Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Skidskyttekampen på Stockholms stadion

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson utmanar världseliten i Skidskyttekampen på Stockholms stadion 26 februari

Det blir idrott i världsklass när skidskyttet gör premiär på Stockholms stadion 26 februari 2024. Stadion omvandlas till en arena för Sveriges mest populära vinteridrott där allt kommer att genomföras inne på den anrika arenan.

- Att få möjligheten att tävla i skidskytte inne på Stockholms stadion känns oerhört häftigt, säger Hanna Öberg. Och för alla stockholmare som aldrig sett en skidskyttetävling live tidigare, så är det här en unik chans att få göra det.

Stockholms stadion har varit värd för många idrotter genom åren. Av de vinteridrotter som har genomförts är det bandy som är den mest meriterade idrotten med 50 (!) SM-finaler mellan åren 1913-1965. Stadion har även varit värd för ishockey med klubblagen AIK, Djurgårdens IF, IK Göta och Karlbergs BK. Nu blir det världspremiär för skidskytte på en sommar-OS arena.

- Det kommer att bli rafflande med skidskytte på Stockholms stadion. Vi hoppas på mycket folk och samma magiska stämning som när Duplantis hoppar på Stadion. Vi kan ta emot 10 000 åskådare, säger Jan Kowalski, evenemangsansvarig Skidskyttekampen.

Tävlingsformatet i Skidskyttekampen på Stadion blir singelmixstafett. Det är en tävlingsform som genomförs med en dam och en herre som kör två sträckor var. Damerna är först ut som kör två varv på Stadion, liggande skjutning, två varv, stående skjutning och sedan växlar över till herren som gör likadant. Tävlingsformen kommer att köras i världscupspremiären i Östersund 25 november. Tävlingsformatet passar denna typ av tävling perfekt. Deltagarintresset är stort och flera länder har visat intresse för att vara med. Det kommer att bli två svenska lag som kör mot sex andra nationer.

- För Svenskt Skidskytte är detta en möjlighet att visa upp den fantastiska dramaturgin, spänningen och nerven som kännetecknar skidskyttets värld, säger Skidskytteförbundets Generalsekreterare Rikard Grip. Det är en dröm och vision som nu blir verklighet, att få komma ännu närmare publiken och dela den magiska upplevelsen av skidskytte med tusentals entusiastiska och engagerade åskådare.

Redan dagen efter tävlingen kommer Stadion öppnas upp för allmänheten och hålls öppen hela sportlovsveckan för de som vill prova på skidskytte. Det kommer att vara öppet för barn, ungdomar och vuxna.

Biljettförsäljningen öppnar 15 november

Mer information på: www.skidskyttekampen.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-15

Senast uppdaterad: 2023-11-20