Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sara, Alva, Alfred och Anton på en femte plats

Sverige femma i den mixade JVM-stafetten

Junior-VM inleddes med mixstafetter under lördagen i ett snöigt och blåsigt Shchuchinsk i Kazachstan. Det svenska laget var med i täten under hela tävlingen efter imponerande insatser, men fick till sist nöja sig med femte plats i mål på grund av tre straffrundor i sista stående.

Sara Andersson startade en bit ner i fjärde startled, men avancerade snabbt och hade ledningen med sex sekunder inför det liggande skyttet. Tyvärr tvingades hon använda två extraskott i den luriga vinden och lämnade vallen som åtta, nio sekunder från täten. Sara fortsatte starkt även på mellanrundan där hon tog sig ifatt med näst bästa åktid och låg på femte plats när det var dags för stående, tre sekunder bakom ledande Frankrike. Trots ytterligare två extraskott gick hon ut på slutvarvet som fortsatt femma och växlade även på samma placering, 11 sekunder bakom de fyra lagen i täten. I spåret hade Sara näst bästa tid totalt, en dryg sekund långsammare än österrikiskan Lea Rothschopf.

Efter näst bästa åktid var Alva Sköld bara två sekunder bakom ledande Tyskland som fjärde lag på väg in till liggande. Trots två extraskott lämnade hon vallen som tvåa och kom sedan in till det stående skyttet i sällskap med Tyskland och Frankrike. Tack vare fem fullträffar på 26 sekunder var Alva först ut från vallen, strax före Frankrike - och med snabbåkande Selina Grotian från Tyskland nio sekunder bakom. Vid nästa mellantid var de tre lagen tillsammans och svenskan växlade till sist tre sekunder bakom Tyskland som tvåa. Alva gjorde en riktigt stark insats med näst bästa åktid sammanlagt, knappt åtta sekunder efter Selina Grotian. Hon hade dessutom andra skjuttid och var bäst av alla på själva sträckan!

Alfred Eriksson hängde med Tyskland och Frankrike utan problem och var först in på vallen till det liggande skyttet. Där tvingades han använda alla tre extraskotten, men undvek straffrundan och lämnade vallen som tvåa - fem sekunder bakom Tyskland. På mellanrundan anslöt Frankrike till tätduon och det var på nytt tre lag tillsammans när det var dags för stående. Den här gången klarade sig Alfred med ett extraskott och gick ut på slutvarvet strax bakom fransmannen Theo Guiraud Poillot,men tog sig förbi och växlade i en ledning med sju sekunder. Svensken imponerade stort med näst bästa tid i spåret både på slutvarvet och totalt, 15 sekunder efter norrmannen Martin Nevland - och han var fyra på sträckan.

På vägen till liggande fick Anton Ivarsson sällskap av Frankrike och Tyskland och var tredje man in på vallen. Efter fem fullträffar gick han däremot ut på mellanrundan strax bakom Hans Köllner som tvåa och de kom sedan in till det sista stående skyttet tillsammans för att göra upp om segern. Tyvärr fick svensken stora problem och åkte på hela tre straffrundor, vilket gjorde att han föll till femte plats. Anton tröttnade dessutom rejält på slutvarvet och förde Sverige i mål som femte lag, 2,07 bakom segrande Tyskland. Han var totalt 1,57 långsammare än Isak Frey i spåret - och drygt tre minuter efter norrmannen på själva sträckan.

Det visade sig efteråt att Antons axel gick ur led vid växlingen och ytterligare en gång under loppets gång, vilket förklarar den olyckliga avslutningen. Det var ändå starkt kämpat av hela det svenska laget som visade att det finns fina möjligheter till medaljer även i de kommande tävlingarna.

Sverige hade femte åktid sammanlagt, 1,03 efter Norge - och var femma även på skjutvallen, 32 sekunder långsammare än Slovenien.

I morgon fortsätter Junior-VM i Shchuchinsk med sprint för den yngre åldersklassen. Damerna kör kl. 08.00 och herrarna kl. 11.00 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-04

Senast uppdaterad: 2023-03-04