkte på två bom i det stående skyttet och föll till 13:e plats. Oskar höll sedan placeringen på vägen till mål, 1,13 bakom segrande Eric Perrot. Trots bommarna var det ett stabilt lopp av 27-åringen från Karlstad som hade åttonde tid totalt i spåret, 43 sekunder långsammare än fransmannen.

Det blev en inledande bom i liggande för Gabriel Stegmayr som gick ut på mellanrundan som 46:a. Däremot gjorde fem fullträffar i det stående skyttet att han klättrade 19 placeringar och Dala-Järnaåkaren hamnade till sist på 26:e plats i mål, drygt två minuter från segern. Sammanlagt var han 1,56 efter snabbaste man i spåret, men gjorde en fin insats som vanligt på skjutvallen.

Viktor Brandt inledde lovande med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som 17:e man, men missade ett skott i stående och föll åtta placeringar. På slutvarvet blev han dessutom passerad av Gabriel och ytterligare en åkare och blev 27:a i mål, drygt två sekunder bakom landsmannen. Viktor var lika mycket efter honom åkmässigt, totalt 1,58 långsammare än Eric Perrot.

Precis som Gabriel inledde Anton Ivarsson med en bom i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som 41:a. Trots ytterligare två missade skott i stående avancerade han tre placeringar och klättrade dessutom vidare på slutvarvet till 33:e plats i mål, sex sekunder bakom Viktor. I spåret var Anton 1,16 efter snabbaste åkare som näst bäst av svenskarna.

Erik Larsson klarade sig med en bom i det liggande skyttet, men missade ytterligare tre skott i stående och fick nöja sig med 58:e plats i mål - 3,10 bakom Eric Perrot. Åkmässigt var Erik 1,49 långsammare än fransmannen, men snabbare än både Gabriel och Viktor.

I morgon avslutas IBU-cupen i Brezno-Osrblie med mixstafett kl. 10.30, följt av singelmix-stafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-07

Senast uppdaterad: 2023-01-08