Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda, Stina, Malte och Anton tar brons på EM

Tilda, Stina, Malte och Anton tar brons på EM. Foto: Nordic Focus

Svenskt EM-brons i mixstafetten!

Tilda Johansson, Stina Nilsson, Malte Stefansson och Anton Ivarsson stod för en imponerande laginsats som trea i söndagens mixstafett under EM i soliga Lenzerheide. Sara Andersson och Henning Sjökvist blev 17:e lag i singel mixstafetten, efter ett olyckligt fall på förstasträckan.

Mixstafett

Tilda Johansson startade i tredje led och hade vissa problem att ta sig fram i trängseln på det inledande varvet. Hon var ändå trea inför det liggande skyttet och lämnade vallen som fjärde lag trots ett extraskott, sex sekunder från täten. På mellanrundan tog Tilda över ledningen med snabbaste åktid, men hade sällskap av Italien och Tyskland på väg in till stående. Tack vare fem fullträffar på 22 sekunder gick hon ut på slutvarvet i fortsatt ledning och växlade till sist 12 sekunder före Norge. Tilda gjorde en suverän startsträcka, både i spåret och på vallen. Hon var sammanlagt nio sekunder långsammare än norskan Maren Kirkeeide med näst bästa åktid, men var däremot snabbast av alla på skjutvallen!

Trots en misslyckad växling där Stina Nilsson bröt staven behöll svenskan lugnet och ledningen på vägen till det liggande skyttet - och efter ett extraskott var hon även först ut från vallen, fem sekunder före Tyskland och Norge. När det var dags för stående hade Stina sällskap av Selina Grotian och Karoline Erdal, men fick använda ytterligare ett extraskott och föll till fjärde plats. Stina tog sig ändå snabbt förbi schweiziskan Lena Häcki-Gross och växlade som tredje lag, 21 sekunder bakom Norge och Tyskland i täten. Stina var totalt 15 sekunder långsammare än Selina Grotian med femte åktid - och hon var fyra på sträckan efter ännu en stabil insats.

Malte Stefansson tog in fem sekunder på tätlagen med snabbaste åktid på sitt första varv och lämnade vallen som fortsatt trea efter ett extraskott i liggande, men tappade 10 sekunder. På mellanrundan ökade avståndet med några sekunder till, men han drygade ut mot Schweiz närmast bakom. Tyvärr tvingades Malte använda alla tre extraskotten i det stående skyttet och fick släppa Sebastian Stalder förbi sig, men avslutade med bästa åktid ännu en gång och växlade samtidigt som schweizaren - 47 sekunder bakom ledande Norge. Malte imponerade på nytt i spåret och var totalt två sekunder snabbare än Erlend Bjöntegaard med bästa åktid - och dessutom sexa på sträckan.

På nästa varv låg Anton Ivarsson tätt i ryggen på Serafin Wiestner som fortsatt fyra. I det liggande skyttet fick svensken använda två extraskott, medan schweizaren klarade sig med ett och var 14 sekunder före ut från vallen. Anton tog upp jakten direkt och var bara två sekunder bakom efter snabbaste åktid på mellanrundan när det var dags för sista stående. Där imponerade svensken med fem fullträffar på 23 sekunder medan Schweiz åkte på en straffrunda. Tack vare det gick Anton ut på slutvarvet som klar trea och var till sist 47 sekunder bakom segrande Norge i mål. I spåret var svensken snabbast av alla, fyra sekunder före tysken Lucas Fratzscher - och han var bäst även på sträckan!

Sverige var näst bäst i spåret sammanlagt, bara en sekund efter Norge - men sjätte lag skyttemässigt, 53 sekunder långsammare än Norge som var snabbast även på vallen.

Stort grattis till EM-bronset Tilda, Stina, Malte och Anton!

Sara Andersson åker ut i en kurva och ramlar

Foto: Nordic Focus

Singel mixstafett

Sara Andersson var trea inför det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som nia - åtta sekunder från täten. Tyvärr ramlade svenskan olyckligt på väg in till stående och tappade tid - och fick också problem med geväret. Det blev dessutom en straffrunda för Sara som växlade som 24:e lag, 1,57 bakom ledande Norge.

På nästa varv tappade Henning Sjökvist bara en sekund mot täten och avancerade till 22:e plats efter ett extraskott i liggande och växlade sedan på samma placering efter ytterligare två extraskott i det stående skyttet, 2.15 bakom Norge som fortfarande var i ledningen.

Sara Andersson behöll sin placering på vägen till det liggande skyttet och var fortsatt 22:a efter ett extraskott. Hon avancerade däremot två placeringar på det andra varvet och växlade sedan som 17:e lag trots ytterligare två extraskott i stående, drygt tre minuter bakom Norge.

På nästa varv blev Henning Sjökvist passerad av Kroatien, men var tillbaka på 17:e plats efter fem fullträffar på 24 sekunder i liggande. Tyvärr tvingades han använda alla tre extraskotten i det stående skyttet och fick nöja sig med att ta den svenska duon i mål på samma placering, 3,27 bakom Norge som vann utan större problem.

Det var trist med det tidiga fallet som förstörde tävlingen för Sara och Henning, men ändå starkt av dem att att kämpa på hela vägen till mål.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-29

Senast uppdaterad: 2023-02-01