Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Agnes Karlsson vinner ungdomsklassen

Agnes Karlsson vinner ungdomsklassen. Foto Tim Malmborg

SM-guld i USM för Agnes och Isak

Ungdomarnas distans inledde SM i rullskidskytte på lördagsmorgonen i ett fortsatt soligt och skönt Sollefteå. Agnes Karlsson från Mora vann flickornas klass efter stabilt skytte medan Sundsvalls Isak Norgren åkte starkt och tog hem segern bland pojkarna, trots fyra missade skott.

Ungdomarna sköt tre gånger liggande och hade sitt vapen utlagt på samma bana som startnumret. De lämnade sedan kvar det på skjutvallen när de åkte sina varv runt banan. Det bjöds på både spännande och omväxlande tävlingar - och det var imponerande att se de unga skidskyttarnas kämpaanda och entusiasm!

Flickor 14-15

Vilma Kuokkanen från Luleå inledde bäst med fem fullträffar i det första skyttet. Hon lämnade vallen i en knapp ledning, men blev passerad av Häverödals Siri Colliander på vägen till andra liggande. När de sedan åkte på två respektive tre bom smet Agnes Karlsson från Mora förbi efter fullt skytte. Hennes försprång var nästan en minut ut från vallen och hon hade fortfarande drygt 40 sekunder tillgodo mot snabbåkande Siri när det var dags för det tredje och sista skyttet - och efter ytterligare en imponerande nolla var saken klar.

Agnes Karlsson vann till sist SM-guldet med 44 sekunders marginal före Siri Colliander som missade fem skott totalt men tog in drygt 40 sekunder på slutvarvet och klarade silvret utan problem. Vilma Kuokkanen satte punkt med ytterligare två bom och hade knappt åtta sekunder tillgodo mot Cajsa Persson från Häverödal i kampen om den tredje pallplatsen när hon lämnade vallen. Trots att avståndet minskade oroande på vägen till mål lyckades Vilma fixa bronsmedaljen med två sekunders marginal. Cajsa fick nöja sig med den snöpliga fjärdeplatsen, 1,53 från segern efter sex missade skott

Isak Nordgren vinner ungdomsklassen för herrar

Isak Nordgren vinner ungdomsklassen för herrar. Foto: Tim Malmborg

Pojkar 14-15

Aron Lundqvist från Tullus satte full fart direkt och hade ledningen med hela 25 sekunder inför det första liggande skyttet, men missade tre skott och lämnade vallen som sexa - 19 sekunder bakom Piteås Vidar Marklund som lyckades nolla. När det var dags för det andra skyttet var Aron tillbaka i täten, men åkte på ytterligare två bom. Det var i stället Häverödals Johan Jansson som följde upp ett missat skott med fem fullträffar och tog över ledningen med en dryg halvminut.

Men nu hade Sundsvalls Isak Norgren fått upp farten och var den som lite överraskande gick ut på slutvarvet i en ledning med 13 sekunder före Johan Jansson efter totalt fyra missade skott, varav två i det sista skyttet. På vägen till mål drygade Isak sedan ut avståndet rejält och tog hem SM-guldet knappt 40 sekunder före Johan. Snabbåkaren Aron Lundqvist hade totalt åtta bom vilket blev alltför många för att utmana om segern, men var ändå bara sex sekunder från silvret på tredje plats i mål. Vidar Marklund blev till sist fyra, 1,51 bakom segrande Isak efter sammanlagt tre missade skott.

I morgon fortsätter ungdomarna att kämpa om SM-medaljer. Då handlar det om sprint, med två skjutningar och straffrundor.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-08-19

Senast uppdaterad: 2023-08-19