Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Pallen på D 16-17

Foto: Per Danielsson

SM-masstarter i soliga Sollefteå

Det var perfekt vinterväder med minusgrader och strålande sol, men med viss vind som ställde till det för skidskyttarna på vallen under lördagens rafflande masstarter vid SM i Sollefteå. Elsa Tänglander, Jacob Larsson och Anna Magnusson vann för andra dagen i rad.

Damer senior

Tack vare snabbt och felfritt inledande skytte tog Piteås Hanna Öberg ledningen med nio sekunder och fortsatte med riktigt snabb åkning på nästa varv. Hon hade ett försprång på en dryg halvminut inför andra liggande, men sköt tre straffrundor och föll till fjärde plats. Det var i stället Finnskogas Mona Brorsson som var först ut från vallen efter sin andra nolla, två sekunder före Anna Magnusson från Piteå som hade samma skytte. När båda lyckades sätta alla skotten för tredje gången i första stående tog Anna över ledningen med fem sekunder och drog sedan ifrån Mona med ytterligare sex sekunder på det fjärde varvet. Hanna tog in hela 17 sekunder med fin fart i spåret och låg strax bakom lagkompisen som tvåa in på vallen för avgörandet i det sista skyttet.

Där imponerade Anna med sin fjärde nolla, medan Hanna missade ett skott - och tack vare det fina jobbet på vallen kunde Anna vinna sitt andra SM-guld i Sollefteå med en marginal på 12 sekunder i mål. Mona avslutade med en bom, men blev klar trea i mål - en dryg minut från segern. SK Bores Emma Nilsson hamnade på fjärde plats för andra dagen i rad, 50 sekunder bakom Mona - även hon med endast ett missat skott.

Pallplatserna på herrar senior

Foto: Per Danielsson

Herrar senior

Jesper Nelin från Piteå hade en knapp ledning före klubbkompisen Peppe Femling efter fem fullträffar i det första skyttet. De kom in till andra liggande tillsammans med två andra åkare, men när alla tvingades in i straffrundan tog Henning Sjökvist från Biathlon Östersund över täten efter två nollor. Inför första stående låg han sedan strax bakom Peppe och hade fyra sekunder upp till ledande Sebastian Samuelsson från I 21 - och när alla tre lyckades nolla var avståndet i stort sett oförändrat. Sebastian och Peppe hade däremot 14 sekunder tillgodo mot närmaste åkare när det var dags för sista stående.

Precis som sambon Anna imponerade Peppe med att sätta alla skotten, medan Sebastian avslutade med en bom och föll till fjärde plats. Däremot lyckades även Martin Ponsiluoma nolla och lämnade vallen som tvåa, 12 sekunder bakom Peppe som ändå höll undan på slutvarvet för snabbåkaren fråm Tullus och tog hem SM-guldet med sju sekunder i mål efter endast en bom. Jesper satte också punkt med fem fullträffar och hade Sebastian i släptåg ut från vallen, men drog ifrån och fixade bronset - fyra sekunder bakom Martin. Sebastian blev fjärde man i mål, 44 sekunder från segern.

Damer 20/22

Alva Sköld och Sara Andersson från Mora hade sällskap på det inledande varvet och skaffade sig ett försprång på 24 sekunder mot resten av startfältet. Men medan båda missade två skott vardera i första liggande lyckades Tullus Bente Skåle nolla och tog över täten med 18 sekunder. När hon åkte på tre straffrundor i det andra skyttet var det istället Wilma Björn från SK Bore som var först ut från vallen efter två nollor, men med Alva tätt i ryggen trots ytterligare en bom. På det tredje varvet ryckte Alva ifrån och hade ledningen med 19 sekunder inför första stående, men fick åka tre varv i straffrundan medan Wilma klarade sig med en bom och tog tillbaka täten.

När det var dags för det avslutande skyttet var det på nytt lagkompisarna från Mora som var i ledningen - och med Wilma 10 sekunder bakom som trea. Den här gången lyckades Sara nolla och lämnade vallen med 16 sekunder tillgodo och drygade sedan ut avståndet ytterligare till 35 sekunder i mål som SM-vinnare. Wilma avslutade också med fullt skytte och blev klar tvåa i mål, 19 sekunder före Alva som sköt två bom och fick nöja sig med bronset. Bente hamnade på fjärde plats, 1,23 från segern efter fyra missade skott.

Herrar 20/22

Tack vare fullt i första liggande gick Moras Erik Larsson och Victor Berglund från I 19 ut i delad ledning, men inför det andra skyttet hade Erik ett försprång på 15 sekunder mot närmaste konkurrent. Han åkte visserligen på två bom, men behöll täten och fick sedan sällskap av snabbåkande Alfred Eriksson från Dala-Järna som plockade in 15 sekunder på vägen till första stående. Där åkte båda på hela fyra bom vardera, medan Älvdalens Oscar Andersson smet förbi efter en bom i varje skytte - och inför det avslutande skyttet hade han en halvminut tillgodo mot Alfred och Erik.

När Oscar klarade sig med ännu en straffrunda lämnade han vallen 27 sekunder före Alfred som också sköt en bom - och på slutvarvet växte segermarginalen ytterligare till 36 sekunder i mål. Bakom Alfred blev det en hård kamp om den tredje pallplatsen mellan tre åkare som fortfarande höll ihop vid den sista mellantiden. Men till sist var fransmannen Jules Pessey den starkaste och blev trea, 44 sekunder från segern efter fyra missade skott. Fabian Hermansson var ytterligare en dryg sekund bakom på fjärde plats, men tog hem ett SM-brons till Finnskoga som tredje svensk i mål.

Damer 18/19

Det var Greta Seldahl från Tullus som inledde bäst med fem fullträffar i det första skyttet. Hon hade sex sekunder tillgodo mot Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som åkte på en bom och utökade dessutom ledningen med fem sekunder på vägen till andra liggande. Där lyckades Greta nolla på nytt och lämnade vallen 20 sekunder före Astrid som missade ytterligare ett skott - och efter en bom mot konkurrentens två i det tredje skyttet var Tullusåkaren 53 sekunder före när det var dags för sista stående.

Där klarade sig Greta med ännu en bom och gick ut på slutvarvet i ensamt majestät - och tog till sist hem SM-guldet med en marginal på 51 sekunder. Sprintsegraren Teodora Westerlund från I 21 låg på tredje plats efter en bom i det sista skyttet, men avslutade starkt i spåret och blev tvåa i mål efter sammanlagt sex missade skott. Precis som Teodora passerade Astrid förbi Klara Sätter från Tullus på slutvarvet och tog hand om bronsmedaljen, en dryg minut från segern med totalt sex bom. Klara imponerade på skjutvallen med endast en straffrunda, men var 13 sekunder från pallen som fyra i mål - 1,15 bakom Greta.

Herrar 18/19

Trots en straffrunda i det inledande skyttet hade Moras Jacob Larsson ledningen med åtta sekunder före Karl Grönland från Lima som lyckades nolla. I andra liggande blev det ytterligare en bom för Jacob som ändå var kvar i täten, nu 15 sekunder före Luleås Albert Marjeta som hade två felfria skytten. På vägen till första stående fördubblade han avståndet, men åkte på ytterligare tre straffrundor. Karl sköt däremot fullt för andra gången och var bara fyra sekunder bakom ut på det fjärde varvet, men hade 19 sekunder upp till Jacob inför det sista skyttet.

Tack vare sin tredje nolla var det i stället Albert som lämnade vallen först, 13 sekunder före Karl som missade ett skott - och med Jacob ytterligare sekunden bakom efter två avslutande bom. Vid sista mellantiden var Moraåkaren bara fem sekunder efter och i sista backen lyckades Jacob passera och var tre sekunder före i mål som vinnare. Albert hade i sin tur drygt 20 sekunder tillgodo mot Karl som tröttnade lite mot slutet, men klarade bronsmedaljen utan problem. Henning Lindh Ten Berg från Tullus hamnade på fjärde plats, 45 sekunder från segern efter sex missade skott.

Damer 16/17

Tullus Elsa Tänglander körde ifrån resten av startfältet direkt och hade ett försprång på 25 sekunder inför första liggande - och efter fem fullträffar lämnade hon vallen 1,18 före närmaste åkare. När Elsa lyckades nolla även i det andra skyttet drygade hon ut avståndet ytterligare, men åkte på två bom i första stående. Trots det hade hon en ledning på två minuter ut på det fjärde varvet - och då spelade det ingen roll att det blev tre straffrundor till i det sista skyttet. Elsa hade fortfarande 1,50 tillgodo och utökade dessutom marginalen med 25 sekunder på slutvarvet till 2,15 i mål efter ännu en imponerande uppvisning.

Wilma Helmersson från Sveg följde upp en inledande bom med fullt i andra liggande och fortsatte med ytterligare en straffrunda i det tredje skyttet. Hon var en dryg minut före trean på väg in till sista stående - och efter en tredje bom blev Wilma säker silvermedaljör i mål. Hon hade 1,11 tillgodo mot Wilda Lundqvist som fixade ett nytt brons till Mälarö, 3,26 från segern med samma skytte som Wilma. Ramundbergets Ellen Rydhult avancerade två placeringar efter det sista skyttet och höll fjärdeplatsen in i mål, knappt fyra minuter bakom segrande Elsa med sex missade skott.

Oscar Jansson vinner h 18-19

Foto: Per Danielsson

Herrar 16/17

Sprintvinnaren Philip Lindkvist-Flötten från Norge tog ledningen med sex sekunder efter fullt i första liggande och drygade ut avståndet med en knapp halvminut efter samma resultat även i det andra skyttet. Däremot åkte han på tre bom i första stående och fick sällskap av Ornäs Anton Modigs som också hade tre missade skott - medan Oskar Jansson från Häverödal hade en bom mindre och var fyra sekunder bakom ledarduon. När det var dags för avgörandet i det sista skyttet var de tre åkarna tillsammans, men det var Oskar som drog det längsta strået med en endast en bom - medan konkurrenterna tvingades åka flera varv i straffrundan.

Det gjorde att han hade en dryg halvminut tillgodo och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunder i mål. Bakom Oskar drog Anton ifrån Philip på slutvarvet och spurtade in som tvåa efter sex missade skott. Norrmannen hade en bom mindre på tredje plats, ytterligare 17 sekunder bakom Oskar. Simon Hernes från Norge blev fyra efter sammanlagt sex straffrundor, medan SM-bronset gick till loppets femma - Moras Oskar Bergman som var sju sekunder bakom Simon och 1,24 från segern efter sju missade skott.

Det var starkt kämpat av alla åkare, vare sig det gällde medaljer eller en placering lite längre ner i resultatlistan. I morgon avslutas SM-tävlingarna i Sollefteå med spännande singel mixstafetter, där det kommer att gå undan!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-25

Senast uppdaterad: 2023-03-25