Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Emil sjua i IBU-cupen

Emil Nykvist blev bäste svensk på en fin sjundeplats efter endast en bom i torsdagens distanslopp i IBU-cupen, i ett gråmulet Kontiolahti. Ella Halvarsson hamnade på nionde plats i damernas tävling trots tre missade skott, medan Sara Andersson blev 10:a med en bom mindre.

Damer distans

Ella Halvarsson hade 11:e tid inför det första liggande skyttet, men lämnade vallen som femma efter fem fullträffar - bara fyra sekunder från täten. Däremot blev det en bom i första stående, vilket gjorde att hon föll fem placeringar. Men tack vare ytterligare en nolla i det tredje skyttet gick Ella ut på det fjärde varvet som sjua och hade chansen att nå en plats på blomsterceremonin om hon satte alla skotten även i sista stående. Tyvärr blev det två bom i stället, men svenskan blev ändå så bra som nia i mål, 2,55 bakom Jeanne Richard från Frankrike som lyckades passera norskan Maren Kirkeeide på slutvarvet och ta hem segern med en sekunds marginal i mål. Ella hade 18:e åktid totalt, 1,39 långsammare än fransyskan Anaelle Bondoux - och dessutom sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,58.

Precis som Ella inledde Sara Andersson med fullt i det första liggande skyttet och lämnade vallen sex sekunder bakom lagkompisen på nionde plats. Tack vare ytterligare en nolla i stående avancerade hon fyra placeringar - och efter fem nya fullträffar i andra liggande låg den unga svenskan på fjärde plats. Tyvärr avslutade även Sara med två missade skott, vilket gjorde att hon föll till 10:e plats i mål - fem sekunder bakom Ella. Det var aningen tungt för henne i spåret där hon var 2,40 efter snabbaste åkare sammanlagt - men de tre inledande nollorna imponerar.

Annie Lindh ersatte en skadad Johanna Skottheim med den äran. Hon åkte på en bom i det inledande skyttet, men tog revansch med fullt i första stående. Det gjorde att hon avancerade till 19:e plats, men föll därefter tre placeringar efter ännu ett missat skott i andra liggande. Annie satte punkt med en tredje bom i sista stående, men lyckade ändå avancera till 17:e plats och hamnade till sist på 20:e plats i mål, 3,58 från segern. Åkmässigt var hon 2,15 långsammare än Anaelle Bondoux, men 25 sekunder snabbare än Sara.

Det blev en lovande start för Bente Skåle som lämnade vallen som 17:e åkare efter fullt i det första liggande skyttet, 24 sekunder från täten. Hon missade däremot ett skott i stående och fortsatte med samma resultat även i andra liggande, vilket gjorde att hon föll till 23:e plats. Bente avslutade med ytterligare en bom i det sista stående skyttet, men avancerade ändå till 21:a plats i mål - 12 sekunder bakom Annie. I spåret var hon knappt 40 sekunder långsammare än lagkompisen, totalt 2,51 efter snabbaste åkare.

Anna-Karin Heijdenberg hade behållit den fina formen efter tävlingarna på Idre Fjäll. Hon var snabbast av alla inför det inledande skyttet där det blev en bom, vilket gjorde att hon låg på 27:e plats. Anna-Karin klättrade sedan fem placeringar trots ytterligare en bom i första stående och plockade ytterligare sju placeringar med fortsatt fin fart på det tredje varvet. Men med två bom vardera i de två sista skyttena fick hon nöja sig med 28:e plats i mål, 5,09 bakom Jeanne Richard. Däremot imponerade Tullusåkaren med sjätte tid totalt i spåret, 41 sekunder efter Anaelle Bondoux.

Tack vare fem fullträffar i första liggande lämnade Emma Nilsson vallen som sjua, bara sju sekunder från täten. Tyvärr gjorde två bom i det andra skyttet att hon föll till 36:e plats - och efter samma resultat även i andra liggande tappade hon ytterligare sju placeringar. Emma satte punkt med ett femte missat skott i sista stående och hamnade på 36:e plats i mål, 5,49 från segern. Åkmässigt var hon 2,11 efter snabbaste åkare sammanlagt.

Herrar distans

Emil Nykvist fick en smakstart med fullt i första liggande och lämnade vallen som nia, 25 sekunder från täten. Efter ytterligare en nolla i stående avancerade han till tredje plats och fortsatte sedan med fem fullträffar även i det andra liggande skyttet. Tack vare det passerade Emil norrmannen Martin Nevland och hade goda möjligheter till en pallplats som tvåa inför avgörandet i sista stående. Tyvärr gjorde en bom att han föll till sjunde plats som han också blev i mål, 2,26 bakom Johan-Olav Botn från Norge som vann med över minuten och följdes av två landsmän på de övriga pallplatserna. Emil imponerade med 11:e tid totalt i spåret, 2,03 långsammare än den suveräne segraren. Han kan dessutom vara mycket nöjd med sitt fina skytte.

Precis som Emil inledde Henning Sjökvist lovande med fem fullträffar i det första liggande skyttet. Han lämnade vallen som 11:a, men klättrade sju placeringar till fjärde plats efter ytterligare en nolla i första stående, strax bakom sin landsman. Däremot gjorde en bom i det tredje skyttet att Henning föll till 12:e plats - och efter ännu en bom i sista stående fick han samma placering i mål, 3,33 från segern. Dagens placering är ett styrkebesked från 25-åringen med ett stabilt jobb på skjutvallen och 15:e åktid sammanlagt, 2,26 efter snabbaste man.

Viktor Brandt var 11:a och snabbast av svenskarna på det första varvet och lyckades dessutom nolla i det inledande skyttet. Han gick ut på den andra rundan som åtta, men föll till 26:e plats efter två missade skott i första stående. Tack vare fem nya fullträffar i andra liggande avancerade Viktor fem placeringar och klättrade sedan vidare till 17:e plats, trots en tredje bom i det avslutande skyttet. Han lyckades också hålla den placeringen in i mål, drygt fem minuter bakom Johan-Olav Botn - och i spåret var värmlänningen 2,50 långsammare än norrmannen.

Det blev en jobbig start för Alfred Eriksson som inledde med tre bom direkt i första liggande. Han fortsatte med ytterligare ett missat skott i stående, men lyckades nolla i det tredje skyttet och avancerade till 54:e plats. Tyvärr gjorde två bom att han föll tillbaka igen, men tog sig ändå förbi nio åkare på slutvarvet till 55:e plats i mål - 8,29 från segern. Alfred var totalt 2,56 efter snabbaste åkare i spåret.

Erik Larsson hade 12:e åktid inför det inledande skyttet där han dessutom lyckades nolla. Han lämnade vallen som 10:a, men tyvärr gjorde fyra bom i första stående att dagen var förstörd. Det blev sedan ytterligare tre missade skott i de två sista skyttena, vilket gjorde att Erik fick nöja sig med 62:a plats i mål - drygt nio minuter bakom Johan-Olav Botn. Åkmässigt var han 2,42 långsammare än norrmannen.

På lördag fortsätter IBU-cupen i Kontiolahti med sprint. Damerna kör kl. 11.00 och herrarna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-11-30

Senast uppdaterad: 2023-12-01