Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Svenska skidskyttelandslaget hyllas i Östersund. Foto: Per Danielsson.

Svenska skidskyttelandslaget hyllas i Östersund. Foto: Per Danielsson.

Skidskytteförbundet sammanfattar säsongen 22-23: Världscupen

Säsongen 2022-2023 har varit en rekordsäsong på många olika sätt. Sveriges skidskyttar har slagit till med rekord i antal pallplatser på världscup, rekord i antal medaljer på VM, en totalsegrare på IBU-cupen och medalj på Junior-VM. Under några veckor framöver sammanfattar vi denna rekordsäsong och först ut är världscuptävlingarna.

Kontiolahti

Säsongen startade på allra bästa sätt med vinster i de båda inledande distansloppen i Kontiolahti. Först tog Martin Ponsiluoma sin första världscupseger efter en bom och näst bästa tid i spåret - och lite senare kopierade Hanna Öberg resultatet i damernas lopp, precis som Martin med ett missat skott och andra åktid. Hanna hade tidigare både OS- och VM-guld i disciplinen, men det här var även hennes första världscupvinst i distans. Under veckan i Finland blev det också en säker seger i damernas stafett efter en imponerande laginsats av Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg - och dessutom fixade Linn och Elvira ytterligare två svenska pallplatser som trea i sprinten respektive jaktstarten.

Hochfilzen

Världscupen fortsatte närmast till Hochfilzen där samma lag som i Finland blev tvåa bakom Frankrike i damernas stafett, medan Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Sebastian Samuelsson överraskade med en stabil andraplats i herrarnas tävling - bara 20 sekunder efter storfavoriten Norge. Däremot uteblev de individuella pallplatserna i Österrike - något som det skulle bli ändring på veckan efter i franska Annecy-Le Grand Bornand.

Annecy-Le Grand Bornand

Men det var inte de vanliga namnen som slog till i damernas sprint utan Anna Magnusson som gjorde sitt livs lopp och vann för första gången med fullt skytte och fjärde tid i spåret - efter att ha varit sjua som bäst tidigare. Det var en både chockad och rörd Anna som mötte pressen efteråt och som även gladdes åt lagkompisen Linn Persson som fixade en svensk dubbelseger på en fin andraplats efter en bom och tredje åktid sammanlagt. I den efterföljande jaktstarten gjorde det hala underlaget att hela tävlingen blev chansartad. Men Elvira Öberg klarade utmaningarna på ett imponerande sätt genom att klättra från åttonde plats till en övertygande seger efter fyra nollor och klart bästa tid i själva jaktstarten.

Martin Ponsiluoma efter segern i finska Kontiolahti. Foto: Nordic focus.

Martin Ponsiluoma efter segern i finska Kontiolahti. Foto: Nordic focus.

Pokljuka

Efter ett välbehövligt helguppehåll var Världscupen tillbaka på hög höjd i Pokljuka. Elvira Öberg fortsatte att dominera med säsongens andra seger i damernas sprint efter fullt skytte och lyckades sedan försvara ledningen i jaktstarten, ännu en gång med fyra imponerande nollor. Efter stabila insatser av Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Mona Brorsson säkrade Elvira dessutom tredjeplatsen i den avslutande mixstafetten utan extraskott och missade alltså inte ett enda skott under veckan i Slovenien!

Ruhpolding & Antholz

Ruhpolding är något av andra hemmaplan för svenskarna sedan Wolfgang Pichlers tid, men den här gången var det lite stolpe ut för laget utan en enda pallplats. Tillbaka på hög höjd i italienska Antholz för sista tävlingsveckan innan VM gick det betydligt bättre. Martin Ponsiluoma blev tvåa och trea i herrarnas sprint och jaktstart, medan Elvira Öberg nådde två tredjeplatser i damernas motsvarighet. Linn, Anna, Hanna och Elvira var dessutom tillbaka på pallen som tvåa i damernas stafett, ännu en gång slagna av de starka fransyskorna.

Elvira Öberg och damlaget efter Elviras seger i Pokljuka. Foto: Nordic focus.

Elvira Öberg och damlaget efter Elviras seger i Pokljuka. Foto: Nordic focus.

Nove Mesto

Efter den fantastiska utdelningen med hela 11 medaljer och en vecka på hemmaplan är det inte konstigt att det kom en reaktion när Världscupen startade om i tjeckiska Nove Mesto. Martin Ponsiluoma fortsatte visserligen med sin snabba åkning och klättrade till tredje plats i herrarnas jaktstart - och blev dessutom tvåa bakom Frankrike i mixstafetten, tillsammans med Anna, Hanna och Sebastian. Men det var i övrigt ett ganska tröttkört svenskt lag som vände tillbaka till Östersund för att visa upp sig inför hemmapubliken.

Östersund

Tack vare VM-succén hade intresset ökat rejält och det var mer än 20 000 åskådare på plats under de tre tävlingsdagarna - dessutom i perfekt vinterväder med strålande sol, några minusgrader och i stort sett vindstilla på vallen. Men trots att den entusiastiska publiken gjorde allt för att heja fram de svenska VM-hjältarna ville det sig inte riktigt. För andra gången under säsongen blev de utan pallplatser under en i övrigt mycket lyckad världscupvecka.

Anna Magnusson & Linn Persson under världscupen på hemmaplan i Östersund. Foto: Nordic focus.

Anna Magnusson & Linn Persson under världscupen på hemmaplan i Östersund. Foto: Nordic focus.

Holmenkollen

Men ännu en gång lyckades de svenska åkarna samla sig till en sista kraftsamling i ett dimmigt Holmenkollen. Det inleddes med ännu en andraplats för Martin Ponsiluoma bakom Johannes Thingnes Bö i herrarnas sprint, efter fin fart i spåret och felfritt skytte. Därefter blev det dubbelt svenskt på pallen i damernas sprint genom barndomskompisarna Hanna Öberg och Anna Magnusson som blev tvåa och trea, båda efter två nollor. Hanna avslutade sedan säsongen lika fint som den började med en övertygande vinst i damernas masstart, efter imponerande åkning och endast ett missat skott.

Nästa vecka sammanfattar vi IBU-cup säsongen.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-04-06

Senast uppdaterad: 2023-04-05