Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Elsa, Karl och Anton vinnare på nytt i Swe Cup

Det blev flera jämna och spännande dueller under söndagens avslutande sprinttävlingar i Sverigecupen, ännu en gång med toppenväder och snabba spår i värmländska Torsby. Elsa Tänglander, Karl Grönland och Anton Ivarsson vann för andra dagen i rad.

Damer 16/17

Tullus Elsa Tänglander var en dryg halvminut före närmaste åkare redan inför det liggande skyttet där hon dessutom lyckades nolla. Däremot blev det tre bom i stående, men hon hade ändå en klar ledning ut på slutvarvet och tog till sist hem segern med 34 sekunder i mål. Wilma Helmersson från Sveg inledde med två missade skott men tog revansch med fem fullträffar i stående. Hon lämnade vallen strax före Ramundbergets Ellen Rydhult som hade en bom mindre och fixade andraplatsen med 11 sekunders marginal i mål, medan Ellen blev trea. Det var med andra ord samma prispall som i masstarten.

Herrar 16/17

Trots två straffrundor i liggande avancerade Ornäs Anton Modigs fem placeringar till tredje plats på mellanrundan och lyckades sedan nolla i det stående skyttet. Det gjorde att han lämnade vallen två sekunder bakom ledande Oskar Bergman från Mora som hade en bom mindre, men avslutade bäst och var 10 sekunder före i mål som vinnare. Oskar klarade ändå andraplatsen utan större problem, drygt 40 sekunder före trean Oskar Jansson från Häverödal som missade två skott sammanlagt. Han passerade Teo Dolk från I 21 på slutvarvet och var knappt sju sekunder före i mål.

Damer 18/19

Det blev en tuff och spännande duell mellan Tullus Greta Seldahl och Ida Eriksson från Mora. Greta tog ledningen med tre sekunder efter fullt i det liggande skyttet och drygade ut avståndet med ytterligare fem sekunder på vägen till stående. Där imponerade båda med att nolla för andra gången, vilket gjorde att läget var oförändrat. Greta hade fortfarande åtta sekunder tillgodo ut på slutvarvet där hon dessutom kunde åka på Idas tider - och i mål var hennes segermarginal 10 sekunder. Bakom tätduon la Elsa Bergqvist från I 21 beslag på den tredje pallplatsen, 1,11 från segern efter ett missat skott.

Herrar 18/19

Karl Grönland från Lima inledde bäst även i dagens sprint. Han lyckades nolla i det liggande skyttet och lämnade vallen en knapp sekund före Moras Jacob Larsson som missade ett skott, men fick släppa honom förbi sig med drygt 20 sekunder på vägen till stående. Där imponerade Karl med fem nya fullträffar och gick mot ännu en vinst, medan Jacob missade tre skott och var 46 sekunder bakom i mål. Henning Lindh Ten Berg från Tullus sköt tre bom i liggande, men klarade sig med en straffrunda i stående och avancerade tre placeringar på slutvarvet till tredje plats i mål - en dryg minut från segern.

Damer 20/22

Det var Alva Sköld från Mora som tog kommandot efter fullt i det liggande skyttet, 11 sekunder före klubbkompisen Sara Andersson som hade en straffrunda. På mellanrundan behöll Alva ledningen och var fortfarande 10 sekunder före när det var dags för stående. Där fick båda åka ett varv i straffrundan, men Sara sköt lite snabbare och var bara en dryg sekund bakom ut från vallen. Men på slutvarvet kunde Alva åka på Saras tider och lyckades dryga ut segermarginalen till 16 sekunder i mål. Tullus Bente Skåle fick nöja sig med ännu en tredjeplats, 1,44 bakom Alva efter totalt två missade skott.

Herrar 20/22

Anton Ivarsson från Tullus visade att formen fortfarande är god efter sina framgångar i IBU-cupen. Han var klart snabbast på det inledande varvet och lämnade vallen 27 sekunder före Dala-Järnas Alfred Eriksson efter en bom vardera i det liggande skyttet. Däremot klarade sig Anton med ytterligare en bom i stående, medan Alfred fick åka två varv i straffrundan, Det gjorde att Tullusåkaren kunde ta ännu en säker seger med 52 sekunders marginal i mål. Melker Nordgren från Ornäs hamnade på tredje plats för andra dagen i rad trots fyra missade skott. Han var drygt två minuter bakom Anton i mål.

Damer seniorer

Det var Tullus Anna-Karin Heijdenberg som var först ut från vallen efter en bom i det liggande skyttet, sex sekunder före Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund som hade samma resultat - och på mellanrundan växte avståndet med ytterligare nio sekunder. I stående lyckade Anna-Karin nolla och kunde till sist ta hem segern med 36 sekunder tillgodo, medan Nicolina missade ytterligare ett skott och blev tvåa i mål. Finnskogas Annie Lindh hade också två bom sammanlagt, men var 1,24 från segern som trea i mål.

Herrar seniorer

När lördagens vinnare Tobias Arwidson uteblev för att tävla i IBU-cupen i Kanada fick Oskar Ohlsson en behaglig resa mot segern i dagens sprint. Han inledde visserligen med en bom i liggande, men lämnade ändå vallen en halvminut före närmaste åkare och drygade ut avståndet till det dubbla efter samma resultat även i det stående skyttet. Oskar var till sist 1,39 före Limas Sebastian Jansson Saadio som hade en bom mindre, medan Victor Olsson från Biathlon Östersund blev trea, 1,56 bakom Oskar efter fyra missade skott.

Swe Cup sätter punkt för säsongen med masstarter och sprint i Mora 18-19 mars. Då avgörs också vilka som blir vinnarna i de åtta olika klasserna.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-19

Senast uppdaterad: 2023-02-23