Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Sveriges bästa ungdomar deltar i Östersundsloppet

Den 1 april genomförs Östersundsloppet på Sveriges nationalarena för skidskytte. På tävlingen samlas nybörjare, motionärer, VM-medaljörer samt de ungdomar som presterat bäst resultat vid vinterns viktigaste tävlingar.

En lång skidskyttesäsong har nått sitt slut och under helgen avgörs vinterns allra sista tävling, Östersundsloppet, Sveriges (och världens) största motionslopp i skidskytte. Östersundsloppet 2023 förväntas slå rekord i antal deltagare.

Startfältet består av rena nybörjare, glada motionärer, före detta elitaktiva och ren världselit. Under årets upplaga av Östersundsloppet samlas även Sveriges bästa ungdomar som tagits ut på resultat vid Ungdoms-SM och Riksfinalen. Dessa ungdomar får möjlighet att tävla i landslagskläder både individuellt och i stafett. Det är 3 flickor och 3 pojkar som under helgen coachas av Skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo. De får skidorna vallade av landslagets vallateam samt tips och tricks av några av världens bästa skidskyttar.

Tidigare år har de främsta ungdomarna fått representera Sverige i en ungdomslandskamp mot Finlands bästa ungdomar, men på grund av ett förtydligande i vapenlagen har denna typ av ungdomslandskamp lagts ned.

- Det är viktigt att vi fortsatt gör den här typen av insats för våra ungdomar. De har presterat väldigt bra under vintern och vi hoppas att detta äventyr i Östersund sporrar dem till att fortsätta utvecklas som skidskyttar under många år framöver, säger Ulrika Öberg, Nationell chef på Svenska Skidskytteförbundet.

Ungdomarna kommer att ställa upp med två lag på Östersundsloppets stafett. Ett lag med 3 flickor och ett lag med 3 pojkar, där samtliga tävlar i den svenska landslagsdräkten.

- Dessa ungdomar är riktigt snabba och kommer att ge Östersundsloppets motionärer en riktigt tuff fight. Vi ser fram emot att ta emot dem i Östersund och kommer göra allt vi kan för att ge dem en fantastisk upplevelse, säger Anna-Maria Uusitalo, Sportchef på Svenska Skidskytteförbundet.

Publicerad: 2023-03-28

Senast uppdaterad: 2023-03-28