Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Skidskytteförbundet sammanfattar säsongen 22-23: VM i Oberhof

Säsongen 2022-2023 har varit en rekordsäsong på många olika sätt. Sveriges skidskyttar har slagit till med rekord i antal pallplatser på världscup, rekord i antal medaljer på VM, en totalsegrare på IBU-cupen och medalj på Junior-VM. Under några veckor framöver sammanfattar vi denna rekordsäsong och sist ut är VM i Oberhof.

Det var ett taggat svenskt lag som anlände till tyska Oberhof för årets världsmästerskap. Starten blev dock inte den bästa med Sebastian Samuelssons trasiga gevär som förstörde medaljchanserna i den inledande mixstafetten. Men redan två dagar senare kom vändningen när Hanna Öberg bara var två sekunder från segern som silvermedaljör i damernas sprint - medan Linn Persson lyckades ta sin första individuella VM-medalj på bronsplats, båda efter fullt skytte. Tyvärr blev den på förhand största svenska favoriten Elvira Öberg sjuk direkt efter loppet - och med det var VM förstört för hennes del, även om hon fick med sig ett brons i damernas stafett.

I herrarnas jaktstart tog Sebastian Samuelsson däremot revansch efter alla gliringar om lösa skruvar genom att klättra från 11:e ända upp till tredje plats - och följde sedan upp medaljen med ytterligare ett brons i distansloppet två dagar senare. Sebastian hade haft en jobbig säsong utan pallplatser i Världscupen, men visade ännu ännu en gång vilken otrolig mästerskapsåkare han är.

Trots den inledande segern och fin fart i spåret letade Hanna Öberg efter formen på skjutvallen - och hon var dessutom sjuk strax efter jul. Men i Oberhof fick Hanna allt att stämma och lyckades ta hem damernas distans efter ett missat skott och tredje tid i spåret - på dagen fem år efter sitt sensationella OS-guld. Men inte nog med det - Linn Persson fixade dessutom ytterligare en välförtjänt medalj som tvåa bakom Hanna med fullt skytte.

Det blev därefter VM-brons för både damerna och herrarna i stafetterna innan den magiska avslutningsdagen med två spännande masstarter. Vem glömmer väl Sebastian Samuelssons mäktiga ryck i långbacken på slutvarvet som knäckte storfavoriten Johannes Thingnes Bö? Det resulterade till sist i en svensk dubbelseger med Sebastian som suverän segrare efter fyra nollor i ett perfekt lopp - och med Martin Ponsiluoma 10 sekunder bakom på silverplats, med bäst åktid av alla. I damernas masstart inledde Hanna Öberg med två bom i de liggande skyttena, men lyckades sedan skjuta snabbt och fullt och gick ut på slutvarvet i en ledning med fem sekunder. Hon jagades intensivt av Julia Simon och Ingrid Landmark Tandrevold, men lyckades hålla undan och ta sitt andra guld med snabbaste tid i spåret. Tack vare det blev Hanna dessutom VM-drottning!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-04-24

Senast uppdaterad: 2023-04-24