Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Anton, Oskar, Sara och Felicia på pallen efter en tredjeplats på mixstafetten på IBU-cupen

Anton, Oskar, Sara och Felicia på pallen efter en tredjeplats på mixstafetten på IBU-cupen. Foto: Nordic Focus

Sverige trea i IBU-cupens mixstafett

Trots en tung start och två straffrundor lyckades Anton Ivarsson, Oskar Brandt, Sara Andersson och Felicia Lindqvist nå pallen som trea i söndagens mixstafett i Brezno-Osrblie, efter en stark avslutning. Viktor Brandt och Alva Sköld hamnade på 14:e plats i singel mixstafetten.

Mixstafett

Anton Ivarsson var först ut för det svenska laget. Han hade lite strul i trängseln under det inledande varvet och var 12:a inför det liggande skyttet och lämnade vallen som 13:e lag efter ett extraskott, 19 sekunder från täten. På mellanrundan tappade Anton ytterligare fyra sekunder mot ledande norrmannen Isak Frey, men plockade däremot sex placeringar. Tyvärr gjorde en straffrunda i stående att han föll till 12:e plats och växlade till sist på samma placering, 1,13 bakom ledande Norge. Sammanlagt hade Anton nionde åktid, 30 sekunder långsammare än tysken Lucas Fratzscher.

På sitt första varv avancerade Oskar Brandt två placeringar och tog dessutom in några sekunder mot norrmannen Endre Strömsheim. Han lyckades dessutom nolla i liggande och klättrade vidare till sjunde plats och var ytterligare två placeringar bättre inför för det stående skyttet. Tyvärr åkte även Oskar på en straffrunda och lämnade vallen som åtta, men passerade tre lag på slutvarvet och växlade som femma, 1,47 bakom Norge som fortfarande var i täten. Oskar imponerade stort i spåret där han var snabbast på alla tre varven, sammanlagt 12 sekunder före Endre Strömsheim - och han var fyra på själva sträckan.

Sara Andersson var ifatt Frankrike på tredje plats redan innan det liggande skyttet och kom in på vallen tillsammans med fyra andra lag. Efter ett extraskott gick hon ut på mellanrundan strax bakom Gilonne Guigonnat som fyra och de hade även sällskap av italienskan Eleonora Fauner när det var dags för stående. Medan konkurrenterna åkte på straffrundor klarade sig Sara med ett extraskott och gick ut på slutvarvet som trea och växlade strax bakom Schweiz som fjärde lag, 1,50 bakom Norge som hade en överlägsen ledning. Sara hade näst bästa åktid totalt, 32 sekunder efter schweiziskan Lydia Hiernickel - och hon var trea på själva sträckan.

Felicia Lindqvist tog sig snabbt förbi Susanna Meinen, men hade både Schweiz och Österrike i släptåg på väg in till det liggande skyttet. Tack vare fem snabba fullträffar höll hon konkurrenterna bakom sig och lämnade vallen som klar trea, men fick åka i ett ingenmansland på mellanrundan. I stående blev det nervöst för Felicia som tvingades använda två extraskott, men hon gick ändå ut på slutvarvet som fortsatt trea och kunde föra det svenska laget i mål på samma placering, 2,02 bakom Norge som vann med nästan en minut före Tyskland. I spåret hade Felicia femte åktid, 35 sekunder efter norskan Maren Kirkeeide - och hon var även femma på själva sträckan.

Sverige hade tredje åktid sammanlagt, 42 sekunder efter Norge - och laget var sjua på skjutvallen, 1,14 långsammare än Slovakien.

Stort grattis Anton, Oskar, Sara och Felicia!

Singel mixstafett

Viktor Brandt hängde med fint på det första varvet och var trea inför det liggande skyttet. Där fick han använda ett extraskott men sköt snabbt och lämnade vallen som fjärde lag, 15 sekunder från täten. Viktor höll sedan avståndet på vägen till stående, men åkte tyvärr på två straffrundor och växlade som 12:a, 52 sekunder bakom ledande Norge. I spåret hade han femte tid totalt, åtta sekunder efter italienaren Cedric Christille.

Alva Sköld tappade visserligen några sekunder mot täten men höll placeringen på sitt första varv - och tack vare fem fullträffar i liggande avancerade hon till åttonde plats. Hon låg även kvar på samma placering inför det stående skyttet, men åkte på en straffrunda och växlade till sist som nionde lag, 1,29 bakom Norge som var kvar i täten. Alva var sjua på själva sträckan, 37 sekunder efter fransyskan Paula Botet.

På vägen till det liggande skyttet åkte Viktor Brandt jämnt med ledande Mats Överby, men tappade tid efter tre extraskott. Han låg ändå kvar på nionde plats, men fick åka i ett ingenmansland på det andra varvet. I stående tvingades Viktor använda alla tre extraskotten på nytt, men växlade som fortsatt nia, 2,12 bakom Norge som drygade ut sin ledning. Han var 12:a på själva sträckan, 44 sekunder efter österrikaren Dominic Unterweger.

På nästa varv tappade Alva Sköld sex sekunder mot norskan Frida Dokken, men behöll sin placering - och lämnade också vallen som nionde lag efter ett extraskott i liggande. Hon avslutade tyvärr med en straffrunda i det sista stående skyttet och föll en placering, men blev nia i mål, 2,35 bakom Norge som vann med en dryg halvminut före Frankrike och Schweiz. Alva hade nionde tid på sträckan, 55 sekunder efter Paula Botet.

Tyvärr fick Sverige två minuters tillägg efter att ha missat att skjuta ett extraskott och hamnade till sist på 14:e plats i mål.

IBU-fortsätter närmast till slovenska Pokljuka för kortdistans och två sprinttävlingar - med start fredagen den 13:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-08

Senast uppdaterad: 2023-01-08