Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sverige trea på herrstafetten

Foto: Nordic Focus

Dubbla brons för Sverige i VM-stafetterna!

De svenska herrarna fick en jobbig start med en straffrunda på den första sträckan, men lyckades fixa en bronsmedalj i lördagens blåsiga och omväxlande stafett under VM i Oberhof. Lite senare upprepade damerna resultatet, trots två straffrundor men med fin fart i spåret.

Herrar stafett

Peppe Femling låg långt fram i fältet på det inledande varvet och var femma inför det liggande skyttet - och lämnade sedan vallen på sjunde plats efter ett extraskott. På mellanrundan trycktes fältet ihop och svensken kom in till stående som fortsatt sjua, tillsammans med 11 andra lag. Men tyvärr åkte Peppe på en straffrunda i den kraftiga vinden och föll till 19:e plats, en dryg minut från täten. På slutvarvet tappade han ytterligare 20 sekunder och växlade till sist som 18:e lag, 1,21 bakom ledande Frankrike. Peppe hade nionde åktid sammanlagt, 38 sekunder långsammare än norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

På nästa varv passerade Martin Ponsiluoma fem lag med snabbaste tid i spåret, men tvingades använda två extraskott i liggande och lämnade vallen på 15:e plats. Han fortsatte starkt även på mellanrundan och avancerade fyra placeringar på vägen till det stående skyttet. Där fick konkurrenterna stora problem och åkte på straffrundor, medan Martin lyckades klara sig med ett extraskott. Det gjorde att han överraskande gick ut på slutvarvet som fyra - och tog sig dessutom förbi italienaren Tommaso Giacomel och växlade som tredje lag, 57 sekunder bakom Tjecken som ledde strax före Frankrike. Martin var totalt 11 sekunder långsammare än norrmannen Tarjei Bö med näst bästa åktid, men var klart bäst på själva sträckan!

Jesper Nelin plockade in några sekunder mot tätlagen på vägen till det liggande skyttet, men blev sedan passerad av Norge med åtta sekunder efter ett extraskott. På mellanrundan växte avståndet till Sturla Holm Laegreid med ytterligare 15 sekunder, men medan norrmannen åkte på en straffrunda i stående klarade sig Jesper med ett extraskott och lämnade vallen som tredje lag, 11 sekunder före Norge. På slutvarvet kom Sturla Holm Laegreid ifatt och svensken växlade till sist strax efter Norge som fyra, 50 sekunder bakom Tjeckien som fortfarande var i ledningen. Sammanlagt var Jesper 38 sekunder långsammare än norrmannen med fjärde åktid - och han var dessutom sexa på sträckan.

På nästa varv tog Sebastian Samuelsson rygg på Johannes Thingnes Bö, men var tre sekunder bakom norrmannen in på vallen. Trots att båda tvingades använda alla tre extraskott gick Norge ut på mellanvarvet som tvåa med Sebastian sex sekunder bakom. När det var dags för det sista stående skyttet hade avståndet växt med ytterligare 20 sekunder, men samtidigt drog svensken ifrån Tjeckien på fjärde plats. Det var inget att göra åt lagen framför som sköt felfritt, men även om Sebastian fick använda ett extraskott gick han ut på slutvarvet som klar trea och förde också det svenska laget i mål på bronsplats, 1,40 bakom Frankrike som överraskande tog hem guldet före Norge. Sebastian hade tredje tid totalt i spåret, 43 sekunder efter Johannes Thingnes Bö - och han var trea även på sträckan.

Sverige hade tredje åktid sammanlagt, 2,10 efter Norge, men var åtta på skjutvallen - 1,13 långsammare än Frankrike.

Stort grattis Peppe, Martin, Jesper och Sebastian!

Damlaget trea på stafetten

Foto: Nordic Focus

Damer stafett

Det var som vanligt Linn Persson som inledde för det svenska laget. Hon la sig bakom Frankrike på det första varvet och var också tvåa på väg in till det liggande skyttet. Tyvärr gjorde två extraskott att svenskan lämnade vallen 16 sekunder från täten som 12:e lag, men tog sig ifatt med bästa tid på mellanrundan och var först av alla in på vallen när det var dags för stående. Tack vare fem fullträffar på 17 sekunder gick Linn ut på slutvarvet i en ledning med sju sekunder och växlade även först, strax före tjeckiskan Tereza Vobornikova. Värmländskan var snabbast i spåret sammanlagt, fyra sekunder före fransyskan Lou Jeanmonnot efter ännu en imponerande startsträcka med stabilt skytte och bättre och mer självsäker åkning än tidigare.

Anna Magnusson behöll ledningen, men hade sällskap av Norge och Frankrike inför det liggande skyttet. Där fick Anna använda ett extraskott och lämnade vallen som trea och kom sedan in till stående tillsammans med Norge och Italien, 19 sekunder bakom ledande Frankrike. Tyvärr fick svenskan stora problem i den ökande vinden och åkte på två straffrundor och föll till fjärde plats, en dryg minut från täten. På slutvarvet blev hon passerad av Mari Eder, men hängde på finländskan och växlade strax före henne som fyra - 54 sekunder bakom Italien som tog över ledningen. Anna hade näst bästa åktid på slutrundan och tredje tid totalt, 19 sekunder efter fransyskan Anais Chevalier-Bouchet - och hon var nia på själva sträckan.

På vägen till liggande behöll Elvira Öberg fjärdeplatsen och tog dessutom in 15 sekunder mot ledande Italien. När Elvira fick använda ett extraskott smet Tjeckien förbi och svenskan tröttnade dessutom en del på mellanvarvet, men var fortfarande inte mer än 24 sekunder från pallen inför det stående skyttet. Trots ytterligare två extraskott avancerade Elvira till tredje plats, men fick sällskap av tjeckiskan Marketa Davidova och fransyskan Chloe Chevalier vid nästa mellantid. På slutet lämnade hon båda bakom sig och växlade som fortsatt trea, 38 sekunder bakom Italien som fortfarande var i täten. Elvira hade sjätte åktid sammanlagt, 43 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic, men var däremot trea på sträckan.

Hanna Öberg drog ifrån förföljarna på sitt första varv och tog dessutom in tre sekunder mot ledande Lisa Vittozzi med näst bästa åktid. Trots två extraskott lämnade hon vallen som fortsatt trea och var 46 sekunder bakom Italien och Tyskland när det var dags för sista stående - och tack vare fem fullträffar på 20 sekunder säkrade Hanna den svenska bronsmedaljen. Det var alltför långt upp till Tyskland på silverplats, så det gällde att hålla placeringen och det gjorde Hanna utan problem och förde Sverige i mål som klar trea - 56 sekunder bakom segrande Italien där Lisa Vittozzi avgjorde i det sista skyttet. Hanna var 23 sekunder långsammare i spåret än tyskan Denise Herrmann-Wick med fjärde tid totalt - men var näst bäst på själva sträckan.

Sverige hade fjärde åktid sammanlagt, 11 sekunder efter Frankrike - och var tredje lag på skjutvallen, 1,10 långsammare än Italien.

Stort grattis Linn, Anna, Elvira och Hanna!

I morgon avslutas VM i Oberhof med dubbla masstarter. Herrarna kör kl. 12.30 och damerna kl. 15.15. Sverige har redan slagit rekord med åtta medaljer, men vi hoppas förstås på fler!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-18

Senast uppdaterad: 2023-02-19