Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Johanna på nionde plats i Canmore

Johanna Skottheim var med och sköt om en pallplats i söndagens spännande och omväxlande supersprint i IBU-cupen, men missade de två sista skotten och blev nia i mål. Oskar Brandt var på nytt bäst av de svenska herrarna på 12:e plats - precis som Johanna med fyra bom.

Damer supersprint

Johanna Skottheim imponerade som tvåa i kvalet trots två missade skott, men med sjätte åktid. I finalen var hon i täten inför det första skyttet, men inledde med en bom och lämnade vallen som sjua. När Johanna missade ytterligare ett skott i andra liggande föll hon två placeringar, men lyckades sedan nolla på 23 sekunder i första stående och avancerade till fjärde plats. Hon var 23 sekunder från pallen inför det avslutande skyttet där några av konkurrenterna framför åkte på straffrundor. Det gjorde att Johanna hade chansen och hon började också bra med tre träffar, men missade tyvärr de två sista skotten. Svenskan gick ändå ut på det sista varvet som fortsatt fyra, men fick släppa fem åkare förbi sig mot slutet till nionde plats i mål - 1,06 bakom vinnande norskan Emilie Ågheim Kalkenberg. Johanna hade 10:e tid totalt i spåret, 45 sekunder långsammare än Michela Carrara från Italien

Det var en helt annan fart på Tilda Johansson idag. Hon missade visserligen två skott, men tog sig lätt vidare från kvalet som 16:e åkare. Precis som Johanna började Tilda finalen med en straffrunda i första liggande, men låg ändå på 14:e plats och behöll placeringen även efter ytterligare en bom i det andra skyttet. Tyvärr gjorde två missade skott i första stående att hon föll nio placeringar, men satte sedan punkt med fem fullträffar i det sista skyttet. Tilda lämnade vallen på 14:e plats, men blev passerad av två åkare på slutvarvet och spurtade i mål på 16:e plats - 1,30 från segern. Den här gången hade hon 15:e åktid sammanlagt, 56 sekunder efter snabbaste åkare - ett rejält fall framåt efter den jobbiga sprinten. Nu kan hon på allvar kämpa för att försvara ledningen totalt i IBU-cupen.

Det blev bara ett missat skott för Felicia Lindqvist som kvalificerade sig till finalen utan problem som 11:a i mål. Där åkte hon på en bom i det första skyttet och lämnade vallen som 24:a, men missade ytterligare tre skott i andra liggande och var plötsligt två minuter från täten på 29:e plats. Tack vare fullt på 23 sekunder både i det tredje och fjärde skyttet tog Felicia i alla fall viss revansch och blev till sist 26:a i mål, 2,37 bakom Emilie Ågheim Kalkenberg. Hon var 2,09 långsammare än Michela Carrara åkmässigt.

Anna Hedström inledde med en bom i det liggande skyttet men imponerade sedan med att skjuta fullt i stående, vilket gjorde att hon kom på 13:e plats i kvaltävlingen. Tyvärr fick Anna en jobbig start i finalen med tre bom redan i första liggande - och därefter ytterligare fyra i det andra skyttet. Det gjorde att hon fick nöja sig med 29:e plats i mål efter totalt nio straffrundor, 3,12 från segern - och Anna var sammanlagt 1,30 efter snabbaste åkare i spåret.

Tyvärr hamnade Emma Nilsson och Ella Halvarsson utanför finalen som 37:a och 38:a i mål, båda efter fyra missade skott .

Herrar supersprint

Oskar Brandt missade fyra skott i kvalet men fixade ändå en finalplats som 24:a i mål, tack vare tredje åktid. Han inledde huvudtävlingen med en bom och lämnade vallen på 16:e plats och avancerade sedan två placeringar, trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Oskar fortsatte fint i spåret även på det tredje varvet och låg på 11:e plats efter ännu ett varv i straffrundan i första stående och avslutade också med samma resultat i det sista skyttet. Det gjorde att han gick ut på slutvarvet som 12:a och höll placeringen in i mål, 1,10 bakom segrande fransmannen Emilien Claude som imponerade med fyra nollor. Den här gången hade Oskar 10:e tid totalt i spåret, men bara 22 sekunder långsammare än Vebjörn Sörum från Norge.

Tobias Arwidson var bäst av svenskarna på 13:e plats i kvalet efter en straffrunda och sjätte tid på skjutvallen. Precis som Oskar började han finalpasset med en bom, men var 10 sekunder snabbare ut från vallen än landslagskompisen på 12:e plats. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott i andra liggande att Limaåkaren föll två placeringar - och efter en bom vardera i de stående skyttena låg Tobbe på 16:e plats. På slutvarvet blev han dessutom passerad av fyra man och hamnade på 20:e plats i mål, 1,41 från segern. I spåret var Tobbe sammanlagt 1,03 efter snabbaste åkare

Tack vare två nollor lyckades Simon Hallström ta sig till final som 14:e man. Där fick han också en hyfsad start med en bom i första liggande, men åkte sedan på ytterligare två straffrundor i det andra skyttet och föll sju placeringar till 24:e plats. Simon sköt även tre bom i de stående skyttena och blev till sist 29:a i mål, 2,38 bakom Emilien Claude. Åkmässigt var han 54 sekunder långsammare än Vebjörn Sörum, men nio sekunder snabbare än Tobbe.

Viktor Brandt var sjuk och kom tyvärr inte till start.

IBU-cupen i Canmore fortsätter närmast med masstarter på tisdag. Damerna kör kl. 19.00 och herrarna kl. 21.45 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-27

Senast uppdaterad: 2023-03-01