Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Skidskyttefest på Swe Cup i Torsby

Den fjärde av fem tävlingshelger i den nationella Sverigecupen inleddes under lördagen i Torsby med spännande masstarter i sol och snabba spår, men med viss vind som ställde till det på skjutvallen. Det var drygt 150 skidskyttar som kom till start och kämpade hårt i åtta olika klasser.

Damer 16/17

Elsa Tänglander från Tullus är uttagen till Junior-VM trots sin ringa ålder och visade ännu en gång sin styrka i spåret. Hon låg visserligen bara tvåa efter två bom i första liggande, men tog över täten på vägen till det andra skyttet och lämnade därefter vallen i en ledning med 41 sekunder före Svegs Wilma Helmersson efter ytterligare en straffrunda. I första stående lyckades Elsa dessutom nolla och utökade avståndet ytterligare och var sedan en dryg minut före närmaste konkurrent, trots tre missade skott i det sista skyttet. Tack vare den snabba åkningen blev Elsas segermarginal hela 1,43 före Wilma som missade tre skott totalt. Hon hade i sin tur 45 sekunder tillgodo mot Ellen Rydhult från Ramundberget som blev trea med fem bom.

Herrar 16/17

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet tog Limas Ville Åkerlund ledningen med sju sekunder, men åkte på en bom i det andra skyttet och blev passerad av Teo Dolk från I 21 som hade samma resultat. Teo drog ifrån ytterligare på nästa varv och lämnade sedan vallen 34 sekunder före Ville efter en bom vardera i första stående och hade ett försprång på närmare 50 sekunder inför det avslutande skyttet. Men där missade Teo alla fem skotten och hamnade utanför pallen, medan Ville stormade mot segern trots en straffrunda. I mål var han 13 sekunder före Ornäs Anton Modigs som tog in 20 sekunder på slutvarvet och som hade 20 sekunder tillgodo mot trean, Tore Sandegård från Valbo - båda efter sex missade skott.

Damer 18/19

Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund tog täten trots en straffrunda i det inledande skyttet, men åkte på en bom även i andra liggande och blev passerad med drygt 20 sekunder av Sundsvalls Ida Bergfors som lyckades skjuta fullt. Ida drygade ut ledningen med 10 sekunder trots ett missat skott i första stående och hade fortfarande en dryg halvminut tillgodo mot närmaste åkare inför det sista skyttet. Tack vare ännu en nolla gick hon ut på slutvarvet i fortsatt ledning med 19 sekunder före Rebecca Sandnäs från I 21 som också sköt fullt och utökade sedan segermarginalen med ytterligare en sekund på vägen till mål. Astrid avslutade med en bom och var drygt 50 sekunder bakom Ida på tredje plats i mål med fem missade skott.

Herrar 18/19

Storfavoriten Jacob Larsson från Mora fick en jobbig start med två inledande bom och lämnade vallen först på sjunde plats, 20 sekunder från täten. Men tack vare snabb åkning var han ifatt inför det andra skyttet och tog sedan över ledningen trots ännu ett missat skott. Jacob fick samma resultat även i första stående, men utökade avståndet ytterligare och var drygt sekunder före närmaste man inför avgörandet på vallen. Tyvärr fick han stora problem och tvingades åka fyra varv i straffrundan - och i stället var det Limas Karl Grönland som var först ut på slutvarvet och som var 16 sekunder före Jacob i mål som vinnare efter fem missade skott. Albert Marjeta från Luleå blev trea, 55 sekunder från segern med sex bom.

Damer 20/22

Det var Sara Andersson från Mora som tog kommandot trots en bom i det inledande skyttet, 18 sekunder före Tullus Bente Skåle. Men medan Sara åkte på två bom i andra liggande lyckades Bente nolla och tog över täten. På väg in till första stående hade de sällskap, men Bente klarade sig med en bom och gick ut på det fjärde varvet 13 sekunder före Sara som missade två skott och som hade klubbkompisen Alva Sköld i släptåg. Alla tre JVM-åkarna kom sedan in tillsammans till det sista skyttet där Sara drog det längsta strået. Hon klarade sig med en bom och gick ut på slutvarvet drygt 20 sekunder före konkurrenterna och kunde ta det lugnt på vägen mot mål. Bakom henne åkte Alva ifrån Bente och var bara åtta sekunder bakom Sara i mål som tvåa - medan Bente var 46 sekunder från segern.

Herrar 20/22

Älvdalens Oscar Andersson hade ledningen efter en nolla i det första skyttet, strax före Anton Ivarsson från Tullus. När båda fortsatte med samma resultat även i andra liggande tog Anton över täten och drygade sedan ut avståndet till 24 sekunder på det tredje varvet. Däremot åkte han på en straffrunda i första stående och fick ännu en gång sällskap av Oscar som lyckades skjuta fullt för tredje gången. På nytt körde Anton ifrån honom och hade 20 sekunder tillgodo när det var dags för det sista skyttet - och efter ytterligare en bom kunde han helt ohotad ta hem segern med en dryg minut före Oscar. Melker Nordgren från Ornäs blev lite överraskande trea i mål, drygt två minuter från segern efter totalt tre bom.

Damer seniorer

Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund var först ut från vallen efter fullt i det inledande skyttet. Däremot åkte hon på tre bom i andra liggande, medan Finnskogas Annie Lindh tog över täten - och på väg in till första stående hade de även sällskap av snabbåkande Anna-Karin Heijdenberg från Tullus. Tack vare fem fullträffar behöll Annie ledningen, men var på nytt tillsammans med Anna-Karin när det var dags för sista stående. Nicolina var nio sekunder bakom, men klarade sig med en bom och gick ut på slutvarvet i en klar ledning och vann till sist med en knapp halvminut tillgodo. Anna-Karin tog in 15 sekunder mot Annie på slutvarvet och lyckades också spurta till sig andraplatsen med en tiondels marginal i mål.

Herrar seniorer

Trots två bom i det första skyttet lämnade Limas Tobias Arwidson vallen i en knapp ledning och kom sedan in till andra liggande i sällskap med Oskar Ohlsson från Tullus som hade samma resultat. Medan den senare missade ytterligare två skott lyckades Tobbe skjuta fullt och hade ett försprång på knappt 50 sekunder inför det tredje skyttet. Tack vare ännu en nolla växte avståndet med 40 sekunder till - och Tobbe kunde till och med kosta på sig en straffrunda i sista stående. Han tog till sist hem segern med hela 1,37 före Oskar som hade totalt åtta bom, medan David Nykvist fixade en tredjeplats till hemmaklubben SK Bore, även han med åtta missade skott - 2,40 bakom Tobbe.

I morgon fortsätter Swe Cup i Torsby med sprint, både för juniorer och seniorer.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-18

Senast uppdaterad: 2023-02-18