Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Linn Persson blev fyra på dagens masstart

Linn Persson blev fyra på dagens masstart. Foto: Nordic Focus

Tre svenskor topp 10 i masstarten

De svenska damerna stod för en imponerande laginsats i söndagens avslutande masstart i Ruhpolding. Linn Persson hamnade på fjärde plats i mål, medan Hanna Öberg och Anna Magnusson blev sexa och åtta. Sebastian Samuelsson kom på sjunde plats i herrarnas tävling.

Damer masstart

Linn Persson inledde med en bom, men lyckades nolla i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som sexa - 23 sekunder från täten. Hon kom in till det första stående skyttet tillsammans med fyra andra åkare, men åkte på ytterligare en bom och föll till sjunde plats. Linn avslutade däremot med fem nya fullträffar på 23 sekunder och lämnade vallen som klar fyra, men alltför långt ifrån de tre åkarna i täten. På slutvarvet behövde hon bara bevaka sin placering och gick också i mål på fjärde plats, en halvminut bakom Julia Simon som avgjorde strax innan upploppet. Linn var totalt 42 sekunder efter fransyskan i spåret och visar upp en imponerande stabilitet den här säsongen.

Trots en bom i första liggande lämnade Hanna Öberg vallen som 10:a, men åkte därefter på ytterligare en straffrunda och föll två placeringar. Det gick betydligt bättre med en nolla på 20 sekunder i första stående, vilket gjorde att hon klättrade till femte plats och var bara 18 sekunder från pallen inför det avslutande skyttet. Men trots ännu en snabb serie missade hon ett av skotten och gick ut på slutvarvet som sexa - och lyckades hålla placeringen in i mål med tredje åktid, drygt 11 sekunder bakom Linn. Däremot var Hanna sex sekunder snabbare i spåret sammanlagt som bästa svenska, 36 sekunder efter Julia Simon - och hon hade andra tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,34.

Anna Magnusson låg bäst till av svenskorna som sexa efter fem fullträffar i det inledande skyttet och avancerade sedan två placeringar efter ännu en nolla i andra liggande. Däremot gjorde en bom i det tredje skyttet att hon tappade mark och föll till nionde plats - och var en placering sämre efter ytterligare ett missat skott i sista stående. Anna avslutade ändå med att passera två åkare efter en riktig kämpainsats på slutvarvet och spurtade till sist i mål som åtta, 1,08 från segern. I spåret var hon 56 sekunder långsammare än Julia Simon - ett stort steg framåt efter sjukdomen under helgerna.

Herrar masstart

Sebastian Samuelsson började bra med fem fullträffar och lämnade vallen på sjätte plats, nio sekunder från täten. Han lyckades skjuta fullt även i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som nia, men var femte man inför första stående. Tack vare sin tredje nolla avancerade Sebastian till andra plats och kom sedan in till den sista stående skyttet nio sekunder bakom ledande Johannes Thingnes Bö som fyra för att göra upp om pallplatserna. Tyvärr gjorde två bom att han föll till nionde plats, men passerade två åkare på slutvarvet till sjunde plats i mål, 59 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret hade han sjätte tid totalt, 52 sekunder efter norrmannen.

Precis som Sebastian fick Jesper Nelin en fin start med fullt i det inledande skyttet. Han gick ut på det andra varvet strax bakom honom som sjunde man, men åkte på en bom i andra liggande och föll åtta placeringar. Jesper fortsatte med fem nya fullträffar i det tredje skyttet och plockade tre placeringar, men avslutade med ytterligare ett missat skott i sista stående. På slutvarvet passerade han ändå två åkare och hamnade till sist på 14:e plats i mål, 1,27 från segern. Jesper var 15 sekunder långsammare än Sebastian i spåret med nionde tid totalt, 1,07 efter snabbaste man.

Martin Ponsiluoma missade ett skott i första liggande, men hade snabbast åktid på nästa varv. Tyvärr fortsatte han med två bom både i det andra och tredje skyttet och tröttnade dessutom åkmässigt. Martin avslutade ändå med fullt i sista stående, men fick nöja sig med 26:e plats i mål, 2,36 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var han sammanlagt 1,38 långsammare än norrmannen, men tappade säkert en hel del motivation i takt med bommarna.

Världscupen fortsätter närmast till italienska Antholz där det är sprint, jaktstarter och stafetter på programmet, med start torsdagen den 19:e januari.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-15

Senast uppdaterad: 2023-01-15