Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson på blomstercermoni efter sprint i Pokljuka

Tilda Johansson på blomstercermoni efter sprint i Pokljuka.

Blomsterceremoni för Tilda i IBU-cupen

Tilda Johansson fortsatte sin fina resultatrad i IBU-cupen som sexa i söndagens sprint i Pokljuka, trots två bom. Stina Nilsson hade segerläge inför det stående skyttet efter fullt i liggande, men sköt tre bom och kom på nionde plats i mål - och alla fyra svenskorna var topp 30.

Damer sprint

Tilda Johansson satte högsta fart direkt och var snabbast på det första varvet, men åkte på en straffrunda i liggande och lämnade vallen som sjunde åkare - 22 sekunder från täten. Hon höll både avståndet och placeringen på mellanrundan, men missade ytterligare ett skott i stående och gick ut på slutvarvet som sexa och fick samma placering i mål -59 sekunder bakom den segrande fransyskan Paula Botet som sköt fullt. Idag hade Tilda näst snabbaste tid i spåret, totalt sju sekunder efter Hanna Kebinger från Tyskland. Det ska bli spännande att följa 23-åringen från Anundsjö i Världscupen nästa vecka.

På väg in till det liggande skyttet var Stina Nilsson drygt två sekunder efter Tilda som tvåa, men gick ut på mellanrundan i ledningen efter fem fullträffar. Hon hade fortfarande åtta sekunder tillgodo mot närmaste konkurrent när det var dags för stående och på väg mot en topplacering, men åkte tyvärr på tre straffrundor och föll till 14:e plats. Tack vare en stark finish lyckades Stina ändå passera fem åkare på slutvarvet och blev till sist nia i mål, 25 sekunder bakom Tilda. Den här gången var hon 10 sekunder långsammare än landslagskompisen sammanlagt i spåret, 17 sekunder efter snabbaste åkare.

Felicia Lindqvist inledde fint med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen på 13:e plats. Hon tappade visserligen åtta placeringar på mellanrundan, men lyckades sedan skjuta fullt ännu en gång i stående och gick ut på slutvarvet som nia. På nytt tröttnade Felicia en aning och fick släppa Stina och ytterligare två åkare förbi sig till 12:e plats i mål, 1,31 från segern. I spåret var hon totalt 1,36 långsammare än Hanna Kebinger, men imponerade ännu en gång på vallen med sitt felfria skytte.

Idag blev det en bom i vardera skyttet för Emma Nilsson som hamnade på 27:e plats i mål, 2,32 bakom Paula Botet. Hon var sammanlagt sju sekunder långsammare än Felicia spåret, 1,43 efter snabbaste åkare.

Ella Halvarsson och Alva Sköld var sjuka och kom tyvärr inte till start.

Herrar sprint

Det blev tyvärr en jobbig dag på skjutvallen för de tre svenska herrarna. Anton Ivarsson hamnade strax utanför poängplats som 42:a efter fem bom, 2,55 bakom segraren Vebjörn Sörum. Däremot hade han 17:e åktid, 1,04 långsammare än norrmannen. Gabriel Stegmayr missade fyra skott och var 12 sekunder bakom Anton som 46:a i mål. Han var 1,52 efter snabbaste åkare i spåret. Det blev sex straffrundor för Erik Larsson som hamnade på 86:e plats, 4,53 från segern. I spåret var han 2,27 långsammare än Vebjörn Sörum.

Närmast väntar EM i schweiziska Lenzerheide för IBU-cupåkarna, med start onsdagen den 25:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-15

Senast uppdaterad: 2023-01-15