Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Östersund står enat inför ett nytt VM i Skidskytte 2031

Foto: Per Danielsson

Östersund har varit en återkommande arrangör av Världscuptävlingar och VM i Skidskytte sedan början av 2000-talet med VM 2008 och 2019 som tydliga höjdpunkter. Nu tar Östersunds Kommun och Skidskytteförbundet sikte på ett nytt VM 2031.

- Vi tog för flera år sedan ett strategibeslut om att satsa på ett VM 2031 i Östersund, säger skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij. OS – processen pausade den frågan men nu när vi vet att det inte blir något OS i Sverige 2030 så känns det bra att vi är överens med Östersunds Kommun om att fullfölja beslutet om att gå för ett VM i Östersund 2031.

Konkurrensen om att få arrangera Världscuptävlingar och VM i skidskytte är knivskarp. Många känner sig kallade av att få arrangera tävlingar på högsta nivå i den så populära vintersporten. En av Östersunds styrkor är den stora enigheten mellan Östersunds Kommun och Skidskytteförbundet om att gemensamt satsa på nya arrangemang:

- För Östersunds kommun skulle det betyda mycket att få stå som värd för ett VM i Skidskytte igen, säger Effie Kourlos, Kommunalråd, Östersunds Kommun. Våra invånare är väldigt stolta över att få visa upp Östersunds fina förutsättningar och bjuder alltid på ett inkluderande värdskap när världen kommer på besök. Vi vet att evenemangen har stor betydelse för besöksnäringen och därför känns det extra viktigt att vara långsiktiga i våra partnerskap, i det här fallet till Skidskytteförbundet.

Processen inför VM 2031 innebär att Svenska Skidskytteförbundet formellt skall lämna in ansökan till Internationella Skidskytteförbundet (IBU) senast under våren 2026. Därefter kommer ansökan hanteras tillsammans med övriga ansökningar och beslut kommer att tas vid IBU-kongressen 2026.

- Det kommer vara många om budet om att få arrangera VM 2031 men vi känner att vi tillsammans med Östersund och våra samarbetspartners har ett starkt koncept för att arrangera ett hållbart och inkluderande mästerskap, säger Rikard Grip, Skidskytteförbundets Generalsekreterare. Jag är också övertygad om att IBU ser fördelarna med ett VM i riktig vintermiljö.

I Östersund pågår årets världscupveckor för fullt i både skidskytte och längdskidor där ett Östersund i vacker vinterskrud visar upp sig från sin bästa sida. En som ser framemot ett nytt VM på hemmaplan är den svenske stjärnan Sebastian Samuelsson

- Det vore fantastiskt att få slåss om medaljer på hemmabanorna i Östersund. Om bara kroppen håller så tänker jag stå på startlinjen då.

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-02