Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson femma på distansen i Lenzerheide

Tilda Johansson femma på distansen i Lenzerheide. Foto: Nordic Focus

Tilda femma i EM-distansen

Tilda Johansson blev klart bästa svenska med en fin femteplats efter två missade skott när EM inleddes med distanstävlingar i soligt vinterväder i schweiziska Lenzerheide. I herrarnas lopp imponerade Henning Sjökvist med att skjuta fyra nollor och hamnade på 11:e plats i mål.

Damer distans

Tilda Johansson var nia på väg in till första liggande, men lämnade vallen på tredje plats efter fem fullträffar - åtta sekunder från täten. Tack vare ytterligare en nolla i det andra skyttet tog hon över ledningen, men var tre tiondelar bakom moldaviskan Alina Stremous inför andra liggande. Tyvärr gjorde två tilläggsminuter att Tilda föll tillbaka, men tog revansch med fem nya fullträffar i det sista stående skyttet och klättrade 10 placeringar till sjunde plats. På slutvarvet passerade hon dessutom två åkare och spurtade i mål som femma och en ny blomsterceremoni, 49 sekunder bakom segrande tyskan Lisa Maria Spark som sköt fyra nollor. Sammanlagt var Tilda 38 sekunder långsammare än italienskan Michela Carrara med femte åktid efter ännu en stark insats - och hon var faktiskt bara en bom från segern. Nu väntar vi på den riktiga fullträffen - kanske kommer den i fredagens sprint...

Det blev en bom vardera i de två första skyttena för Sara Andersson som gick ut på det tredje varvet som 53:a. Men tack vare fem fullträffar på 21 sekunder i andra liggande klättrade hon 16 placeringar och avslutade sedan med ytterligare en nolla på 24 sekunder i det sista stående skyttet. Sara gick ut på slutvarvet som 23:a och fick samma placering i mål, 2,46 från segern. 20-åringen från Mora har en bit kvar till toppformen efter sin förkylning och var totalt 3,03 efter snabbaste åkare, men imponerade på vallen med tredje skjuttid efter fyra serier på 1,40.

Precis som Sara visade Ella Halvarsson upp ett suveränt skytte och var en av endast fyra damer med fyra nollor. Hon var 29:a som bäst efter första stående, men tappade en del i spåret och hamnade till sist på 38:e plats i mål - 4,13 bakom Lisa Maria Spark. Åkmässigt var Ella drygt sex minuter långsammare än Michela Carrara.

Johanna Skottheim var bara 13 sekunder från täten inför det första skyttet, men inledde med två bom och fortsatte med samma resultat även i stående. Däremot lyckades hon nolla både i det tredje och fjärde skyttet och avancerade till 39:e plats i mål, fem tiondelar bakom Ella. I spåret var Johanna totalt 2.13 efter snabbaste åkare.

Tack vare femte åktid på det inledande varvet och fullt i första liggande gick Stina Nilsson ut på det andra varvet som tvåa, bara fyra sekunder från täten. Däremot blev det en bom i första stående och ytterligare en straffminut i det tredje skyttet. Trots det var hon två sekunder före Tilda som 12:a inför sista stående och på väg mot en fin placering, men missade tyvärr fyra av skotten och fick nöja sig med 47:e plats i mål - 4,45 från segern. Åkmässigt var Stina 11 sekunder långsammare än Tilda med sjunde tid totalt.

Felicia Lindqvist lyckades nolla i de tre första skyttena. Hon låg på 19:e plats som bäst och var fortfarande 28:a inför sista stående, men avslutade med två bommade skott och hamnade på 50:e plats i mål, 14 sekunder bakom Stina. I spåret var det ganska tungt för Felicia som var 4.41 långsammare än Michela Carrara.

Henning Sjökvist elva

Henning Sjökvist elva. Foto Nordic Focus

Herrar distans

Henning Sjökvist inledde med fem fullträffar i det första skyttet och lämnade vallen som 27:a. Han klättrade därefter hela 15 placeringar tack vare ytterligare en nolla i första stående - och efter fullt skytte även i andra liggande var han nia. Henning låg fortfarande på 13:e plats inför sista skyttet där han lyckades sätta alla skotten för fjärde gången och avancerade fyra placeringar. På slutvarvet blev han passerad av två åkare men spurtade i mål som bäste svensk på 11:e plats, 3,53 bakom norrmannen Endre Strömsheim - och det var faktiskt bara de två som hade fyra nollor. I spåret var Henning totalt 4,19 långsammare i spåret än tysken Philipp Nawrath - men bjöd på en riktig uppvisning på skjutvallen.

Tack vare fullt i det första liggande skyttet låg Malte Stefansson på fjärde plats, 11 sekunder från täten. Tyvärr gjorde två tilläggsminuter i första stående att han föll tillbaka i resultatlistan, men klarade sig sedan med en bom vardera i det två sista skyttena och avancerade till 19:e plats. På slutvarvet lyckades Malte dessutom ta sig förbi fyra åkare till 15:e plats i mål, en dryg halvminut bakom Henning. 22-åringen från Oxberg var riktigt stark i spåret med tredje tid sammanlagt, 42 sekunder efter snabbaste åkare men före världscupnamn som Andrejs Rastorgujevs och Philipp Horn - liksom vinnaren Endre Strömsheim.

Anton Ivarsson åkte på två tilläggsminuter redan i det inledande skyttet, men avancerade till 44:e plats efter en nolla i första stående. Han var tre placeringar bättre trots ytterligare ett missat skott i andra liggande och avslutande med samma resultat även i sista stående. Anton imponerade sedan med sjätte tid på slutvarvet där han klättrade 10 placeringar till 38:e plats i mål, 6,44 från segern. Han var totalt två minuter efter snabbaste man i spåret med 14:e åktid.

Alfred Eriksson blev 54:a i mål efter fyra missade skott - och han var sammanlagt 4,17 långsammare än Philipp Nawrath åkmässigt. Viktor Brandt hade en bom mer och hamnade till sist på 76:e plats. Han var 5,46 efter snabbaste åkare i spåret. För storebror Oskar Brandt började det lovande med fullt i det inledande skyttet, men efter sammanlagt 10 tilläggsminuter blev han till sist 86:a i mål. Han var totalt 2,17 långsammare än Philipp Nawrath med 18:e åktid.

På fredag fortsätter EM i Lenzerheide med sprint. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna kl. 14.00

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-25

Senast uppdaterad: 2023-01-26