Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elsa Tänglander fyra på sprinten

Foto: Turar Kazangapov

Elsa nära pallen i JVM-sprinten

Det var fina förhållanden under fredagens sprint för den yngre juniorklassen vid VM i Shchuchinsk. Elsa Tänglander imponerade på nytt i spåret och var bara en halv sekund från bronset som fyra i mål. Henning Lindh Ten Berg hamnade på 13:e plats i herrarnas lopp.

Damer sprint

Elsa Tänglander satte högsta fart direkt och var bara fyra tiondelar efter snabbaste åkare som tvåa inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon sedan vallen i en ledning med 14 sekunder - och hade fortfarande sju sekunder tillgodo mot Julia Tannheimer när det var dags för stående. Där klarade sig tyskan med en bom och tog över täten, medan Elsa missade två skott och föll till femte plats. På slutvarvet tog hon sig ändå förbi en åkare och närmade sig också italienskan Astrid Plosch rejält, men var till sist en halv sekund från bronset som fyra i mål - 43 sekunder bakom Julia Tannheimer. Det var en retsamt liten marginal som fattades till medalj, men Elsa kan vara mycket nöjd med sin fina insats. Hon var topp 3 åkmässigt på alla tre varven och näst snabbast sammanlagt, en halv minut efter den segrande tyskan. Det är dessutom inte mer än 17 sekunder upp till andra plats inför jaktstarten...

Herrar sprint

Henning Lindh Ten Berg fick en smakstart med fullt i liggande och lämnade vallen som trea - sju sekunder från täten. På mellanrundan fick han däremot släppa fyra man förbi sig och åkte sedan på en straffrunda i det stående skyttet. Henning gick ut på slutvarvet som 10:a, men hamnade på 13:e plats i mål - 46 sekunder bakom norrmannen Kasper Kalkenberg som hade en bom mer. I spåret var svensken totalt 1,17 långsammare än den snabbåkande segraren efter en överraskande stark insats. Det är dessutom mindre än en straffrunda upp till sjätte plats inför söndagens jaktstart.

På det första varvet var Jacob Larsson bara åtta sekunder efter snabbaste man som sexa, men inledde med en bom i det liggande skyttet. Han gick ut på den andra rundan som 10:e man, men avancerade tre placeringar på vägen till stående. Tyvärr missade Jacob ytterligare två skott och föll till 21:a plats och blev till sist 22:a i mål, 1,18 från segern. Åkmässigt var han 11 sekunder snabbare än Henning, totalt 1,11 långsammare än Kasper Kalkenberg.

I morgon är det dags för de äldre juniorerna att köra sprint i Shchuchinsk. Damerna startar kl. 08.00 och herrarna kl. 11.0 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-10

Senast uppdaterad: 2023-03-11