Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Elvira nära pallen i jaktstarten

Elvira Öberg var på väg mot tredjeplatsen i damernas spännande jaktstart i Oberhof under lördagen, men fick ge sig mot norskan Ingrid Landmark Tandrevold mot slutet och blev fyra i mål. Martin Ponsiluoma hamnade på sjunde plats i herrarnas omväxlande tävling.

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma tog in 20 sekunder mot ledande Benedikt Doll på det inledande varvet och lämnade sedan vallen som fyra efter fem fullträffar på 25 sekunder i första liggande - 21 sekunder från täten. Han höll avståndet på det andra varvet, men avancerade en placering efter ännu en nolla i det andra skyttet. Tyvärr gjorde två bom i första stående att Martin tappade tid och föll till femte plats, men han hade ändå inte mer än en straffrunda upp till pallen inför det sista skyttet. Där blev det ytterligare en bom, vilket gjorde att chansen försvann. Svensken gick ut på slutvarvet som fortsatt femma, men fick släppa två man förbi sig till sjunde plats i mål - en knapp minut bakom Endre Strömsheim som tog sin första världscupseger och följdes av ytterligare fyra norrmän. Martin var snabbast av svenskarna åkmässigt med sjunde tid totalt, 17 sekunder långsammare än Tarjei Bö.

Foto: Nordic Focus

Tack vare snabbaste åktid avancerade Sebastian Samuelsson tre placeringar till sjunde plats på vägen till första liggande, men åkte på en bom och föll två placeringar. Han tog sig däremot förbi två åkare på nästa varv och lämnade sedan vallen som sexa efter en nolla i andra liggande - och klättrade därefter vidare till fjärde plats efter fem nya fullträffar i det tredje skyttet. Precis som Martin var Sebastian i slagläge inför sista stående med 17 sekunder upp till Sturla Holm Laegreid på den tredje pallplatsen. Tyvärr missade han två av skotten och föll till 10:e plats, men tog sig förbi en man på slutvarvet och spurtade i mål som nia - åtta sekunder bakom Martin. I spåret var Sebastian sex sekunder långsammare än landsmannen med nionde åktid, 23 sekunder efter snabbaste åkare.

Jesper Nelin fick en fin start med fullt i första liggande och lämnade vallen som åtta, knappt 40 sekunder från täten. Efter ytterligare en nolla i det andra skyttet avancerade han en placering, men åkte på en bom i första stående och föll till 10:e plats. Jesper lyckades däremot sätta alla skotten för tredje gången i det avslutande skyttet och tog sig dessutom förbi italienaren Tommaso Giacomel på slutvarvet till 10:e plats i mål - drygt fem sekunder bakom Sebastian. Åkmässigt var han 34 sekunder långsammare än Tarjei Bö, men imponerade framförallt på skjutvallen med ännu ett stabilt jobb. Det här var dessutom Jespers bästa resultat under säsongen och lovar gott inför fortsättningen - inte minst de kommande VM-tävlingarna i Nove Mesto.

Tack vare fem fullträffar i första liggande avancerade Emil Nykvist fem placeringar till 34:e plats. Han fortsatte med samma resultat även i det andra skyttet och lämnade sedan vallen som 32:a efter ännu en nolla i första stående. När Emil satte punkt med sin fjärde felfria serie på 22 sekunder i det sista skyttet klättrade han vidare till 29:e plats. Han passerade dessutom två åkare på ett starkt slutvarv och spurtade i mål som 27:a och delat personbästa, 2,57 bakom segrande Endre Strömsheim. Emil var totalt 1,36 efter snabbaste åkare i spåret och imponerade stort på vallen med sina fyra nollor.

Viktor Brandt startade som siste man, men avancerade till 46:e plats efter fullt på 26 sekunder i det inledande skyttet och en bom i andra liggande. Tyvärr missade han tre skott i första stående och föll tillbaka rejält, men avslutade med ytterligare en nolla på 24 sekunder i det sista skyttet och hamnade till sist på 54:e plats i mål - 6,09 från segern. Åkmässigt var Viktor sammanlagt tre minuter långsammare än Tarjei Bö.

Damer jaktstart

Elvira Öberg plockade sex placeringar till femte plats med bästa tid på det inledande varvet. Tack vare fem fullträffar i första liggande lämnade hon sedan vallen som tvåa, en dryg halvminut bakom ledande Justine Brasiaz-Bouchet. När hon lyckades nolla även i det andra skyttet minskade svenskan avståndet till 23 sekunder, på nytt efter snabbaste åktid. Däremot tappade hon tid mot fransyskan på det tredje varvet och åkte dessutom på en bom i första stående. Det gjorde att Elvira föll till fjärde plats, men hade fortfarande goda chanser att nå pallen med ytterligare en nolla i det sista skyttet. Där blev det rena bomfesten, vilket också gällde Elvira som missade två skott och föll till sjunde plats. På slutvarvet körde hon hårt och tog sig snabbt förbi fyra åkare upp till tredje plats, men blev inte av med Ingrid Landmark Tandrevold. Strax innan upploppet satte norskan i stället in ett ryck och fixade tredjeplatsen, medan Elvira blev fyra i mål - 54 sekunder bakom fransyskan Julia Simon som avgjorde i det sista skyttet. I spåret hade Piteåkaren fjärde tid totalt, nio sekunder långsammare än Anamarija Lampic från Slovenien - och hon hade tredje tid i själva jaktstarten.

I en intervju med SVT Sport efter loppet erkände Elvira Öberg att hon gick för hårt direkt efter skyttet och inte hade några krafter kvar när norskan attackerade:

– Jag har aldrig varit så stum i en tävling förut. När Johannes ropade att Ingrid är med tänkte jag, det här kommer inte gå. Jag kommer knappt ta mig i mål.

Efter att ha startat som fyra åkte Anna Magnusson på en bom i första liggande och föll till 11:e plats, 55 sekunder från täten. Däremot lyckades hon nolla på 25 sekunder i det andra skyttet och avancerade en placering, men lämnade därefter vallen som 12:a efter ytterligare ett missat skott i första stående. Anna låg kvar på samma placering även efter en tredje bom i det avslutande skyttet och hamnade också på 12:e plats i mål, 1,36 från segern. Idag var hon sammanlagt 1,17 efter snabbaste åkare i spåret.

Linn Persson inledde också med en bom i det första skyttet och missade ytterligare ett skott i andra liggande. Hon låg på 20:e plats ut på det tredje varvet, men lyckades nolla i första stående och avancerade fyra placeringar - och avslutade sedan med samma fina resultat i det sista skyttet. Linn gick ut på slutvarvet som 15:e åkare och höll placeringen in i mål, sju sekunder bakom Anna. Däremot var hon 19 sekunder snabbare än landslagskompisen åkmässigt, 58 sekunder långsammare än Anamarija Lampic.

Efter ett missat skott i första liggande lämnade Mona Brorsson vallen på 15:e plats, men plockade två placeringar med fem fullträffar i det andra skyttet. Däremot blev det två bom till i första stående, vilket gjorde att Mona föll till 17:e plats. Trots en avslutande nolla var hon ytterligare en placering sämre ut på slutvarvet, men lyckades ta sig förbi två åkare till 16:e plats i mål - 2,14 bakom segrande Julia Simon. I spåret tappade värmländskan 1,27 mot snabbaste åkare.

Hanna Öberg startade som 52:a men tog sju placeringar trots en bom i det inledande skyttet. Tack vare fullt i andra liggande klättrade hon ytterligare 12 placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 25:a efter ännu ett missat skott i första stående. Hanna satte punkt med en tredje bom, men avancerade ändå fem placeringar och hamnade också på 20:e plats i mål, 3,05 från segern efter att ha klättrat hela 32 placeringar. Idag hade hon klart bättre fart i spåret med sjunde tid totalt, 40 sekunder efter snabbaste åkare - och Hanna hade dessutom femte skjuttid efter fyra serier på 1,40.

Det började fint för Sara Andersson som avancerade fem placeringar till 18:e plats efter fullt både i första och andra liggande. Däremot gjorde två bom i i det tredje skyttet att hon föll 14 placeringar, men avancerade därefter till 33:e plats trots ännu ett missat skott i sista stående. På slutvarvet lyckades Sara dessutom ta sig förbi sex åkare till 27:e plats i mål och nya sköna världscuppoäng, 3,27 bakom Julia Simon. Åkmässigt var hon 1,50 långsammare än Anamarija Lampic.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Oberhof med stafetter. Herrarna kör kl. 11.30 och damerna kl. 14.25.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-06

Senast uppdaterad: 2024-01-06