Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Ella bäst av svenskarna i IBU-cupen

Det blev inga topplaceringar för de svenska skidskyttarna i lördagens inledande sprint i IBU-cupen som avgjordes i kanadensiska Canmore. Ella Halvarsson var främst bland damerna på 12:e plats efter ett missat skott, medan Oskar Brandt hamnade på 15:e plats i herrarnas tävling.

Damer sprint

Ella Halvarsson inledde med en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen på 20:e plats. Däremot lyckades hon nolla på 20 sekunder i stående och klättrade 11 placeringar, men fick släppa tre åkare förbi sig på slutvarvet till 12:e plats i mål - 1,38 bakom segrande norskan Maren Kirkeeide. I spåret var Ella sammanlagt 1,36 långsammare än italienskan Michela Carrara, men hon var snabbast på skjutvallen efter två serier på 50 sekunder.

Efter en snabb start var Johanna Skottheim först av alla på väg in till liggande, men åkte tyvärr på tre bom. Tack vare fem fullträffar på 24 sekunder i det stående skyttet avancerade hon ändå till 11:e plats, men hamnade på 14:e plats i mål - drygt fem sekunder bakom Ella. Däremot var Johanna 37 sekunder bättre än henne i spåret, totalt 59 sekunder efter snabbaste åkare - och dessutom sjua på skjutvallen efter två serier på 57 sekunder.

Felicia Lindqvist missade ett skott i liggande och lämnade vallen på 27:e plats. Hon klättrade därefter sju placeringar trots ytterligare en bom i det stående skyttet och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 18:e plats i mål, drygt två minuter bakom Maren Kirkeeide. I spåret var Felicia fem tiondelar snabbare än Ella, sammanlagt 1,35 långsammare än Michela Carrara.

Det märktes direkt att Tilda Johansson inte var tillbaka i sin vanliga form efter att ha fått covid-19 för några veckor sedan. Hon var totalt 2,41 efter snabbaste åkare i spåret, men lyckades efter fullt i liggande och en bom i det stående skyttet fixa nio poäng som 32:a i mål, 2,46 från segern.

Precis som Johanna åkte Anna Hedström på tre bom redan i det liggande skyttet och missade sedan ytterligare ett skott i stående. Hon hamnade till sist på 37:e plats i mål, tre minuter bakom Maren Kirkeeide. Åkmässigt var Anna sammanlagt 1,30 långsammare än Michela Carrara.

Emma Nilsson kände sig krasslig och kom tyvärr inte till start.

Herrar sprint

Oskar Brandt var bara 12 sekunder från täten som åtta inför det liggande skyttet, men lämnade vallen på 14:e plats efter en straffrunda. Han plockade därefter två placeringar trots ytterligare ett missat skott i stående, men blev passerad av tre åkare på slutvarvet till 15:e plats i mål - 2,17 bakom Philipp Horn från Tyskland som var den ende som sköt fullt. I spåret var Oskar totalt 1,24 långsammare än norrmannen Vebjörn Sörum.

Tack vare fullt i det liggande skyttet låg Viktor Brandt på 17:e plats, men åkte sedan på en bom i stående och föll två placeringar. På slutvarvet fick han dessutom släppa tre åkare förbi sig och hamnade till sist på 22:a plats i mål, 2,40 från segern. Viktor tappade sammanlagt 2,16 mot snabbaste åkare i spåret.

Simon Hallström inledde med en straffrunda och låg på 21:a plats på väg in till det stående skyttet. Tyvärr åkte han på ytterligare tre bom och föll till 36:e plats, men avslutade starkt och blev 31:a i mål, 3,12 bakom Philipp Horn. Simon var snabbast av svenskarna åkmässigt, 1,06 långsammare än Vebjörn Sörum.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för den normalt så säkre Tobias Arwidson med två missade skott i liggande och ytterligare tre bom i det stående skyttet. Det gjorde att han fick nöja sig med 40:e plats i mål, fyra minuter från segern. I spåret var Tobbe 2,06 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter IBU-cupen i Canmore med supersprint. Damernas final avgörs kl. 20.20, medan herrfinalen går av stapeln kl. 23.50 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-26

Senast uppdaterad: 2023-02-27