Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson vinner sin första IBU-cup

Tilda Johansson vinner sin första IBU-cup.

Första segern i IBU-cupen för Tilda!

Tilda Johansson fick kröna sin suveräna säsong i IBU-cupen genom att vinna torsdagens sprint i Obertilliach i överlägsen stil - dessutom med fullt skytte i den luriga vinden. I herrarnas tävling imponerade Anton Ivarsson med nytt personbästa som nionde man i mål, trots två bom.

Damer sprint

Precis som vanligt öppnade Tilda Johansson i ett högt tempo och var näst snabbast inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen i en knapp ledning, men fick släppa Selina Grotian förbi sig på mellanrundan och var sex sekunder bakom henne som tvåa på väg in till stående. Där lyckades Tilda nolla på nytt medan tyskan missade hela fyra skott i blåsten - och med det gick 23-åringen från Anundsjö ut på slutvarvet i en klar ledning, en halvminut före fransyskan Sophie Chauveau. På vägen till mål drygade svenskan dessutom ut marginalen till 37 sekunder i mål och en välförtjänt seger efter alla fina resultat under säsongen. Tilda fortsatte den starka åkningen med fjärde tid i spåret sammanlagt, bara 16 sekunder efter Selina Grotian - och var en av endast två damer som sköt fullt. Nu har hon dessutom nästan 100 poäng tillgodo mot den unga tyskan som klar ledare av den totala cupen. Stort grattis Tilda!

Johanna Skottheim inledde lovande i spåret med 17:e åktid på det första varvet, följt av en nolla i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen på 12:e plats och var bara en placering sämre trots en straffrunda i stående, men tröttnade en del på slutrundan och hamnade till sist på 24:e plats i mål - 1,50 från segern. Johanna var totalt 1,37 efter snabbaste åkare i spåret, men det var skönt att hennes skytte stämde betydligt bättre än under förra veckans EM-tävlingar i Lenzerheide.

Tack vare fem fullträffar i liggande gick Ella Halvarsson ut på mellanrundan sju sekunder bakom Johanna på 14:e plats. Däremot gjorde två straffrundor i det stående skyttet att hon föll 12 placeringar - och 23-åringen från Östersund blev till slut 28:a i mål, 2,14 bakom Tilda. I spåret var Ella två sekunder långsammare än Johanna - sammanlagt 1,39 efter Selina Grotian. Hon var däremot snabbast av svenskorna med åttonde tid totalt på skjutvallen efter två serier på 1,03.

Stina Nilsson var bara fyra sekunder efter Tilda som trea på det första varvet, men åkte på tre bom i det liggande skyttet. På mellanrundan avancerade hon 11 placeringar till 41:a plats och lämnade sedan vallen tre placeringar bättre, trots ännu ett missat skott i stående. Stina klättrade ytterligare åtta placeringar på slutvarvet till 30:e plats i mål, fyra sekunder bakom Ella. Åkmässigt var hon 14 sekunder långsammare än Tilda med åttonde tid totalt, 30 sekunder efter snabbaste åkare.

Efter en fin inledning med fullt i liggande låg Felicia Lindqvist på 21:a plats, men föll däremot sex placeringar efter en bom i det stående skyttet. På slutvarvet fick hon dessutom släppa fyra åkare förbi sig till 31:a plats i mål, knappt tre sekunder bakom Stina. Åkmässigt var Felicia drygt två minuter långsammare än Selina Grotian sammanlagt, men imponerade ännu en gång på skjutvallen med sitt stabila skytte.

Herrar sprint

Anton Ivarsson var bara fem sekunder från täten som femma inför det liggande skyttet, men fick problem och tvingades ladda ett extraskott. Det gjorde att han tappade tid, men Anton lyckades ändå sätta alla skotten och lämnade vallen som 11:e man. Han avancerade sex placeringar med femte tid på mellanrundan och var bara 11:a sekunder bakom ledande Dmytro Pidruchnyi när det var dags för stående. Tyvärr föll Tullusåkaren till 13:e plats efter två straffrundor, men tog sig förbi fyra åkare på slutvarvet till nionde plats i mål, 50 sekunder bakom vinnaren Endre Strömsheim. Anton imponerade stort i spåret och hade femte åktid sammanlagt, 25 sekunder efter den snabbe norrmannen och närmar sig topplaceringarna med stormsteg. Dagens resultat är dessutom nytt personbästa ännu en gång!

Tack vare fem fullträffar på 27 sekunder i liggande låg Henning Sjökvist på 17:e plats, åtta sekunder bakom Anton. Däremot blev det en bom i det stående skyttet, vilket gjorde att han föll fem placeringar. På slutvarvet blev Henning dessutom passerad av nio åkare och hamnade på 31:a plats i mål, 1,39 från segern. Han var totalt 1,48 långsammare än snabbaste åkare i spåret, men fortsatte sitt stabila jobb på skjutvallen.

Malte Stefansson åkte på två bom i det första skyttet, men klättrade 10 placering till 42:a plats på mellanrundan. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott i stående att han tappade två placeringar, men lyckades till sist ta sig upp på poängplats som 35:a i mål, 12 sekunder bakom Henning. Sammanlagt hade Malte 12:e tid i spåret - 21 sekunder efter Anton och 46 sekunder långsammare än Endre Strömsheim.

Det blev en straffrunda i det liggande skyttet för Oskar Brandt som lämnade vallen som 33:a. Han var sex placeringar bättre på väg in till stående, men tyvärr fortsatte problemen på vallen och efter ytterligare tre missade skott fick han nöja sig med 40:e plats i mål - 2,08 från segern. Oskar var totalt en dryg minut efter snabbaste åkare i spåret.

Viktor Brandt var bra med som 26:a efter fem fullträffar i liggande, men åkte sedan på två bom i det stående skyttet och hamnade på 54:e plats i mål - en dryg halvminut bakom sin storebror. I spåret var Viktor sammanlagt 2,27 långsammare än Endre Strömsheim.

På lördag fortsätter IBU-cupen i Obertilliach med ytterligare en sprint. Herrarna kör kl. 10.30 och damerna kl. 14.00

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-02

Senast uppdaterad: 2023-02-04