Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i damernas stafett

De svenska damerna tog över ledningen på tredjesträckan och sköt sedan om segern i onsdagens världscupstafett inför en entusiastisk hemmapublik i ett snöigt och blåsigt Östersund. Men efter en straffrunda smet Norge förbi och vann före Sverige och Tyskland.

Det var Anna Magnusson som startade för det svenska laget. Hon låg tätt bakom ledande Lou Jeanmonnot från Frankrike på det inledande varvet och var också tvåa på väg in till det liggande skyttet. Där lyckades hon nolla på 25 sekunder och lämnade vallen strax bakom norskan Marthe Kråkstad Johansson - men inför det stående skyttet bestod tätgruppen av hela sju lag. Tyvärr tvingades Anna använda alla tre extraskotten och föll till åttonde plats med en knapp halvminut fram till ledande lag. På slutrundan plockade svenskan ändå in fem sekunder mot täten med en fin avslutning och växlade som sjua, 24 sekunder bakom Frankrike som hade tre lag i släptåg. Anna hade tredje åktid totalt, bara två sekunder långsammare än Lou Jeanmonnot.

På sitt första varv tog sig Linn Persson förbi två lag till femte plats med snabbaste åktid och plockade också in en sekund mot tätlagen. Tack vare fem fullträffar i liggande minskade hon avståndet ytterligare och var nu bara 11 sekunder bakom ledande Frankrike, fortsatt som femma. Däremot tappade värmländskan 19 sekunder mot täten på vägen till det stående skyttet, men avancerade sedan till fjärde plats trots ett extraskott. På slutvarvet blev Linn passerad av den unga tyskan Selina Grotian och växlade som femte lag, 57 sekunder bakom Norge som hade ledningen med nästan 40 sekunder. Sammanlagt var Linn av knapp halvminut långsammare än norskan Juni Arnekleiv med fjärde tid i spåret, men var näst bäst på själva sträckan.

Elvira Öberg satte full fart direkt och tog in hela 17 sekunder mot ledande Karoline Offigstad Knotten på sitt första varv och avancerade dessutom till tredje plats. Efter fem säkra liggträffar tog hon sig även förbi Tyskland och lämnade vallen 23 sekunder bakom Norge - ett avstånd som minskade med ytterligare sju sekunder på mellanvarvet. I stående tvingades norskan använda alla tre extraskotten medan Elvira lyckades nolla på nytt och förde upp det svenska laget i ledningen med 18 sekunder, till hemmapublikens stora jubel. Hon drygade sedan ut marginalen med ytterligare fem sekunder på vägen till växling. Vilken uppvisning av den svenska stjärnan som var snabbast på alla tre varven, sammanlagt en halvminut före Karoline Offigstad Knotten. Elvira var dessutom överlägset bäst på själva sträckan!

På vägen till liggande tappade Hanna Öberg fem sekunder mot Ingrid Landmark Tandrevold men hade fortfarande 18 sekunder tillgodo in på vallen. Där fick hon använda två extraskott men behöll ledningen före norskan som sköt fullt. När det sedan var dags för avgörandet i stående hade avståndet minskat till sju sekunder, vilket gjorde att det var helt öppet i kampen om segern. Tyvärr missade Hanna de fyra första skotten och tvingades till sist in i straffrundan, medan norskan klarade sig med två extraskott och lämnade vallen i en klar ledning. Hanna gick ut på slutvarvet strax bakom Franziska Preuss, men tog sig snabbt förbi tyskan och förde de svenska damerna i mål som tvåa, drygt 40 sekunder bakom Norge. Hanna hade tredje tid totalt i spåret, 13 sekunder efter Ingrid Landmark Tandrevold - och hon var sjua på själva sträckan.

Laget bakom resultatet. Foto: Nordic Focus

I morgon kl. 15.20 är det Jesper Nelin, Malte Stefansson, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson som försvarar de svenska färgerna i herrarnas stafett. Håll tummarna!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-11-29

Senast uppdaterad: 2023-11-30