Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Juniortränarutbildning

Jean-Marc Chabloz skyttegenomgång under juniortränarutbildningen

En ny grupp juniortränare har examinerats

Under hösten 2022 och våren 2023 har 9 tränare genomfört Skidskytteförbundets nya Steg 2 Juniortränarutbildning. Totalt med de som genomgått den via sitt skidskyttegymnasium så har det utbildats ca 30 nya juniortränare denna säsong.

Resan för den externa juniortränarutbildningen startade på Idre fjäll i November där första utbildningshelgen genomfördes sida vid sida med skidskyttelandslagens snöläger.

Utbildningens andra samling gick av stapeln i maj på Östersund Skidskyttes nationalarena och har bland annat genomförts med stöd av Skidskyttelandslagets erfarna skyttetränare Jean Marc Chabloz och Johan Hagström.

- Jag är oerhört glad över att vi har kunnat genomföra denna utbildning tillsammans med så engagerad och kunniga ledare och det känns roligt att så många vill utbilda sig till juniortränare. Vi ser fram mot den kommande utbildningen med ännu fler deltagare till hösten, säger Jonas Johansson utbildningsansvarig på Skidskytteförbundet.

Juniortränarubildningen riktar sig till personer som är eller vill bli ledare/tränare för Juniorer från 16 år på klubb- och regionnivå. I utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment inom bland annat följande områden:

  • Fysiologi och Träningslära
  • Hållbara Aktiva och Ledare
  • Skidteknik
  • Metodik Skytteträning
  • Fördjupning Liggande Skytte
  • Stående Skytte

Under hösten 2023 kommer en ny omgång av steg 2 – Juniortränarutbildningen att genomföras och anmälan är öppen redan nu. Utbildningshelg 1 kommer att genomföras i Östersund 1-3 September och utbildningshelg 2 på Idre fjäll 3-5 November. 

- Juniortränarutbildningen har varit en fantastisk resa tillsammans med förbundet och alla de andra kloka ledarna jag mött. Den har både fyllt på med kunskap där det funnits luckor, bekräftat en del funderingar jag haft och gett mängder av inspiration som jag tar med mig. Det har också varit extra värdefullt för mig som kommer från en klubb utan erfarenhet av skidskytte. Positivt är också uppdelningen på två tillfällen då det funnits tillräckligt med tid för både teori, praktiska övningar, diskussioner med ledare och kursdeltagare samt erfarenhetsutbyte med övriga klubbar från olika delar av landet, säger Margareta Hallander från Trollhättans SOK.

- Utbildningen har varit rolig och lärorik med hög kvalité och med bra relevant innehåll. Har varit extra roligt med instruktörer i världsklass. Förutom en massa bra tips och trix att använda vid träningar så tar jag med mig djupare kunskap om träningsplanering på kort och lång sikt, vilket ger en större förståelse för helheten för att skapa hållbar och utvecklande träning för juniorer. Sedan är gemenskapen och att ha lärt känna andra juniortränare att dela erfarenheter med extra roligt, säger Magnus Nordgren från I21 IF.

Är du också intresserad av att gå utbildningen är nästa tillfälle 1-3 september så anmäl dig på länken nedan redan nu!

Publicerad: 2023-06-14

Senast uppdaterad: 2023-06-16