Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic focus

Snabbåkande Sebastian nära pallen

Sebastian Samuelsson var överlägset snabbast i lördagens spännande sprint i ett fortsatt kylslaget Östersund. Men två bom gjorde att han hamnade utanför pallen som fyra i mål, medan Martin Ponsiluoma blev 11:a. Tysken Philipp Nawrath tog sin allra första världscupseger.

Redan vid första mellantiden hade Sebastian Samuelsson ett försprång och lämnade sedan vallen 12 sekunder före Philipp Nawrath från Tyskland efter fullt i det liggande skyttet. På mellanrundan drygade han ut ledningen med ytterligare åtta sekunder efter snabbaste tid på nytt, men åkte tyvärr på två bom i stående till hemmapublikens hörbara besvikelse. Trots det gick Sebastian ut på slutvarvet som tredje man och var på väg mot säsongens första pallplats. Men lite oväntat fick norrmannen Vebjörn Sörum upp farten ordentligt och passerade svensken med sju sekunder. Det gjorde att han hamnade på fjärde plats i mål, 27 sekunder bakom segrande tysken Philipp Nawrath som sköt fullt. Det var lite surt att hamna precis utanför pallen, men Sebastian kan glädja sig åt dagens snabba åkning. Han var totalt 21 sekunder före närmaste man i spåret - och det är bara en dryg straffrunda upp till täten inför morgondagen jaktstart så allt kan hända...

– Jag är nöjd med vart jag befinner mig formmässigt. Sen är det klart att jag vill se hur bra det kan gå om jag gör ett bra lopp. Tyvärr har jag inte sista skärpan i stående, men jag tror att det kommer, sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter fjärdeplatsen.

Martin Ponsiluoma inledde med en bom i liggande, men klättrade hela 16 placeringar till 25:e plats på vägen till det stående skyttet. När han sedan lyckades nolla på 22 sekunder gick han ut på slutvarvet som 13:e man och kunde med publikens stöd ta sig förbi två åkare med sjätte tid till 11:e plats i mål. Martin var 59 sekunder från segern, men har bara 11 sekunder upp till sjätte plats inför jaktstarten. I spåret var han 50 sekunder långsammare än Sebastian med 14:e åktid sammanlagt.

Efter en stark inledning var Oskar Brandt 13:e åkare inför det liggande skyttet, men missade ett av skotten och gick ut på mellanrundan som 27:a. Det blev ytterligare en bom för Oskar i stående, vilket gjorde att han föll till 41:a plats. Värmlänningen blev till sist 45:a i mål, 2,20 bakom Philip Nawrath. Åkmässigt var Oskar 1,39 långsammare än Sebastian.

Malte Stefansson hade fortsatta problem på skjutvallen med två bom både i liggande och stående. Han gick ut på slutvarvet som 77:a, men avslutade starkt med 15:e åktid och klättrade hela 22 placeringar till 55:e plats i mål - 2,40 från segern och en plats i jaktstarten. I spåret var Malte totalt 1,11 långsammare än Sebastian, men en knapp halvminut snabbare än Oskar.

På vallen får Anton Ivarsson klart godkänt med en bom i vardera skyttet, men det var däremot ganska tungt för honom i spåret. Han var till sist 13 sekunder från en plats i jaktstarten på 69:e plats i mål, 3,12 bakom Philipp Nawrath. Anton var sammanlagt 2,22 långsammare än Sebastian åkmässigt.

Jesper Nelin var tyvärr sjuk och kom aldrig till start.

Sverige har fyra herrar på startlinjen i morgondagens avslutande jaktstart i Östersund kl. 16.00. Två timmar innan dess avgörs damernas lopp med fem kämpande svenskor. Vi hoppas på samma fina resultat som i den inledande singel mixstafetten!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-03