Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin Ponsiluoma trea

Foto: Nordic Focus

Martin på pallen i jaktstarten

Trots fem missade skott lyckades Martin Ponsiluoma ta sig upp på pallen som trea i lördagens jaktstart i Nove Mesto, tack vare snabbaste tid i spåret. Sebastian Samuelsson avancerade till sjunde plats i mål, medan Hanna Öberg klättrade starkt och blev 10:a i damernas lopp.

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma fick en smakstart med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som trea. Däremot åkte han på hela tre bom i det andra skyttet och föll nio placeringar. Tack vare sin snabba åkning avancerade Martin till åttonde plats på den tredje rundan och gick därefter ut på nästa varv som sexa, trots ytterligare ett missat skott i första stående. Han avslutade även med en straffrunda, men avancerade ändå till fjärde plats och fick göra upp med Benedikt Doll om tredjeplatsen. Martin bidade sin tid i början av slutvarvet, men gjorde sedan ett ryck som tysken inte kunde svara på, vilket gjorde att svensken kunde spurta i mål som trea - 1,11 bakom omöjlige Johannes Thingnes Bö som kunde ta det lugnt på slutet. Martin flög däremot fram och var snabbast av alla i spåret - och dessutom sjua i själva jaktstarten.

– Tre bom... då trodde jag att det var helt kört, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter loppet och berättade vidare om avslutningen:

– Det var ett jobbigt slutvarv. Men jag hade grymma skidor. Det var räddningen i dag.

.Precis som Martin inledde Sebastian Samuelsson med fullt i det första liggande skyttet och klättrade till 11:e plats. Han passerade ytterligare tre åkare på nästa runda och lämnade sedan vallen som trea efter ännu en nolla. Däremot blev det två bom i första stående för svensken som föll fyra placeringar. Han fortsatte ändå snabbt i spåret och kom in till det avslutande skyttet som fjärde man för att skjuta om den tredje pallplatsen, Tyvärr missade Sebastian två skott och lämnade vallen som åtta, men tog sig förbi en åkare på slutvarvet. Däremot förlorade han spurten mot två fransmän och hamnade på sjunde plats i mål, 1,38 från segern. Sebastian hade också grymma skidor och var bara en tiondel långsammare än Martin med näst bästa åktid totalt, men var två sekunder före honom med sjätte tid i jaktstarten.

Jesper Nelin har imponerat skyttemässigt under hela säsongen, men idag gick det inte lika bra. Han föll till 19:e plats efter två bom redan i första liggande och fortsatte med ytterligare en straffrunda i det andra skyttet. Trots ett missat skott även i första stående avancerade Jesper sex placeringar till 17:e plats, men avslutade med tre bom i det sista skyttet. Han blev till sist 26:a i mål, 3,31 bakom Johannes Thingnes Bö. Trots bommarna gjorde Jesper en godkänd insats åkmässigt med femte tid totalt, 42 sekunder efter Martin.

Damer jaktstart

Hanna Öberg plockade 11 placeringar med bästa tid på det första varvet, men inledde med två straffrundor och lämnade vallen som 36:a. Tack vare näst bästa åktid på nästa runda och fem fullträffar i det andra skyttet klättrade hon däremot 12 placeringar och plockade sedan ytterligare nio placeringar till 15:e plats efter ännu en nolla på 23 sekunder i första stående. Hanna avslutade med en tredje bom, men lämnade vallen som 12:a och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 10:e plats i mål - 1,54 bakom segrande norskan Marte Olsbu Röiseland. Svenskan hade femte tid totalt i spåret, bara åtta sekunder efter slovenskan Anamarija Lampic efter en stark insats. Hanna hade dessutom åttonde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,40 och var sexa i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 20 placeringar.

– Första skyttet är för dåligt, annars är det en bra tävling. Det är synd på första skyttet och det gör att jag inte kan vara riktigt nöjd. Jag hade kanske inte fokus på rätt saker, berättade Hanna Öberg för SVT Sport.

Det blev en fin start med fullt i första liggande för Anna Magnusson som avancerade till 19:e plats - och hon var en placering bättre efter ytterligare en nolla i det andra skyttet. När Anna sedan sköt felfritt på 22 sekunder i första stående låg hon på 11:e plats och var på väg mot en topp 10-placering, men åkte tyvärr på två straffrundor i det sista skyttet. Svenskan avslutade ändå fint genom att passera två åkare på slutvarvet till 14:e plats i mål, 2,11 från segern. Anna fortsatte den fina åkningen från sprinten med 12:e tid sammanlagt, 38 sekunder efter snabbaste åkare - och hon var 10:a i själva jaktstarten.

Linn Persson inledde med två bom, men lyckades nolla i andra liggande och avancerade till 40:e plats. Hon låg kvar på samma placering efter ytterligare ett missat skott i första stående, men satte punkt med fem fullträffar på 20 sekunder. Det gjorde att värmländskan klättrade till 27:e plats och höll placeringen in i mål, knappt tre minuter bakom Marte Olsbu Röiseland. Det var fortfarande ganska tungt i spåret för Linn som var 56 sekunder långsammare än Anamarija Lampic, men däremot fyra på skjutvallen efter fyra serier på 1,36.

Precis som Anna lyckades Mona Brorsson skjuta fullt i första liggande och klättrade till 23:e plats, men föll nio placeringar efter en straffrunda i det andra skyttet. Hon fortsatte med en bom vardera i de stående skyttena, men fixade två poäng som 39:a i mål, 3,40 från segern. Mona hade det betydligt tuffare än i sprinten och var sammanlagt 1,31 efter snabbaste åkare i spåret.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Nove Mesto med mixstafett kl. 11.30, följt av singel mixstafett kl. 15.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-04

Senast uppdaterad: 2023-03-05